Otkrivena najstarija boja na svetu - pogledajte kako izgleda (FOTO)

Kamen na kom su pronađeni pigmenti je na Univerzitet poslala naftna kopanija koja je tražila naftu u Sahari

  • 0

Istraživači su otkrili pigmente koje je proizvela prastara mikroskopska cijanobakterija, nakon što su izvadili komade 1.1 milijardu godina starog, crnog, morskog škriljca duboko ispod peska Sahare u Mauritaniji. Naučnici su rekli da su pigmenti "najstarija biološka boja" i da je više od pola milijarde godina stariji od prethodnih sličnih otkrića.

3 opasna razloga zašto nikako ne smete da sedite u mokrom kupaćem na plaži

- Svetlo roze pigmenti su molekularni ostaci hlorofila koje su proizveli fotosintetski organizmi nastanjeni u prastarom okeanu koji je odavno nestao. -  rekla je Nur Gueneli, naučnik sa nacionalnog australijskog Univerziteta (ANU).  Ona je pronašla molekul tokom istraživanja u sklopu doktorskih studija, a u istraživanju su došli do zaključka da je najstarija boja na svetu svetlo roze.

Foto: Pixabay.com / Ostaci svetlo roze pigmenta su pronašeni na milijardu godina starom morskom škriljcu

Istraživači su razbili stene stare milijardu godina u prah i iz njih izvukli i analizirali molekule prastarih organizama. Ostaci se nalaze u rasponu boja od krvavo crvene do jarko ljubičaste u svom koncetrisanom obliku, kada su razređenom stanju onda su svetlo roze boje.

- Precizne analize prastarih pigmenata potvrđuju da je sićušna cijanobakterija dominirala lancem ishrane u okeanima pre milijardu godina, što pomaže u objašnjenju zašto u to doba životinje nisu postojal. - dodala je Gueneli.

Foto: Pixabay.com / Ostaci se nalaze u rasponu boja od krvavo crvene do svetlo roze kada su razređeni

- Svaka stvar ima boju i boje nas vraćaju u početke vremena. Ispravniji termin kojim bi se opisalo otkriće bio bi da je to najstarija organska biološka boja.- rekao je Johan Broks, nemački naučnik na ANU i viši istraživač koji sarađuje na toj studiji.

- To znači da su naučnici pronašli molekul s biološkim pigmentom star više od milijardu godina. To je isto isto kao kada bismo nakon 100 miliona godina pronašli ostatke kože dinosaurusa s još netaknutom bojom životinje. Činjenica da takav pigment može da preživi tako dugo izaziva u nama radoznalost i čuđenje. -  rekao je Broks.

Foto: Pixabay.com / Pigment potiče od cijanobakterije koja je dominirala lancem ishrane u okeanima

(Telegraf.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA