≫ 

Ne budite žrtva prevare tokom posta - samo ova vrsta sira je stvarno posna

Vreme posta znači odricanje od određenih vrsta namirnica za koje su nam ponuđene često neadekvatne zamene

  • 2

Mlečni proizvodi ne nalaze se na posnom meniju, a u želji da utolimo našu žudnju za sirom često posežemo za onim “biljnog porekla” koji su retko kad stvarno posni.

MEDENA SRCA, HLEB, BILJNI KAČKAVALJ: Ove proizvode jedete, a sigurno ne znate da li su - ZAISTA POSNI (FOTO)

Posan je jedino sir od soje, dok većina drugih koji su označeni kao takvi sadrže protein kazein koji se nalazi jedino u mleku. Oznaka “posno” na mnogim namirnicama doneće veliki profit prodavcima, ali će mnogi koji žele da ispoštuju post prekršiti pravila uzdržavanja od mrsne hrane.

Foto.ilustracija: Pixabay

Zbog toga što većina “posnih” proizvoda zapravo nije posna, kupci bi morali da obrate pažnju na deklaracije i da ih pažljivo čitaju kako bi izbegli moguće greške. Iako propisi predviđaju stroge kazne za ovakve prevare, pitanje je koliko njih zapravo poštuje ove mere. Budite oprezni ako na pakovanju pročitate da sadrži tragove nekih od mrsnih proizvoda (mleka, jaja, mesa).

Kupce najviše zbunjuju biljni sirevi koji su po oznaci na pakovanjima posni. Većina ljudi koji poste reći će da su biljni sirevi posni iako sadrže kazein koji im se dodaje kako bi oni bili čvrsti. On je kao stabilizator i emulgator dobar da veže vodu iz mleka i učvrsti strukturu proizvoda. Bez njega nije moguće proizvesti ni “posni” šlag ili “biljnu “ slatku pavlaku, zato i namirnice i proizvodi koji sadrže kazein ne mogu biti posni.

Foto: Profimedia/Alamy

Kupcima se savetuje da čitaju deklaracije i na drugim jezicima jer se dešavalo da proizvod sadrži belance i da je to napisano na engleskom jeziku, ali ne i na srpskom, piše Politika.

-Problem je to što smo tokom posta počeli da tražimo posnu zamenu za svaku namirnicu koju inače konzumiramo, što trgovci koriste, rekla je Jasmina Ristivojević Stojanović dijetetičar nutricionista.

Suština posta je da istrajemo u odricanju od pojedine vrste hrane, da se ne hranimo kao pre posta, ali danas dajemo hrani preveliki značaj čak i u postu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko 56

    3. decembar 2017 | 09:38

    Sir je proizvod koji se dobija od mlijeka koje potice od mliječne žlijezde neke životinje. Vi govorite o sojinom siru ili sojinom mlijeku? Rijec je o falsifikatima mlijeka i sira. Proizvodjači tkz. sojinog mlijeka i sira su da bi sto uspjesnije i brze dosli do sto vece prodaje zloupotrijebili izraz mlijeko i sir i uvezali ih za rijec soja. Zato je u Evropska komisija nedavno reagovalo i zvanicno zabranila upotrebu rijeci mlijeko i mlijecni proizvodi kada je rijec o deklarisanju proizvoda biljnog porijekla. ...

  • Sergej

    4. decembar 2017 | 15:43

    Koji crni post..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA