≫ 

Napravila sam pitu koja je toliko dobra da je svekrva odmah pocepala svoj recept - evo u čemu je moja tajna

Ove godine sam napokon rešila da stavim svekrvu na njeno mesto i objasnim joj ko je bolja kuvarica

  • 15

Napravila sam tart od bundeve koji je toliko dobar da je odmah pocepala svoj recept za bundevaru - evo u čemu je moja tajna

Ma koliko se trudila da napravim najbolji ručak za svoju porodicu, zvezda je uvek pita bundevara koju sprema moja svekrva.

Međutim, ove godine sam rešila da je barem jednom nadmašim u njenoj igri i pokažem joj ko je bolja kuvarica.

Iako mi spremanje slatkiša i ne ide baš od ruke, naišla sam na prost recept za tart od bundeve koji čak i ja mogu da spremim - a najbolje od svega - nestao je duplo brže nego bundevara koju svekrva sprema.

Iako je bila u šoku, progutala je svoj ponos, pocepala svoj recept i proglasila moju bundevaru novom porodičnom tradicijom. Čak mi je i recept tražila, a kada sam mogla da ga dam njoj, odlučila sam da ga podelim sa svima.

Najbolje od svega je što ništa nisam izmišljala, nego sam recept pronašla na netu zajedno sa još gomilom drugih koje planiram da suprotstavim svekrvinim tradicionalnim kreacijama.

Bilo je kao da imam svog ličnog kuvara koji mi daje najbolje recepte:

Pita ima dva ključna dela - koru i fil.

I dok mnogi za kore koriste ulje, ja sam tu napravila malu promenu i odlučila se za Dijamant Dijavit margarin koji joj daje poseban šmek i punoću koju uljem jednostavno ne mogu da postignem. Potom idu brašno, šećer, jaja i vanilin šećer.

Ovo su mere koje sam ja koristila:

Darko Zagar

- 300g Dijamant Dijavit margarina

- 500g brašna

- 200g šećera

- 2 jaja

- 1 vanilin šećer

Za fil koji je prosto pomazan sa tanjira, prvo sam očistila i ispekla bundevu, a onda sam deo isekla, a deo samlela kako bi fil bio puniji. Obavezno pošećerite bundevu pre pečenja kako bi se karamelizovala i oduvala svekrvinu sa stola svojim ukusom.

Za dodatni šmek koristila sam orahe, slatku pavlaku, šećer, vanilin šečer, jaja i dodala još jedan sastojak koji mnogi ignorišu - cimet.

I to u ovim merama:

Darko Zagar

- 400g bundeve očistiti i ispeći, deo samleti, a deo iseći na kockice

- 3dl slatke pavlake

- 100g celih oraha

- 150g šećera

- malo cimeta

- 1 vanilin šećer

- 3 jaja

Za kore je potrebno da sve sastojke stavite u mikser i zamesite testo. Kada to završite, stavite ga u frižider da se malo odmori i stegne.

Kada testo izvadite iz frižidera, razvucite ga i u kalupu ga pecite na 175 stepeni. Obavezno kore prekrijte papirom za pečenje i pirinčem koji će sprečiti da se previše nadigne. Za dodatnu boju, a i koricu, dodajte još 10 minuta pečenja bez papira.

Kada na red dođe fil, umešajte šećer i jaja i dodajte im cimet i vanilin šećer. U ovu smesu dodajte ispasiranu bundevu i sve dobro promešajte. Na samo dno tarta poređajte bundevu koju ste isekli na kockice i polovine oraha.

Onda preko svega stavite fil.

Pecite na 180 stepeni dok se fil ne stegne.

Servirajte svoje remek-delo tek kada se malo ohladi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    28. decembar 2017 | 15:05

    Ne bih se takmicila sa svekrvom nema sanse... hvala joj na pomoci kad skuva. Stare recepte pogotovo.

  • Mimi

    28. decembar 2017 | 15:56

    Nisam svekrva niti ću biti, ali sestro slatka ti ga pretera da ne kazem nešto drugo. Idi u Kikindu kad su ,, Dani ludaje'' da vidiš šta je bundevara i kako se pravi.

  • Njanja

    28. decembar 2017 | 14:23

    Pročitah naslov i oči same zakolutaše

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA