Evo zašto nikad ne bi trebalo da skupljate opalo lišće u dvorištu

Ovo će obradovati sve "lenjivce" koji bi radije da prespavaju jesen, nego da rade po dvorištu

  • 1

Lišće je već uveliko počelo da opada i da se nakuplja u dvorištima, ali eksperti savetuju da bi ove godine trebao da preskočite grabljenje, skupljanje i paljenje lišća u svom dvorišu. Samo lišće je prirodni materijal koji se može koristiti kao đubrivo za travnjak. Da biste ga iskoristili na najbolji način, stručnjaci preporučuju da ga ostavite na travi i da pustite da istrune tokom jeseni i zime.

Evo zašto bi trebalo da držite sapun u svakoj sobi u svojoj kući

Dok se raspada, lišće hrani zemlju istovremeno podrivajući korov. Lišće je, u stvari, odličan kompost. Samo treba zapamtiti da ne bi trebalo da ostavljate celo lišće, već da ga iscepkate, iseckate ili jednostavno izgazite kada je dovoljno suvo da može da pukne. Ako preskočite taj korak, rizikujete da se vlažni listovi pretvore plesan.

Dok se raspada, lišće hrani zemlju istovremeno podrivajući korov Foto: Pixabay.com

Vlažno lišće, može da izazove i takozvani efekat "staklene bašte", ali za to je potrebna mnogo veća količina lišća od one koju imate u dvorištima, posebno ako se čuva u plastičnim kesama. Lišće u plastičnim kesama može da svori gas metan, koji je lako zapaljiv i nije dobar za atmosferu. Prema naučnicima, samo oko trećine biorazgradivih ostataka od lišća se pretvori u kompost, a to se dešava zbog nedostatka kiseonika. Zato nije dobro odlagati lišće u plastičnim kesama. Naučnici su otkrili i da lišće može da otpusti gas koji se naziva azot oksid, što je gore od ugljen-dioksida.

Postoji još jedan dobar razlog zašto treba ostaviti opalo lišće tamo gde jeste. Životinje... Slatke male životinje poput gmizavaca, insekata i drugih stvorenja vole da koriste lišće za gneženjenje i sklonište. Ako vam lišće ipak smeta u dvorištu, najbolje ni bilo da ga spakujete u kompostabilne kese koje će se raspasti zajedno sa lišćem i pretvoriti u kompost. 

Samo lišće je prirodni materijal koji se može koristiti kao đubrivo za travnjak Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA