Ne verujte svemu što piše na ambalaži: Da li su 100 % prirodni sokovi stvarno prirodni ili je to samo trik?

Sok je voće u tečnom obliku koje može, ali ne mora biti zaslađeno šećerom, visoko fruktoznim sirupom ili veštačkim zaslađivačem

  • 4

Spas od visokih letnjih temperatura, mnogi traže, u prirodnim sokovima jer su puno zdraviji od gaziranih. Međutim, ono o čemu ljudi ne razmišljaju mnogo je da 100 posto prirodan sok ni približno ne može imati rok trajanja, kao što to piše na ambalaži.

Smršajte bez dijete: 7 namirnica koje su prepune kalorija, ali ih smete jesti svaki dan

Koliko voća zapravo sadrže ovi sokovi i koji je udeo šećera i aditiva u njima?

Da bi sok mogao da stoji duži vremenski period, a da se ne pokvari, plodovi voća su veštački lišeni kiseonika. Nažalost, tokom ovog procesa se gube ukus i miris. Zato proizvođači dodaju aromatizere i druge aditive za hranu. Zbog toga se ne može reći da je sok 100 posto prirodan, čak i ako to piše na njemu.

Da bi sok mogao da stoji duži vremenski period, a da se ne pokvari, plodovi voća su veštački lišeni kiseonika Foto: Pixabay.com

100 posto prirodan sok ne bi mogao da traje duže od par dana, a ne bi mogao ni da ima ukus pravog voća. Ako kupite sok na kome piše 100 posto, to može da znači da u njemu nema mešavine voća, već da se u pakovanju nalazi samo sok od jedne vreste voća (pomorandže, jabuke, breskve...)

Ukoliko stvarno želite da popijete 100 posto prirodan sok, onda pijte sveže ceđene sokove i nemojte dodavati šećer u njih. Imajte na umu da je sok voće u tečnom obliku koje može, ali ne mora biti zaslađeno šećerom, visoko fruktoznim sirupom ili veštačkim zaslađivačem.

100 posto prirodan sok ne bi mogao da traje duže od par dana Foto: Pixabay.com

Šta je uopšte sok?

Sok je voće u tečnom obliku koje može, ali ne mora biti zaslađeno šećerom, visoko fruktoznim sirupom ili veštačkim zaslađivačem. Sokovi se pripremaju mehaničkim ceđenjem zrelog voća, obično bez upotrebe toplote. Suve materije i voda se posebno podešavaju, a mogu se dodati stabilizatori i razna sredstva protiv sedimentacije.

Prema tome, sokovi mogu biti gusti ili bistri. Sokovi se mogu konzervirati pasterizacijom, stavljanjem u limenku, smrzavanjem i pretvaranjem u prah. Proizvodnja voćnih sokova je regulisana propisima svake zemlje. Ako voćni sok sadrži više vrsta voća uz dodatak visoko fruktoznog sirupa onda se zove, voćni koktel.

Suve materije i voda se posebno podešavaju u soku, a mogu se dodati stabilizatori Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    9. oktobar 2018 | 11:18

    Nema sta mi da verujemo ili neverujemo,treba da reaguje inspekcija ali oni to resavaju kovertama i kafanama!!!!!

  • SERGIJE

    9. oktobar 2018 | 11:06

    Da ima drzave isle bi krivicne prijave protiv svskog ko piše laži na ambalaži

  • Di

    9. oktobar 2018 | 10:46

    Pa naravno da nisu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA