≫ 

Najjednostavnija stvar koju možete učiniti da vaše dete brže nauči da čita, a neće vas koštati ni vremena, ni novca

Bebe više reaguju na kontakt licem u lice, zato je ovo najbolji način da proširite njihov rečnik, a do trenutka kada krenu u školu proces čitanja će im postati daleko lakši

  • 0

Stopa pismenosti među decom predstavlja zabrinutost za mnoge roditelje, tako da ima smisla razmišljati o tome šta bi mogao biti najbolji način da osigurate da vaše dete još od najmlađih dana stekne dobre navike koje će mu olakšati proces učenja. Prema rečima doktorke Melani Notaras, razgovarajući sa detetom i to što je više moguće, uključujući i period kada dete šetate u kolicima, može pomoći detetu da izgradi bolje jezičke veštine.

Međutim, da bi bilo jasno, kolica treba da budu okrenuta prema vama, a ne unaperd. Razlog za to je što bebe i deca više reaguju na kontakt licem u lice, naglašava dr Notaras. Ona veruje da ovakav nivo verbalne interakcije može pomoći deci da razviju veći rečnik, tako da će do vremena kada stignu u školu njihove jezičke veštine biti naprednije.

Prema lingvisti Patriši Kulh, bebe uče jezik iz iskustva licem u lice sa živim ljudima, a ne od ljudi na televizijskim ekranima ili od statičkih objekata koje koriste tokom igranja. Doktor Notaras kaže da to znači da bebe ne čuju ništa kada se nešto nalazi iza njih.

- Mlađa deca koja se voze u kolicima, tako da su licima okrenuta ka roditeljima, usmeravaju svoju pažnju na predmete, mesta i osećanja (i identifikaciju reči). -  rekla je doktorka Notaras.

Foto: Pixabay.com / Deca više uče iz kontakta licem u lice

Ona je rekla da neprekidno razgovaranje sa detetom stvara prirodnu povezanost na intenzivniji način, a deca bolje uče kada roditelji ispravljaju njihov bebeći govor. Doktorka Notaras je rekla da jedan sat pričanja sa decom tokom dana pravi dodatnih 1095 sati učenja jezika.

Evo kako da svaki put izaberete savršeno zrelu i slatku lubenicu

Kada deca iz vrtića već razumeju reči, sve što treba da urade je da dekodiraju slova. Zvuci brzo poprimaju smisao, a čitanje reči se lako pamti. Doktorka Notaras je rekla da dete ne može da nauči čitanje dok ne nauči značenje reči i dekodiranje zvukova. Drugi autori kažu da postoji još faktora koji mogu olakšati proces savlađivanja čitanja kod dece.

VIDEO: Ko je bolji roditelj, mama ili tata?

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA