≫ 

Evo koliko zaista vredi zlatna statua Oskara - i manje je nego što uopšte možete da pretpostavite

Statueta Oskara je visoka samo 8.89 centimetara i teška samo 3.855 grama

  • 1

Svaki glumac sanja o osvajanju Oskara. Na kraju krajeva, zajedno sa prestižom i velikom mogućnošću izbora budućih uloga, zlatna statueta dolazi sa mnogo novca. Ili nije baš tako?

DEKOLTEI PUCALI SA SVIH STRANA: Glumice u seksi izdanjima na dodeli Oskara mamile uzdahe muškaraca (FOTO)

Pa, koliko to vredi Oskar?

Da biste odgovorili na to, potrebno je da pogledate dva odvojena broja: vrednost same statuete i koliko pomaže pobednicima da povećaju svoju zaradu nakon što je osvoje.

Foto: Pixabay.com

Zapravo sama statueta vredi manje nego što to mislite

Statueta Oskara je visoka samo 8.89 centimetara, a teška je samo 3.855 grama, urađena je od čvrste bronze i samo je pozlaćena zlatom od 24 karata.

Uz svu gungulu koja okružuje dodelu ove prestižne nagrade, lako je pomisliti da sama statueta košta mnogo. Međutim, CBS je statuetu procenio na 400 dolara u 2011. godini, dok je "Los Angeles Times" objavio cenu od 500 dolara 2009. Za razliku od toga, Zlatni globus vredi oko 800 dolara, a Emi je vredeo oko 400 dolara u 2009. godini.

Foto: Pixabay.com

Međutim, Oskar u ruci je sasvim drugačija priča

Oskar vredi daleko više nego metali koji ga čine. U prošlosti, zvezde su mogle ozbiljno da zarade od prodaje svog Oskara. Herman Mankievič, koji je osvojio Oskara za najbolji scenario, za ikonični film "Građanin Kejn" 1941. godine, zaradio je 332.165 dolara od prodaje ove statuete. Greg Toland, koji je osvojio Oskara 1939. za najboljeg kamermana, prodao je svoju statuetu za 226.876 dolara.

Sve se to promenilo 1950. godine, kada je Akademija odlučno zabranila prodaju nagrada za novac. Sada dobitnici moraju da potpišu ugovor o čuvanju nagrada, navodeći da, ukoliko žele da je prodaju, prvo moraju da je ponude Akademiji za 1 dolar.

Ovako je bilo 90. dodeli Oskara:

Foto: Pixabay.com

Sa druge strane, dobitnici Zlatnog globusa, mogu slobodno da prodaju svoju nagradu i to rade za između 100.000 i 120.000 dolara.

Oskari dodeljeni pre 1950. godine se mogu prodati za pravo bogatsvo, zbog svoje emotivno - umetničke vrednosti. Majkl Džekson je 1999. godine platio rekordnu vrednost od 1.542.500 dolara za Oskara koji je 1939. godine osvojio Dejvid O. Selznik za produkciju filma "Prohujalo sa vihorom".

Vrednost Oskara je u nekim slučajevima manja, a u nekim slučajevima veća i može biti profitabilnija za glumce nego za filmske studije. Kada je Hali Beri 2002. godine osvojila Oskara za ulogu u filmu "Monster's Ball", njena prosečna zarada po ulozi je porasla sa 118.750 dolara na 6.500.000 dolara. To je više od 50 puta od onoga što je imala pre osvajanja nagrade.

Foto: Pixabay.com

Dok osvajanje Oskara obično povećava prestiž, ponekad se dešava i sasvim suprotno. Nakon što je Marisa Tomei osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Moj rođak Vini" 1993. godine, njena karijera je zaustavljena.

Zašto Oskar vredi više od Emmi-ja?

U poređenju sa osvajanjem Emija, Oskar je mnogo vredniji. To je zato što većina doboitnika Emija radi na TV emisijama i u serijama, a ti ugovori traju niz godina. Ako osvojite Emi u drugoj godini petogodišnjeg ugovora, nema puno prostora za pregovore o vašoj plati.

Foto: Pixabay.com

- Nominacija ili dobitak Emija su kao pečat odobrenja koji važi više od svega ostalog.- pisao je jednom "Daily News".

Emi možda ne čini pobednike mnogo bogatijim, ali se dobitnici više zabavljaju na dodeli ovih nagrada nego na dodeli Oskara, a to može biti neprocenjivo.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Huan

    5. mart 2018 | 12:37

    Ako oskar visok samo 9 cm onda su sake ovih sto dobijaju oskare kao u novorodjenceta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA