≫ 

Ne bacajte talog od kafe! Dodajte joj jeftin začin i napravite genijalno sredstvo protiv komaraca

Talog od kafe je koristan za više stvari u kući, a najbolje od svega je što vas poptpuno može zaštiti od najezde insekata i to od svih

  • 0

Insekti imaju jako čulo mirisa, i osećaju čak i one mirise koje vi ne osećate. Postoji jedan miris koji oni nikako ne podnose, a to je miris vašeg omiljenog napitka, kafe. Aroma kafe postaje intenzivnija kada se ona upali, zato vam mlevena kafa i te kako može biti korisna u kući.

Dobro se čuvajte! 8 bolesti koje komarci mogu da vam prenesu

Od nje možete napraviti potpuno prirodan repelent za odbranu od komaraca i ostalih insekata. Osim kafe, to isto možete uraditi i sa lovorovim listom.

Koliko dugo treba da se dopisujete sa dečkom da biste ga 100 posto smuvali?

Insekti miris dima povezuju sa opasnošću i registruju ga kao znak da se moraju skloniti s određenog područja, a ako sve to ukombinjujete sa kafom ili lovorom, imate pun pogodak.

Kako da napravite repelent od kafe?

Osušite talog od kafe koju ste popili (na hladnom i tamnom mestu). Potom uzmite komadić aluminijske folije, oblikujte je kao posudicu i u nju stavite osušeni talog. Tu posudicu stavite u prostoriju gde vam ulaze komarci, pa talog u njoj upalite, ali izađite iz prostorije kada to uradite. Za bolji efekat u talog ubacite i suv lovorov list.

Isto to možete uraditi i ako upalite samo lovorov list.

Foto: Pixabay.com / Prirodni repelent protiv insekata možete da napravite i od lovorovog lista

Talog od kafe je koristan za još mnogo toga

Osim što spašava od uboda komaraca i najezde ostalih insekata, talog od kafe je odličan kao prirodno gnojivo za biljke, kažu u Američkoj agencija za zaštitu okoline EPA (Environmental Protection Agency). Kako je kafa kisela, pogodovaće biljkama koje vole kiselo okruženje, na primer, ružama, kamelijama, borovnicama... Sve što treba je da talog od kafe pomešate sa zemljom i da to stavite oko biljaka. Takođe, miris kafe odbija i puževe iz bašti, mrave iz kuća, buve sa kućnih ljubimaca (u tom slučaju utrljajte im malo taloga na kožu).

U EPA-i napominju da promovišu recikliranje taloga crne kafe zbog zaštite prirodne sredine.

- Recikliranje kafe nije samo korisno za baštovane, već pomaže i u smanjenju količine otpada koja ulazi u odlagališta. Kada se talog kafe baci na odlagalište, stvara se metan, a poznato je da je metan štetniji od ugljen dioksida, drugog po redu gasa koji izaziva globalno zagrevanje. Ako se talog od kafe zadrži van odlagališta otpada, značajno se uklanja emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.  - objasnili su u agenciji EPA.

Foto: Pixabay.com / Ako koristite talog od kafe, utičete na smanjenje globalnog zagrevanja i stvaranje efekta staklene bašte

Takođe, savetuju, da ako kod kuće ne pijete crnu kafu, a želite da koristite njen talog, tražite od lokalnih kafića jer oni dnevno bacaju velike količine.

Zapaljen lovor podiže raspoloženje

Kombinacija hemikalija u lovorovom listu deluje umirujuće na telo i psihu. Sve što treba da uradite je da zapalite nekoliko listića u prostoru u kom boravite i da udišete taj dim. Ali, to nemojte to raditi pre spavanja jer će vas miris zapaljenog lovora razbuditi.

(Telegraf.rs / Izvor: edrugsearch.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA