• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

11 načina da pametno iskoristite limun u svom domaćinstvu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored toga što je jako zdrav, neki limunovi delovi, kao što je kora, mogu da vam budu od velike pomoći u kuhinji

  • 0

Iako limun većina ljudi koristi isključivo zbog pravljenja limunade, stavljanje u čaj ili gazirana pića, ova kisela voćka može da se koristi i u vašem domaćinstvu. Evo nekoliko saveta kako da iskoristite limunovu koru, umesto da je posle ceđenja odmah bacite u kantu za smeće.

UKLANJA MASNOĆU

Ako je vaša kuhinja bila žrtva dinstanja, kora od limuna će vam pomoći da se rešite masnih mrlja. Dodajte malo soli na koru i trljajte po masnim delovima, a zatim ih obrišite krpom. Ali, budite oprezni kada ga upotrebljavate na mermernim površinama ili na površinama koje su osetljive na kiselinu.

Foto-ilustracija: Sxc.hu/4mel Foto-ilustracija: Sxc.hu/4mel

OČISTITE DŽEZVU ILI ČAJNIK

Da biste očistili čajnik napunite ga vodom, dodajte šaku tankih kriški limunove kore, a zatim pustite da proključa. Isključite i ostavite ga da se hladi jedan sat, zatim procedite i isperite dobro. U praznu džezvu dodajte so, led i koru. Ostavite dva minuta pa isperite.

OČISTITE MIKROTALASNU

Umesto da koristite proizvode za čišćenje mikrotalasne, upotrebite koru limuna. Sve što vam treba ja jedna šerpa koja može da se stavi u pećnicu.  Sipajte u nju hladnu vodu, dodajte limun i kuvajte na velikoj temperaturi pet minuta. Sklonite šerpu i pažljivo očistite prljavštinu sa krpom.

Foto: Foter.com / samantha celera Foto: Foter.com / samantha celera

HROM I BAKAR

Prepolovljen limun umočen u so ili prašak za pecivo može da očisti bakarno posuđe, kao i kuhinjske predmete od mesinga, nerđajućeg čelika ili hroma. Nasoljenom korom istraljajte posuđe, ostavite desetak minuta, a zatim isperite u toploj vodi.

ČUVA VAŠ DOM OD INSEKATA

Mnoge štetočine mrze limunovu kiselinu, pa ukoliko želite da ih se otarasite, stavite koru na svim mestima gde mravi i ostali insekti mogu da ulaze.

Foto-ilustracija: Sxc.hu/MissFran Foto-ilustracija: Sxc.hu/MissFran

OSVEŽITE VAŠ DOM

Ako vaš dom zimi pati od suvog i toplog vazduha, ubacite koru limuna u lonac sa vodom i kuvajte na najnižoj temperaturi. Para iz lonca će uneti svežinu u vaš dom.

OČISTITE DASKU ZA REZANJE

Zbog niske Hp vrednosti, limun ima antibakterijska svojstva koje ga čine dobrim sredstvom za čišćenje daske za rezanje. Najpre je dezinfekujte, a potom traljajte površinu prepolovljenim limunom. Pustite da malo odstoji, a zatim isperite.

Foto-ilustracija: Sxc.hu/GiniMiniGi Foto-ilustracija: Sxc.hu/GiniMiniGi

REŠAVA PROBLEM SUVIH LAKTOVA

Pola limuna pospite sodom bikarbonom i istrljajte laktove. Isperite i osušite.

UPOTREBITE GA NA SVOJOJ KOŽI

Limun može da bude jako dobar tonik za vaše lice. Laganim pokretima istraljajte kožu lica kriškicama, a zatim isperite. Uvek budite oprezni oko očiju.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Suat Eman Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Suat Eman

NAPRAVITE ŠEĆERNU KUPKU

Pomešajte pola šolje šećera sa sitno iseckanom limunovom korom i dodaje maslinovo ulje. Nanesite na telo, izmasirajte ga, isperite i osušite. Koža će vam biti veoma meka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti