TRUDNOĆA NA RECEPT: Beba u stomaku leči mamu od bolesti

Najnovija istraživanja pokazuju da ako majka u toku trudnoće doživi srčani udar, fetus preko posteljice može da pošaljem stem ćeliju kako bi obnovio oštećenje

  • 1

Medincinska škola Maunt Sinaj u Njujorku, sprovela je studiju preko koje je došla do neverovatnog otkrića. Jedna grupa mladih naučnika sparila je ženke miševa sa mužjacima koji imaju genetski programirane fluorescentne proteine.

 

Fetusi su imali identične proteine u telu koje su nasledili od oca. Skotnim ženkama su izazivali srčane napade.

 

 

Nakon dve nedelje radili su autopsiju nad ženkama miševa i na njihovim srcima pronašli tragove fluorescentnih proteina. Došli su do zaključka da su fetusi u toku srčanog napada slali svoje stem ćelije kako bi pokušali da obnove oštećene organe majki.

 

 

Taj fenomen je evolutivni mehanizam kojim fetus pokušava da sačuva svoj život tako što štiti život majke - izjavila je Hina Čordi, vođa studije.

 

Prethodnim istraživanjima uočene su ćelije fetusa u drugim oštećenim organima trudnica, na mozgu, jetri, plućima i bubrezima.

 

 

Naučne studije su pokazale da fetus može da proizvede ćelije koje majku štite od raka dojke.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA