Evo zašto uvek morate da zatvorite vrata sobe kada krenete da spavate

Veoma je važno da zatvorite vrata od spavaće sobe kada krenete na spavanje

  • 2

Pored noćne rutine koja podrazumeva pranje zuba, lica i oblačenje pidžame, nikako ne smete da zaboravite i da preskočite ovaj veoma važan korak - zatvorite za sobom vrata od spavaće sobe.

Ovo je 7 najčešćih uzroka požara u kućama

Skoro 60 odsto ljudi spava sa otvorenim vratima, a taj mali i skoro svima nebitan detalj može bukvalno da predstavlja granicu između života i smrti. U slučaju požara u kući, zatvorena vrata mogu da uspore širenje požara, smanje količinu otrovnog dima, obezbede određeni nivo kiseonika i smanje temperaturu.

Imate samo 3 minuta da pobegnete iz doma koji je u plamenu. Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa povećanom upotrebom sintetičkih materijala u izradi predmeta za vaš dom, ali i njegovu izgradnju, zatvaranje vrata može da vam pruži bezbedniji izlaz iz požara. Prosečno vreme za bežanje iz kućnog požara smanjilo se sa 17 na samo 3 minuta poslednjih par decenija usled sintetičkih materijala koji se upotrebljavaju u domu.

Ne radi se samo o nedostatku opreza. Mnogi spavaju sa otvorenim vratima jer misle da su tako bezbedniji, a vatrogasci upravo preporučuju da radimo drugačije.

Veoma je važno da zatvorite vrata od spavaće sobe. Foto: flickr/derrickcollins

Neka vam postane navika da zatvarate ne samo vaša vrata već i vrata od dečije sobe kada noću odete na spavanje. Proverite u kakvom su stanju električne instalacije i uređaji u vašem domu i smanjite rizik od potencijalnih opasnosti.

(Telegraf.rs/goodhousekeeping.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    11. oktobar 2018 | 19:13

    A kako cu da izadjem ako se kasno probudim a pozar bude u dnevnoj ili kuhinji. Kad iz sobe izlazim u dnevnu. Onako bar postoji sansa da osjetim dim na vrijeme.

  • Ja

    12. oktobar 2018 | 10:05

    A sta ako bude požar u toj sobi gde spavam pa su zatvorena vrata i ja se ugušim?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA