Ovo su najbolje vežbe za mozak! Radite ih često, a niste ni svesni

Mozak zahteva svakodnevno vežbanje, od jednostavnog, do onog veoma komplikovanog

  • 0

Kako se mozak ne bi "ulenjio", potrebni su mu konstantni podsticaji i novi zadaci, jer rutina slabi vitalnost moždanih funkcija.

Rešavali ste mnoge zadatke, ali ako rešite ovaj, pravi ste genije (FOTO)

Deca reše ovaj zadatak za 10 sekundi, a koliko vama treba? (FOTO)

Ti podsticaji mogu da budu i nešto sasvim jednostavno. Jedan od takvih primera je i kada se desnoruka osoba potpiše levom rukom, ili zakopčava dugmad na košulji levom rukom.

Takvih zadataka ima mnogo i važno je izabrati i vežbati ono što vam se najviše sviđa, od rešavanja ukrštenica, rebusa i sudokua, do učenja novih veština, jezika ili igranja šaha.

Ilustracija: Profimedia

Svakodnevno rešavanje ukrštenica i slične enigmatske razonode pomažu mozgu da sačuva koncentraciju.

Starenjem mozak sve teže razdvaja informacije iz raznih “senzora” pa, na primer, pozadinska buka onemogućava starijima da se fokusiraju na ono što gledaju.

Tokom istraživanja Univerziteta "Wake Forrest", 23 dobrovoljca je sat vremena dnevno rešavalo ukrštenice i druge logičke vežbe, a skeniranje protoka krvi u mozgu pokazalo je da su se svakim danom sve bolje koncentrisali na zadatke.

Prve prave ukrštenice pojavile su se pre više od 100 godina u američkim novinama. Kako im je rasla popularnost, tako su se širile svetom i dobijale razne oblike: klasične ukrštenice, slogovne ukrštenice, a u najširim krugovima onih koji rešavaju ukrštenice, skandinavke su najpopularnije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA