• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo šta sve može da izleči kiseli kupus

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako vam treba još neki izgovor da posegnete u kacu s kiselim kupusom ili teglu s turšijom, onda ste na pravom mestu

  • 1

Verovali ili ne, sarma, podvarak, svadbarski kupus, salata i druga jela od kiselog kupusa nisu samo teška zimska jela. Pored toga što čini čuda protiv mamurlukakiseli kupus ima moć da sve nas drži podalje od domova zdravlja!

Istraživači s Kembridža otkrili su da kiseli kupus, baš kao i turšija ili jogurt, sadrže pravi balans zdravih probiotičkih bakterija koje naš organizam naprosto obožava. Redovnim konzumiranjem fermentisanih namirnica moguće je zaustaviti kašalj, a preduprediti prehladu, grip, alergije, pa čak i dijabetes!

- Oko 75 odsto imunih ćelija nalazi se u našim crevima. Fermentacijom hrane se stimuliše razmnožavanje bakterija koje jačaju imunitet, tako da mogu mnogo da pomognu svima koji se bore s kašljem i prehladama. Takođe, probiotici mogu da učine čuda za ljude koji imaju problema s gasovima i nadutošću – objašnjava doktorka Alison Klark iz Britanskog udruženja dijetetičara.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ljudi su od davnina znali za moć fermentacije, odnosno kišeljenja hrane, pa tako svaki kutak na planeti ima svoje specijalitete. Kod nas su to kiseli kupus i turšija, u Francuskoj buđavi sir, na Kavkazu kefir... Na Dalekom istoku se od pamtiveka piju razne varijante kombuhe, svojevrsne vrste rasola koji se dobija od jedne posebne vrste bakterija, kako čistog, tako i u kombinaciji sa raznoraznim lokalnim povrćem.

Foto: Promo Foto: Promo

Lekari su dugo bili skeptični prema “narodskoj medicini”, pre svega zbog toga što ne postoji mogućnost da se tokom procesa proizvodnje ovih namirnica baš uvek dobije ujednačeni kvalitet. Takođe, sumnjičavi su bili i zbog broja i vrste bakterija koje mogu da se nađu u ovakvoj hrani i strahovali su da su ta jela zapravo pokvarena. Međutim, sada i oni uviđaju da je zdravije jesti kiseli kupus i piti jogurt, nego uzimati probiotike u tabletama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • kari

    11. februar 2014. | 14:55

    Lekari su mozda i uvideli ali farmaceuti nikad nece - zato sto su najveca legalna mafija!!!

    Podelite komentar