≫ 

7 stvari koje nikako ne smete da nosite u teretani jer mogu da vam ugroze zdravlje i otežaju vežbanje

Adekvatna oprema za teretanu je najvažnija osnova za vežbanje pored volje koju imate

  • 2

Odeća mora da bude prikladna za svaku priliku pa i za odlazak u teretanu, jer ono što obučete za vežbanje ima veliki uticaj na vaše rezultate.

Ove fit mame su dokaz da je sve moguće: Uspele su da smršaju nakon porođaja i da izgledaju bolje nego ikada (FOTO)

Stari sportski grudnjak ili pamučna majica koju imate još od časova fizičkog iz srednje škole mogu da učine da vam vežbanje bude još teže i da ugroze vaše zdravlje. Ove stvari morate da izbacite iz vaše torbe za teretanu što pre moguće.

Odeću koja je 100% pamučna

Pamučna majica nije dobar izbor za teretanu. Foto: Pixabay.com

Dokazano je da pamučna odeća ima manje neprijatnih mirisa od sintetičke, ali ona upija svaki mililitar znoja i čini da imate osećaj kao da vežbate uvijeni u mokar peškir. Što je vlažnija odeća veće su šanse za razvoj bakterija, pogotovo ako nosite jednu te istu majicu duže vremena. Opredelite se za odeću koja je napravljena od posebnih materijala namenjenih vežbanju.

Iznošene patike

Postoji jedno pravilo po kome trebate da zamenite patike ukoliko ste u njima prešli 482 kilometara. Ukoliko ne pratite koliko ste kilometara prešli, imaćete malo poteškoća da utvrdite da li su vaše patike zrele za zamenu. Znaćete da su stare i dotrajale ukoliko su šare na đonu istrošene. Ukoliko su izlizani žlebovi i šara na đonu, da ne spominjemo ukoliko vidite rupe, ili neki drugi znak oštećenja - vreme je za kupovinu novih! Stare patike su manje udobne i absorbujuće, pa dolazi do pojave bola u zglobovima, stopalima, koleniam i kukovima.

Obični grudnjaci i iznošeni sportski grudnjaci

Obavezno nosite adekvatan sportski grudnjak. Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER, pixabay

U znak zahvalnosti i ljubavi prema vašim grudima, ne nosite regularne grudnjake u teretani! Razvučeni i stari sportski grudnjaci su takođe loša ideja jer ukoliko nemate dobru podršku poskakivanje grudi vam je najmanji problem. Ukoliko imate veće grudi, pomeranje tokom vežbanja može da uzrokuje pojavu bola u grudima, ali i ramenima i leđima. Dolazi do razvlačenj kože grui i oštećenja tkiva, zbog čega grudi “vise” kasnije u životu.

Nakit

Ukoliko ne želite da ostavlajte vaš nakit u svlačionici, nemojte ga uopšte nositi u teretanu. Ukoliko nosite prstenje dok podižete tegove možete da povredite prste.

Previše uska odeća

Kompersovana odeća koja je napravljena da dozvoljava pokrete dok pritiska mišiće je u redu. Ali, odeća koja je premala ili pretesna može da nanese veću štetu od koristi. Previše tesna odeća utiče na cirkulaciju, dovodi do pojave grčeva, dok uski brusevi utiču na disanje. Kratki šortsevi mogu da dovedu do upale butina usled trenja i tako da dovedu do infekcije.

Previše uska odeća može da utiče na pokretljivost tokom vežbanja, pa imajte to na umu. Foto: Profimedia/Alamy

Preširoka odeća

Ne trebate da krijete vaše telo, jer trener treba da vidi kako izgledate i na čemu trebate da radite. Trenet treba da vidi da li vam je kičma prava, da li rade trbušnjaci, vide li vam se rebra i da li previše trošite neke mišiće. Sportska odeća današnjice napravljena je da poboljša pokretljivost tela.

Šminka

Šminka nije za teretanu. Kada se znojite, prljavština i masnoća se zadržavaju ispod šminke pa dolazi do iritacije i pojave akni. Tako počinje začarani krug jer nam onda treba više pudera i šminke da bismo ih prekrili i onda opet znojenje i tako sve u krug.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA