≫ 

Danijel je najbolji pica majstor - otkriva koji je to tajni sastojak za najbolju picu i u čemu sve domaćice greše

Biti pica majstor nije mala stvar, a kada za vaš rad dobijete i zlatno odlikovanje onda znači da ste u samom vrhu u ovom poslu

  • 9

Na ovogodišnjem Internacionalnom Pizza Championship takmičenju koje je održano u Bukureštu, Danijel Zlatković je osvojio tri medalje u takmičenju pica majstora – dve zlatne i jednu srebrnu medalju.

Danima mu šalju pice koje nije naručio: Neviđen "problem" Nemca, ni policija ne može da zaustavi dostavu

Odličnim plasmanom na ovom takmičenju obezbedio je sebi učešće na takmičenju koje će se održati u Italiji i koje će okupiti ozbiljnu konkurenciju iz celog sveta. Danijel je na ovom takmičenju bio jedini predstavnik Srbije, a u razgovoru za Telegraf.rs otkriva šta ga je izdvojilo od ostalih i obezbedilo mu najsjajnija odličja.

Foto: Privatna arhiva/ Danijel Zlatković

- U kategoriji "Classic pizza" spremao sam picu sa domaćim kulenom za koju sam koristio pelat, gaudu i petrovački kulen. U kategoriji "Kreativna pica" pravio sam picu sa falafelom i na nju sam stavljao pelat, mocarelu, falafel, humus, mtabalj, tahini, svežu papriku, rukolu i čeri paradajz. U prvoj kategoriji me je od ostalih izdvojio petrovački kulen i zanimljiva dekoracija, a u drugoj raznolikost ukusa, rekao je Danijel za Telegraf.rs.

Kategorija u kojoj je osvojio srebnu medalju podrazumevala je pripremu slatke pice. On je otkrio da slatka pica ne mora da bude samo od voća.

Foto: Privatna arhiva/ Danijel Zlatković

- Na slatku picu možete da stavite eurokrem, med, džem, orašaste plodove. Preporučujem vam slatku picu sa sledećim sastojcima: gorgonzola, mocarela, kruška, orasi, med i suvo voće, dodao je Danijel.

Rekao je da kod nas slatke pice nisu popularne poput slanih, alio da poslednjih godina raste potražnja. Lično nije zadovoljan kvalitetom pica kod nas, ali ima restorana koji u ponudi imaju dobru hranu. Svima savetuje da obavezno probaju picu u Italiji jer je ova zemlja sinonim za dobru picu.

Foto: Privatna arhiva/ Danijel Zlatković

Danijel je otkrio da je u domaćim uslovima teško napraviti pica poput onih iz restorana jer se pica peče na 340 do 380 stepeni, a da najviše pažnje zahteva mešenje testa i kvalitet brašna.

- Ljudi greše jer misle da što više materijala stave to će pica biti bolja. To ne mora da bude tako. Na picu treba staviti svega umereno da bi svi sastojci došli do izražaja. Što se tiče začina, oni se stavlajju u pelat. To mogu da budu bosiljak, ruzmarin, peršun, origano i ostali, objasnio je nagrađeni pica majstor.

Foto: Privatna arhiva/ Danijel Zlatković

Kako bi pica bila ukusna, morate da obratite pažnju na testo. Dobro testo je napravljeno od kvalitetnog brašna i to obavezno 24 sata ranije, a recept za dobro testo je dobro čuvana tajna svakog majstora.

- Testo treba da bude hrskavo, a fil sočan. To je poenta dobre pice, otkrio je Danijel tajnu dobre pice za Telegraf.rs.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA