≫ 

Čemu koja sorta jabuka zaista služi: Koja je najbolja za grickanje, a koja savršena za sok?

Na svetu postoji čak preko 7.500 vrsta jabuka, pa može biti teško znati koji suptilan ukus i teksturu treba koristiti u kakvom jelu

  • 1

Jabuke su najpoznatije voće na svetu i jedu se svuda. Pune su vitamina, ima ih mnogo vrsta, a postoji i poslovica " jedna jabuka na dan i lekar je nepotreban". Od jabuka se može napraviti mnogo toga, pite, kolači, sokovi, ali svaka od različitih vrsta ima drugačiju namenu. Logično, za sok će vam trebati sočnije jabuke, dok će vam za kolače trebati one "suvlje".

Odvratno, ali mega popularno: 10 najbizarnijih vrsta hrane koju teško da biste probali (FOTO)

Na svetu postoji čak preko 7.500 vrsta jabuka, pa može biti teško znati koji suptilan ukus i teksturu treba koristiti u kakvom jelu. Australijski planer obroka "HelloFresh" je podelio savete, trikove i recepte kako da pravilno koristite jabuke.

Kako koja jabuka treba da se koristi i koje su najboje za pitu?

Na svetu postoji čak preko 7.500 vrsta jabuka, pa može biti teško znati koji suptilan ukus i teksturu treba koristiti u kakvom jelu Foto: Pixabay.com

1. Crveni delišes

Crveni delišes je vrsta jabuka koje imaju blag i sladak ukus sa mekanom, blistavom korom. Ove jabuke imaju 14 odsto dnevne preporučene doze vitamina C i 18 odsto dnevne preporučene doze vlakana. Ova jabuka čini da imuni sistem bude jači, sprečava nagli porsat šećera u krvi i pomaže da se duže osećate siti.

"HelloFresh" preporučuje da se crveni delišes jede svež ili da se koristi u svežim, voćnim salatama.

Crveni delišes je vrsta jabuka koje imaju blag i sladak ukus sa mekanom, blistavom korom Foto: Pixabay.com

2. Fudži jabuke

Fudži jabuke su poreklom iz Japana, a ima ih svuda. Ukoliko ne možete da ih prepoznate po nazivu, sigurno ćete ih prepoznati po ukusu i izgledu. Ova jabuka je slatka i ima blago crvenu koru.

Fudži jabuke se širom sveta smatraju za najslađe jabuke na svetu, a idealan su dodatak jelima koja se prave sa "Katsu " sosom.  Ova jabuka je čvrsta i sočna, što je čini odličnom da se jede sveža, ili da se koristi kao dodatak u salatama, a odlična je i za pečenje u tartovima, pitama i ostalim desertima.

Fudži jabuke su slatke i imaju blago crvenu koru Foto: Pixabay.com

3. Džez jabuke

Dokaz da nisu sve jabuke jednake su Džez jabuke koje imaju hrskavu unutrašnjost, a ukusom više podesćaju na krušku nego na jabuku. Džez jabuke su poreklom sa Novog Zelanda, a odlične su za pravljenje tartova. Najbolje je da se jedu sveže ili pečene.

Džez jabuke koje imaju hrskavu unutrašnjost, a ukusom više podsećaju na krušku nego na jabuku Foto: Pixabay.com

4. Zlatni delišes

Zlatni delišes je jabuka sa izrazito žutom bojom kore, a potiče iz zapadne Virdžinije u Americi. Ove jabuke su slatke, lagane i aromatične, sa sočnom, ali mekanom teksturom.

Zlatni delišes je najbolje koristiti u sosovima ili pićima poput jabukovog cajdera, ali nisu pogodne za upotrebu u tartovima ili pitama, jer tekstura postaje gruba i zrnasta kada se peče. Ovo višenamensko voće je odlično i da se jede sveže.

Sos od žalfije i jabuka (za svinjetinu)

1 crni luk

1 veza žalfije

1 čen belog luka

1 Zlatni delišes jabuka

Priprema:

Dinstajte luk 5 minuta, pa mu dodajte žalfiju, beli luk, iseckane jabuke i malo vode. Dodajte malo soli i bibera. Sve zajedno kuvajte 10 minuta dok ne omekša, pa dobro izgnječite varjačom.

Zlatni delišes je jabuka sa izrazito žutom bojom kore, a potiče iz zapadne Virdžinije u Americi Foto: Pixabay.com

5. Greni smit

Greni smit je jabuka poreklom iz Australije, a nastala je 1868. godine. Greni smit ima tvrdu, svetlo zelenu koru i hrskavu, sočnu unutrašnnjost sa kiselim ukusom. Iako se voćka često konzumira kao sirova, ova sorta je jedna od najpopularnijih vrsta jabuka za kuvanje. Greni smit je idealna za pravljenje sokova ili sosova.

Laki sos od jabuka

4 velike Greni smit jabuke

1 sveže ceđeni limun i korica

1 kašika šećera

Priprema:

Oljuštite i iseckajte jabuke, pa ih pomešajte sa dve kašike hladne vode. Ostavite da provri. Kuvajte 12 do 15 minuta, dodajte koricu od limuna i šećer, pa mešajte dok se ne ohladi. Smesu izmiksujte i servirajte tolo. Najbolje ide uz meso, posebno uz svinjetinu.

Greni smit ima tvrdu, svetlo zelenu koru i hrskavu, sočnu unutrašnnjost sa kiselim ukusom Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA