≫ 

Brzo i lako: Sa ovim trikom očistićete blender za samo 60 sekundi

Ako svakodnevno koristite blender, trebalo bi da ga čistite bar dva puta nedeljno

  • 0

Blender je multifunkcionalni uređaj koga u kuhinji često koristite. Ostaci smutija, ali i dečije hrane koju u njemu pripremate ponekad se zalepe za zidove blendera, a sitni komadići ostanu na gumici koja pridržava oštrice.

Evo kako da u 3 koraka rešite problem sa veš mašinom koja smrdi

Ovakvi sitni ostaci hrane se vrlo brzo mogu pretvoriti u plesni, a ponovnim korišćenjem blendera rizikujete zdravlje svih ukućana. Srećom, postoji par načina kako da vrhunski očistite blender bez muke.

Osnovno čišćenje, za one koji blender svakodnevno koriste:

Sipajte toplu vodu maksimalno do polovine posude. Za prvi put ne treba vam deterdžent, samo stavite poklopac na blender i pustite ga oko 15 sekundi da radi na najvećoj brzini. Na ovaj način ćete ukloniti sitne komadiće hrane oko oštrica blendera i sa strane posude. Prljavu vodu prospite.

Sad kad ste isprali blender od prvog čišćenja, sipajte ponovo toplu vodu, ali malo manje od polovine posude. Dodajte jednu kap deterdžent za pranje suđa, to je sasvim dovoljno, jer kad pokrenete blender stvoriće se pena i mali pritisak u blenderu.

Ako na poklopcu blendera postoji dodatni čep koji se može skinuti, olabavate ga i prekrijte vlažnom krpom, jer bi u suprotnom sve moglo da "eksplodira" i na kraju ćete imati još veći nered nego na početku.

Pokrenite blender prvo na najmanjoj brzini i polako povećavajte brzinu prateći da li izlazi pena kroz olabavljeni poklopac. Pustite da radi 30 sekundi i zatim prospite prljavu vodu.

Ako još uvek ima tvrdokornih mrlja, najbolje bi bilo da ih istrljate sunđerom za pranje suđa.

Foto-ilustracija: Foter/Lori Greig

Dubinsko čišćenje blendera

Ovaj brz i jednostavan način čišćenja blendera je u redu za svakodnevnu upotrebu, ali imajte na umu da s vremena na vreme je potrebno malo bolje čišćenje, kako biste se zaštitili od potencijalnih bakterija i virusa.

Ako imate blender s odvojivom oštricom, moraćete da ga rastavite i temeljno da operete svaki deo. Ako svakodnevno koristite blender, to bi trebali da radite bar dva puta nedeljno.

U suprotnom, u pukotinama posude ili oko oštrice se mogu uhvatiti komadići hrane i prouzrokovati plesan. Poslednja stvar koja vam treba je toksična plesan koja uništava vaše zdravlje dok pijete vaš omiljeni napitak.

Neki ljudi imaju slabiji imunološki sistem od ostalih i osetljiviji su na infekcije. Ako blender koristite za pripremu hrane za malu decu, trudnice ili starije osobe, pobrinite se da je blender pre upotrebe potpuno čist.

Ako vam se čini da su zidovi posude blendera postale mutne,od kamenca ili ostataka gustih napitaka koje ste pravili, jednostavno sipajte čašu alkoholnog sirćeta i 1/4 čaše sode bikarbone i zatim dodajte još 2 čaše vruće vode.

Zatvorite poklopcem, uključite naveću brzinu i pustite ga da radi barem 5 minuta. Prospite prljavu vodu i četkom ili sunđerom za pranje suđa oribajte unutrašnjost posude.

I, na kraju, nemojte zaboraviti tu i tamo da prebrišete bazu blendera s vlažnom krpom kako biste uklonili kapljice ili posledice prskanja!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA