≫ 

5 najvećih grešaka koje vozači prave sa klimom u kolima

Vozači mogu smanjiti efikasnost rashladnih sistema tako što ih ne koriste pravilno, što rezultira višim temperaturama u kabini, pogoršanim reakcionim vremenima i mogućim dehidracijama

  • 6

Španski proizvođač automobila Seat sa sedištem u Barseloni je saopštio da vozači mogu smanjiti efikasnost sistema za hlađenje tako što ih ne koriste pravilno, što rezultira višim temperaturama u kabini, pogoršanim reakcionim vremenima i mogućim dehidracijama. Razlika od samo 10 stepeni, na spoljašnjih 35 stepeni u poređenju sa 25 stepeni Celzjusa unutar kabine može da smanji reakciono vreme za 20 procenata, što odgovara količini alkohola u krvi od 0,05 promila, stoji u ovom saopštenju.

BMI i kalorije se više ne računaju: Ovo je jedini broj koji je važan za uspešno mršavljenje

Automobili parkirani na suncu mogu doseći iznenađujući 60 stepeni Celzjusovih,  a da bi pomogao u smanjivanju temperature u kabini, Angel Suarez, inženjer tehničkog centra Seata-a, kaže: "Otvorite vrata i spustite prozore jedan minut pre startovanja klima uređaja kako biste smanjili temperaturu unutrašnjosti automobila."

Ako putnici na zadnjem sedištu kažu da ne mogu da osete hladan vazduh, onda je moguće da su mlaznice postavljene pogrešno.

- Nije stvar temperature, već u kom pravcu vazduh teče unutar automobila. Mlaznice treba da budu usmerene ka gore, a ne prema ljudskim licima. Tada vazduh teče oko unutrašnjosti automobila i dolazi do svakog putnika. - kaže Suarez.

Foto-ilustracija: Profimedia / Mlaznice treba da budu usmerene ka gore, a ne prema ljudima

Da li ste i vi već uspeli da napravite ovih 5 grešaka sa klimom u automobilu?

1. Aktiviranje opcije recirkulacije vazduha

Uključivanje ove opcije može izazvati zamagljivanje prozora i smanjiti vidljivost. Većina automobila ima "Auto" opciju, koja se može regulisati kako bi sprečila maglu, dok se vozači i putnici hlade.

Foto: Pixabay.com / Aktiviranje opcije recirkulacije vazduha može izazvati zamagljivanje prozora

2. Usmeravate vazdušne mlaznice ka vama

- To je primamljivo, ali je kontraproduktivno i sprečava automobil da dobije ravnomernu distribuciju protoka vazduha. Usmeravanje mlaznica ka gore omogućava efikasnije raspoređivanje hladnog vazduha u unutrašnjosti automobila i omogućava mu da stigne do svih putnika. - navode u Seat-u.

Foto: Pixabay.com / Usmeravanje rashladnih mlaznica ka gore omogućava ravnomernu distribuciju protoka vazduha

3. Uključivanje klima uređaja na maksimum čim uđete u automobil

Kada uđete u vruće vozilo, u iskušenju ste da uključite klimu na maksimum. Međutim, uključivanje klima uređaja bez otvaranja prozora će samo recirkulirati vruć vazduh. Umesto toga, otvorite vrata, spustite prozore na minut ili dva pre nego što zatvorite vrata i uključite klima uređaj. Vožnja automobila dok je previše vruć može imati isti efekat kao i vožnja pod uticajem alkohola.

Foto: Pixabay.com / Uključivanje klima uređaja bez otvaranja prozora će samo raspršiti vruć vazduh

4. Ne radite redovno održavanje

Kao i ulje, gume ili tečnost za kočenje, sistem za klimatizaciju zahteva održavanje. Ako ne promenite zaprljane vazdušne filtere na svakih 16.000 do 24.000 kilometara, vaš sistem za hlađenje neće raditi efikasno.

Foto: Pixabay.com / Sistem za klimatizaciju zahteva održavanje

5. Ne uključujete klima uređaj ujutro

Neke letnja jutra mogu biti sveža, ali je i dalje dobra ideja da se rashladni sistem uključi ujutru, kako bi se sprečilo zamagljivanje prozora kada se spoljna temperatura poveća.

Foto: Pixabay.com / Klima uređaj bi trebalo uključivati čak i ujutru

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA