≫ 

Biljka koju morate da držite na radnom stolu ako ne želite da vam kolege prenesu grip

Često u kancelariji provedemo veći deo dana okruženi elektronskim uređajima, ali i ljudima

  • 3

Stručnjaci za poslovni prostor savetuju da svoju kancelariju i radno mesto obogatite biljkama kako biste vazduh pročistili od opasnih hemikalija i smanjili stres.

Kako da uredite poslovni prostor koji će podsticati produktivnost?

Australijsko istraživanje, kao i istraživanje koje su sproveli NASA-ini stručnjaci, pokazalo je da biljke u kancelariji čiste vazduh od štetnih hemikalija i smanjuju stres. Ovo se posebno odnosi na prostore u zgradama sa ugrađenom centralnom ventilacijom zbog koje se virusi brže šire.

A post shared by Anna-May Follas-Shell (@folla___) on

Zeleni prostori utiču na osećaj smirenosti i opuštenosti, a posebno su korisni jer čiste vazduh od otrovnih hemikalija i održavaju optimalni nivo vlage u zatvorenoj prostoriji.

A post shared by Aveling Adventure (@aveling_adventure) on

Jedna od brojnih hemijskih jedinjenja koje se oslobađa u radnim prostorijama iz PVC stolarije, nameštaja od iverice, linoleuma, tapeta, kao i svih vrsta deterdženata su formaldehidi koji su odgovorni za iritaciju sluznice očiju, nosa i grla i alergijski kontaktni dermatitis.

A post shared by King's Careers & Employability (@kingscareers) on

Negativno utiču na funkciju gornjeg disajnog trakta i mogu da prouzrokuju glavobolju. Među ostalim toksičnim materijama su još i benzen, etilbenzen, toulen i ksilen pa čak i amonijak iz sredstava za čišćenje. Ugljen dioksid koji ljudi izdišu prostor čine zagušljivim, pogotovo ako u prostoriji nema klima uređaja.

A post shared by mini pot cactus succulent (@urbankaktussekulen) on

Sobne biljke deluju poput biološkog filtera, skupljaju svu prašinu na svoje listove, absorbuju loše materije i oslobađaju kiseonik. Preporučuju se patuljaste bambus palme ili areka palme, aloe vera, engleski bršljan, bostonska paprat, zeleni sobni bršljan, damska palma, patuljasta datulja ili fikus.

A post shared by Sandy (@___s4ndy___) on

Određene vrste biljaka savršene su u borbi protiv prehlada, nesanice i napetosti u grudima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ROLA

    16. januar 2018 | 18:02

    Čista demagogija,ako želite da vam kolege ne prenesu grip na stilu morate držati praseće o jagnjeće pečenje pomešano sa dosta belog luka.Verujte mo tu grip nema šanse.

  • Влајко

    16. januar 2018 | 23:29

    Crveni luk glavice najbolje stavite u spavacu sobu. Guglajte i proverite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA