≫ 

Japanska metoda "kakebo" pomoći će vam da uštedite gomilu novca bez velikog odricanja

Jedan od najboljih načina da uštedite novac i uložite u prave stvari dolazi nam iz Japana

  • 3

Japanska metoda “kekebo” označava kućni finansijski dnevnik i to je zapravo tradicionalni japanski dnevnik koji liči na dnevnike koji su postali popularni poslednjih godina samo što se tiče finansija i štednje.

Ovo su godine kada ćete imati najveću krizu u životu

Beležnice su pune afirmacija i inspirativnih poruka kojima motivišete sebe da pregurate dan. Ovo nisu standardni dnevnici belih listova na koje upisujete vaše misli i raspored, već u njih treba da upisujete vaše ciljeve štednje i budžet kojim raspolažete.

Ideja je da bolje razmišljamo kada se radi o našim finansijama. Ako sve zapisujemo, pre ćemo razmišljati o tome koliko i na šta trošimo naš novac.

Foto: Flickr/Images Money

Svakog meseca sednite i isplanirajte sa vašim Kakeboom vaše finansije za narednjih nekoliko nedelja. Zapišite koliko želite da uštedite kao i koliko vam novca treba za život koji ćete podeliti u četiri kategorije. Prva je preživljavanje (hrana, prevoz, lekovi), druga proizvoljna (putovanje, kupovina, restorani), treća kulturna (knjige, muzika, filmovi) i četvrta dodatna (pokloni, popravke i slično).

Zapišite i šta ste spremni da uradite ne biste li uštedeli novac. Svakog meseca morate da odgovorite na sledeća 4 pitanja:

1. Koliko novca imaš?

2. Koliko želiš da ostaviš po strani?

3. Koliko zapravo trošiš?

4. Kako to možeš da poboljšaš?

Foto: Profimedia

Na kraju nedelje i meseca napravi presek i prati koliko si u stanju da ispuniš svoje ciljeve. Ovu ideju je prvi put predstavio Motoko Hani 1904. godine. Danas, ova metoda garantuje vam uštedu od 35 procenta vaših mesečnih prihoda.

Kada ste svesni na šta i koliko novca trošite svakog meseca, kada dobijete mesečni prihod moći ćete dobro da ga raspodelite i pokrijete svaku od kategorija, piše NYPost. Onda ćete znati koliko zapravo možete da potrošite na primer na kafu ili izlaske.

Možete sve to da dobijete i uz pomoć aplikacija, ali ovako napisano i gledanjem brojki na listu papira dobićete nesumnjivo bolje rezultate. Stara škola retko kad izneveri.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malena

    21. decembar 2017 | 23:10

    Racun za struju 3250,00din, telefon 650,00, komunalije 1280,00, kablovska 900,00, porez 4kvartala x800,00din, eko taksa 600,00 a primanja (10 I 25) 17.867din, pa pisi, brisi u hiljadu dnevnika, nema stednje, vec svakog meseca stezi Po jednu rupu na kaisu, ko prezivi pricace.

  • Zombi

    20. decembar 2017 | 23:34

    Svi smo u dozvoljenom minusu,sa kekebo metodom je vrlo lako,prvi korak smanjis dozvoljeni,onda prezivljavas dalje

  • jupiter

    13. januar 2018 | 15:26

    Nema gore nego kad pocnes od sebe da pravis strucnjaka za stednju.... treba praviti plan kako vise da zaradis kekebo 2- to neka bude vodilja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA