≫ 

Niko nije bezbedan: 10 znakova da vam je neko ukrao identitet

Ovo je jedna od najgorih stvari koja može da se desi bilo kome, još je gore ako se to desi, a da vi ne znate

  • 1

Najveća opasnost od života u svetu koji je usmeren na Internet, je ona koja može da ostavi bespomoćnim svakoga od nas: krađa identiteta. Ovo je jedna od najgorih stvari koja može da se desi bilo kome, još je gore ako se to desi, a da vi ne znate.

Kako je to biti milijarder? Ovo je detaljan spisak svega što biste mogli da kupite, a posle njega ćete se osećati baš siromašno

Da biste bili sigurni da se ovo nikada neće dogoditi vama, najbolji potez je da proverite sve tragove koji bi mogli da otkriju da li je vaš identitet ukraden. Na kraju krajeva, znaci su jasni i očigledni, ako znate šta i gde da tražite.

10 znakova da vam je neko ukrao identitet:

1. Dobijate pozive i ili imejlove sa ponudama sa sniženim proizvodima

Kao rezultat novog i skupog otkupa preko vašeg naloga, dobijaćete stalne ponude sa popustima i cenovnicima od jedne te iste kompanije. Osim toga može se desiti da dobijate bankarske ponude sa kreditima ili slično. Ako odjednom počnete da primate neželjenu poštu, možda je vreme da pozovete svoju banku.

Dobijate pozive i ili imejlove sa ponudama sa sniženim proizvodima Foto: Pixabay.com

2. Dobijate neočekivana sredstva

Hmmm ... Zvuči zbunjujuće, zar ne? Na čelu prevare sa krađama identiteta se nalazi porast prihoda, pogotovo kada to ne očekujete. Zašto? U suštini, ljudi koji pokušavaju da vam ukradu identitet, hoće da dobiju više novca na "svojim novim" računima. I kada to postignu, videćete neočekivanu potrošnju na sve strane. Proveravajući svoj kreditni izveštaj, možete videti transakcije koje nikada niste započeli.

Dobijate neočekivana sredstva Foto: Pixabay.com

3. Dobijate upozorenja za autentifikaciju sa ova dva faktora

Sa dvostepenim upozorenjima za potvrdu identiteta, dobijate tekstualnu poruku ili e-poštu koja vam daje šifru od šest cifara za korišćenje i prijavljivanje na nalog. Na ovaj način, upozoreni ste da neko želi da ima pristup vašem nalogu. Kada dobijete ovo upozorenje za potvrdu identiteta, dobićete i drugi sloj zaštite, kao i informaciju da ste se prijavili za uslugu o kojoj nemate pojma.

Dobijate upozorenja za autentifikaciju sa ova dva faktora Foto: Pixabay.com

5. Vaš poslodavac može biti mamac za krađu identiteta

Ako hakeri prate naloge vašeg poslodavca, onda će lako doći do vaših ličnih brojeva (na primer broj vašeg socijalnog osiguranja). Oni mogu da koriste vaše podatke za prikupljanje naknada za nezaposlene. Ako se to desi, neko u HR-u je obavezan da vas obavesti i upozori. Ponekad, prevarant može da koristi vaše društvene mreže da prati vaš radni status i promene posla.

Vaš poslodavac može biti mamac za krađu identiteta Foto: Pixabay.com

6. Dobijate izveštaje koje niste tražili iz banke 

Kada se ovo desi, možda je kradljivac identiteta shvatio kako da koristi vaš račun u banci. Ali, umesto da bude u mogućnosti da preuzme informacije koje želi, on mora proći kroz bezbednosni test sajta. Zbog toga vi dobijate izveštaje koje niste ni tražili. Ukoliko, bilo kada, od banke dobijete nešto što niste tražili, kontaktirajte stručnjake.

Dobijate izveštaje koje niste tražili iz banke  Foto: Pixabay.com

7. Više vam ne stižu računi

Kradljivac identiteta može preuzeti sve vaše podatke, a sa tim ide i promena adrese da bi mogao lakše da balansira informacijama. To znači da se čak i računi preusmeravaju na novu adresu. Ako niste dobili svoje račune i druge finansijske izveštaje više od mesec dana, obratite se kompanijama koje treba da vam ih dostave i proverite zašto su prestali da vam šalju svoje račune. Takođe, možete kontaktirati i poštu ako smatrate da je neko krade.

Više vam ne stižu računi Foto: Pixabay.com

8. Dobijate sumnjive pozive iz banke

Pozivi iz banke nisu neobični, ali ako dobijete poziv od banke koja vas pita za stvari kao što su broj vašeg računa ili PIN, to je jedan od znakova da vas ne zove bankarski službenik već kradljivac identiteta. Najbolji potez u tom slučaju je da pozovete vašu banku da potvrdi sumnjivi poziv i zatražite pomoć u vezi sa zaštitom vašeg naloga.

Dobijate sumnjive pozive iz banke Foto: Pixabay.com

9. Ne možete da pristupie svojim nalozima na Internetu

Još jedan uobičajeni znak da ste žrtva krađe identiteta je taj što niste u mogućnosti da odmah pristupite svojim onlajn nalozima, kao što su onlajn banka, društvene mreže itd... Čak i ako ste sigurni u svoje korisničko ime i lozinku, ako su nalozi i dalje blokirani, to može značiti da je neko pristupio vašem nalogu i promenio vaše podatke za logovanje, kako bi mogli upotrebljavati nalog umesto vas.

Ne možete da pristupie svojim nalozima na Internetu Foto: Pixabay.com

10. Dobijate neočekivani novac i poklone preko Interneta

Ukoliko dobijate neočekivani novac i poklone preko Interneta, onda je nešto nejasno i to može ukazati na to da ste žrtva krađe identiteta. To se može desiti u obliku toga da vam novac leže na račun, da dobijate poklone od prodajnih sajtova ili da dobijate neočekivane tokene u onlajn igricama koje igrate. Ako se sa vašim nalozioma ovo dešava, pozovite stručnjaka i utvrdite da li je vaš nalog korišćen u prevarantske svrhe. Čak i ako vas neko ne pokrade, može koristiti vaše naloge za varanje drugih ljudi.

Dobijate neočekivani novac i poklone preko Interneta Foto: Pixabay.com

VIDEO: Beskrupulozni lopov! Karton pića sakrila pod haljinu, kamera sve snimila

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    16. septembar 2018 | 12:18

    Ako mi i ukrade , brzo ce shvatiti onu " Bas si nas'o crkvu , u kojoj ces se pomoliti '...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA