≫ 

Ako vaše dete ne može da prođe ovaj "test od pet koraka", još uvek mora da se vozi u dečjem sedištu

Eksperti za bezbednost i pedijatri imaju svoje preporuke, ali i vaše dete ima svoje zahteve... Pred vama je toliko detalja... Pa, šta na kraju odučiti?

  • 1

Pitanje o kom roditelji često razmišljaju je kada da svoje dete prebace iz dečjeg sedišta na "podizač", a zatim i na obično sedište koje ima regularni sigurnosni pojas. Zahtevi za težinu i visinu se ne poklapaju uvek sa proporcijama dečjeg tela, i baš takve stvari zbunjuju roditelje.

Debeo novčanik ili nešto drugo?! Šta žene žele od muškaraca koji nemaju mnogo novca?

Vaš mršav 10-godišnjak više uopšte ne želi da se vozi u bilo kom obliku dečjih sedišta? Eksperti za bezbednost i pedijatri imaju svoje preporuke, ali i vaša porodica takođe. Toliko detalja... Nije bilo tako pre više decenija, zar ne?

Danas postoji standard za bezbednosna sedišta i on se sastoji od 5 tačaka.

Foto: Milena Đorđević / Neka sedišta za automobile pretvorena u pomoćna mesta

Primetićete da su neka sedišta za automobile pretvorena u pomoćna mesta, ostavljajući zadržavanje od "5 tačaka" u korist sigurnosnog pojasa automobila. Međutim, vaše dete možda još uvek nije spremno da sedne na pomoćno sedište.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima navodi da bi deca starosti od 4 do 7 godina trebala da ostanu u dečjim sedištima dok ne dostignu maksimalnu težinu i visinu koja se zahteva po uputstvima proizvođača automobila.

U zavisnosti od visine deteta, neki roditelji se prerano odlučuju za prebacivanje u regularna sedišta. U idealnom slučaju, vaše dete bi trebalo da ima preko 18 kilograma i 65 centimetara kada ga prebacite na pomoćno sedište. Ali, čak i to dolazi sa drugim odredbama, jer postoji pravi način da vozite dete u pomoćnom sedištu.

Prema sajtu "The Car Seat Lady" postoji pet stvari koje treba da proverite pre nego što dete premestite na pravo sedište.

Prvo što treba da uradite je da proverite da li dete može da se nasloni na naslon sedišta. Zatim, da li se njegova kolena udobno savijaju preko ivice sedišta. Sledeća dva su ključna: pojas bi trebalo da lepo leži na grudima i stomaku, a ne da ide preko vrata ili obraza.

Na kraju, vaše dete mora biti u stanju da sedi mirno bez kretanja, a ne da se levo-desno migolji. U nekim zemljama, deca se voze u pomoćnim sedištima dizajniranim za težine iznad 45 kilograma. Neki roditelji ne obaraćaju pažnju na posebnu sigurnost.

Foto: Pixabay.com / Pojas bi trebalo da lepo leži na grudima i stomaku, a ne da ide preko vrata ili obraza

(Telegraf.rs / Izvor:tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA