12 najboljih trikova kako da istog trenutka prepoznate lažni nakit (VIDEO)

Srebro se može prodavati kao belo zlato, lažni dragulj i cirkoni se mogu koristiti umesto pravih, a lažne oznake i žigovi mogu biti naknadno utisnuti

  • 5

Lažni nakit već dugo postoji na tržištu. Srebro se može prodavati kao belo zlato, a lažne oznake i žigovi mogu biti naknadno utisnuti. Lažni dragulj i cirkoni se mogu koristiti umesto pravih. Zato je važno da možete da prepoznate kvalitet kada kupujete prstenje, narukvice, ogrlice ili bilo koji drugi komad nakita.

Kako je to biti milijarder? Ovo je detaljan spisak svega što biste mogli da kupite, a posle njega ćete se osećati baš siromašno

Pred vama je lista najjednostavijih načina koji će vam pomoći da proverite da li je komad nakita lažni ili pravi. Koristeći ove načine, možete proveriti nakit koji već imate kod kuće, a neke od ovih načina možete čak koristiti i u prodavnicama nakita.

Srebro se može prodavati kao belo zlato Foto: Pixabay.com

12 najboljih trikova kako da prepoznate lažni nakit:

1. Oznake za plemenite metale (žigovi)

Na svakom komadu nakita za koji se tvrdi da je od plemenitog metala treba da bude jasno vidljiva oznaka (žig). Brojevi se odnose na količinu plemenitog metala u nakitu, na primer, ako na prstenu stoji oznaka 750 to znači da je prsten napravljen od 75% plemenitog metala, 583 - 58,3 odsto plemenitog metala...

Ovo su oznake koje se koriste za plemenite metale: 

Zlato - 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999

Srebro - 800, 830, 875, 925, 960, 999

Platina - 850, 900, 950, 999

Na svakom komadu nakita za koji se tvrdi da je od plemenitog metala treba da bude jasno vidljiva oznaka (žig) Foto: Pixabay.com

2. Magnet

Prekrivanje gvožđa ili neke druge legure zlatnim premazom je česta pojava kod proizvodnje nakita. Komad nakita sa visokom koncentracijom plemenitog metala neće moći da se namagnetiše ili da na bilo koji način reaguje na magnet. Magnet će privući pozlaćeni metal, a pravo zlato neće.

3. Oštećenja

Srebro i platina izgledaju slično, stoga je lako da se srebro predstavlja kao platina. Ova dva metala je moguće razlikovati zahvaljujući dvema karakteristikama: srebro tokom vremena dobija crnu senku i savitljivo je, a platina nema ta svojstva. Zlato ostavlja zlatni trag na nepečenoj i neglaziranoj keramici ili porcelanu, dok ostali metali sa pozlatom ostavljaju sivi ili crni trag.

Srebro i platina izgledaju slično, stoga je lako da se srebro predstavlja kao platina Foto: Pixabay.com

Promena sastava

4. Kreda

Još jedna laka metoda za utvrđivanje plemenitih metala je eksperiment s kredom. Protrljajte srebrni komad nakita kredom, ako počne da tamni u pitanju je pravo srebro.

Još jedna laka metoda za utvrđivanje plemenitih metala je eksperiment s kredom Foto: Pixabay.com

5. Jod

Zlato se može proveriti jodom. Na štapić za uši nakapajte par kapljica joda i protrljajte nakit za koji mislite da nije od zlata. Ako nakon trljanja ne ostane mrlja na nakitu, znači da nije od zlata već od neke legure. Kapljica joda će na platini ostaviti tamni trag, a što je trag tamniji to je komad nakita napravljen od većeg procenta zlata.

Zlato se može proveriti jodom Foto: Pixabay.com

6. Sirće

Lažno zlato brzo potamni u sirćetu. Kako bi proverili da li je u pitanju pravo zlato, najlakše je da sipate malo sirćeta u čašu i stavite komad nakita unutra. Legure će već nakon pet minuta potamneti.

Lažno zlato brzo potamni u sirćetu Foto: Pixabay.com

7. Krema sa sumporom

Srebro se može proveriti pomoću kreme koja u sebi ima sumpora. Ako je nakit napravljen od pravog srebra, mesto na koje ste stavili malo kreme će postati plavo. Kasnije ćete lako odstraniti mrlju.

Srebro se može proveriti pomoću kreme koja u sebi ima sumpora Foto: Pixabay.com

8. Amonijak

Od kasnog 19. veka, ljudi čiste zlato pomoću amonijaka. Prilikom čišćenja, zlato će malo potamneti. Amonijak nema nikakav uticaj na platinu, pa se ona ovako ne može proveriti.

Prilikom čišćenja amonijakom, zlato će malo potamneti Foto: Pixabay.com

Dragulji

9. Dijamant

Kada izdahnete na pravi prirodni dijamant, on se neće zamagliti jer ima visoku toplotnu provodljivost. Ukoliko imate nakit od stakla ili cirkona, pojaviće se trag.

Kada izdahnete na pravi prirodni dijamant, on se neće zamagliti Foto: Pixabay.com

10. Smaragd

Pravi smaragd ne provodi toplotu pa će uvek biti hladan, ako uzmete lupu, smaragd nema cevaste ili spiralne šare.

Pravi smaragd ne provodi toplotu pa će uvek biti hladan Foto: Pixabay.com

11. Biseri

Da bi se utvrdio kvalitet bisera, biće dovoljno da ga proverite zubima. Ako pokušavate da ugrizete biser, osetićete da škripe poput peska. Veštački biseri ne škripe.

Veštački biseri ne škripe, a pravi škripe Foto: Pixabay.com

12. Ćilibar 

U čašu vode od dva decilitra stavite tri kašike soli. Pravi ćilibar će plutati u čaši jer je njegova gustoća manja od gustoće slane vode. Lažni nakit koji je napravljen od stakla ili plastike će potonuti.

Pravi ćilibar će plutati u čaši jer je njegova gustoća manja od gustoće slane vode Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    17. septembar 2018 | 12:48

    Hahaha,kad krenem u zlataru ponesem bocu amonijaka,kiseline,krede,case,sirce,lupe i zapocnem da dahcem na dijamante i utrljavam kiseline na nakit a prodavac ili vlasnik zlatare ce sve to mirno da posmatra i da mi dodaje komad po komad nakita da ga proverim....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA