ZAJEDNO DO ZDRAVLJA: Kako sprečiti početak karcinoma? (FOTO)

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre Milenko Mitrović obezbedio je upotrebu makete kanzerozne lezije na Dušanovačkom platou. Prisutni građani prolazili su kroz maketu i sagledavali pre kanzerozne lezije uz informacije i uputstva o zdravim stilovima života

  • 1

U želji da se podigne svest građana Voždovca o važnosti prevencije otkrivanja ranog stadijuma karcinoma danas je na Dušanovačkom platou održano savetovanje za građane o zdravijem načinu života.

Tim povodom, ukazano je i na mogućnost sprečavanja početka bolesti karcinoma i predstavljena maketa kanzerozne lezije. U proteklom periodu na teritoriji opštine Voždovac pregledano je i oko 2 hiljade pacijenata na 15 zdravstvenih jedinica Doma zdravlja Voždovac u okviru akcije "Zajedno do zdravlja".

Prema rečima Aleksandra Savića, predsednika opštine Voždovac ostvarena je dobra saradnja sa Domom zdravlja Voždovac.

- U saradnji sa njihovim zdravstvenim ekipama obišli smo ambulante na 15 lokala na opštini tu su obavljeni i osnovni lekarski pregledi. Što podrazumeva i vađenje krvi, merenje šećera i pritiska – istakao je Savić i dodao da je najveći odziv zabeležen od strane starije populacije, sugrađana bez zdravstvenih knjižica i da je pregledano oko 2 hiljade ljudi.

- Akcija je završena uspešno. Nameravamo da nastavimo saradnju sa Domom zdravlja Voždovac i na ovaj način izađemo u susret sugrađanima – izjavio je Savić.

Prim dr Nada Jovanović Vasiljević, direktorka Doma zdravlja Voždovac obrazložila je da je ova ustanova uključena i u skrining grlića materice i karcinoma debelog creva. Do sada je i 13 hiljada pacijenata uradilo FOB test.

- Tim testom u ranoj fazi se detektuju bolesti. Primećuje se okom nevidljiva krv u stolici. Izvođenje testa vrši se da bi se na vreme otkrio karcinom. Rad u lokalnoj zajednici je deo rada Doma zdravlja Voždovac. Čiji je nosilac služba za polivalentnu patronažu na čelu sa načelnicom dr Jadrankom Stanišić Trenevski.

Direktorka se osvrnula na protekli period u kome je obavljeno 15 lokalnih pregleda i njima obuhvaćeno 2 hiljade meštana Voždovca.

- Cilj današnjeg savetovanja je smanjenje broja novoobolelih i umrlih od malignih oboljenja. To se može postići. Ukoliko se i kod građana razvije svest o odgovornosti za vlastito zdravlje i značaj redovnih preventivnih pregleda - ispričala je Vasiljevićeva i dodala da zdrav način života i preventivni pregledi treba da postanu sastavni deo ponašanja, a ne samo obaveza.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre Milenko Mitrović obezbedio je upotrebu makete kanzerozne lezije na Dušanovačkom platou. Prisutni građani prolazili su kroz maketu i sagledavali pre kanzerozne lezije uz informacije i uputstva o zdravim stilovima života i rizicima za nastanak kancerogenih oboljenja.

Maligni tumori su, posle bolesti srca i krvnih sudova, najčešći uzrok umiranja u svetu i u našoj zemlji. Preko dve trećine ovih bolesti nastaje pod uticajem faktora rizika. To je rezultat savremenog načina života npr. pušenje, nepravilna ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost i izloženost štetnim uticajima iz okoline. Procene ukazuju da će se do 2030. godine udvostručiti broj obolelih i umrlih osoba od raka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA