• 12

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na astalu baka Jele još se služe stara srpska jela: Evo kako da napravite čuvenu bosansku kuruzu (FOTO)

Vreme čitanja: oko 3 min.

Autohtona jela poput kuruze, cicvare, proje, popare, kiselog kupusa i pasulja još uvek se mogu videti na astalima u Banatu, u domaćinstvima koja čuvaju tradicionalnu srpsku kuhinju

  • 12

Mešavina različitih kuhinja, mirisa, a pre svega naroda oduvek je bilo glavno odličje Vojvodine. Poznati kao dobri domaćini,verni svojim korenima i običajima mnogi doseljenici u Banat iz Bosne, sačuvali su ono što ih najviše podseća na rodnu grudu, a to je tradicionalna hrana.

AL' SE NEKAD DOBRO JELO, BAŠ: Napokon otkriveno ZAŠTO svi vole vojvođanske specijalitete! (FOTO)

Autohtona jela poput kuruze, cicvare, proje, popare, kiselog kupusa i pasulja još uvek se mogu videti na astalima u Banatu, u domaćinstvima koja čuvaju tradicionalnu srpsku kuhinju.

Jelisava Višekruna (77), koja je kolonizacijom još sredinom prošloga veka naselila područje severnog Banata, pamti stara srpska jela koja su se u njenoj kući pravila. "Bosanska kuruza" ili kako je mnogi zovu "seljačka proja" još uvek se služi u baka Jelinoj kuhinji u Ruskom Selu, kraj Kikinde.

- Kuruzu sam naučila da pravim još kao devojčica, to smo jeli umesto hleba. Volim da je pravim, podseća me na detinjstvo ,a i recept je vrlo jednostavan. Uzme se malo kukuruznog brašna, griz brašna, a može i običnog mekanog brašna, dobro izmešate i stavite malo tople vode i malo soli. Kuruzu pustite da odstoji pa je onda izlijete u pleh. Ništa slađe nema od ove seljačke kuruze-pokazuje nam vredna baka. Kuruzu je baka Jela najviše volela pokojnom suprugu Nikoli da sprema.

-Uvek sam mu uz kuruzu pravila i kiseli kupus. Moj Nikola koji je bio kovač najviše je voleo to da jede. Kuruza se drobi i u mleku, vidite , ona se ovako raspada kad je uzmete, a spolja je sva rumenena i zapečena. Kako ko voli da je jede, najlepša je uz stari kiseli kupus. Ovo je kupus od prošle godine, držim ga u kaci u ostavi i svi se čude kako mi je ovakav - priča Jela.

Baka Jela vredno sprema ukusno jelo; Foto: Telegraf

Na pitanje kako je uspela da sačuva kupus od letnjih visokih temperatura, baka Jela kaže da je tajna u izlivanju i menjanju vode, te da je kupus često izmeštala iz jedne u drugu kacu pa je zadržao boju i ukus.

Kiseli kupus sa slaninom i šunkom najviše voli da pravi na starom "smederevcu". Star je koliko i ja, smeška se ova visprena baka koja pored domaćih pita sa sirom i krompirom, često pravi i starinsku "poparu", "cicvaru", "projaru".

Iz kuhinje baka Jele šire se miomirisi; Foto: Telegraf

- Cicvara i popara se obično prave za doručak. To su sve, kako mi kažemo - seljačka jela - dodaje baka.

Od kako je naroda i sveta, od tada postoje ova jela. Nekada u kući nisi imao ništa sem malo brašna i soli pa si od toga pravio šta znaš. Cicvara se pravi na masti, malo ide brašna, mleka, može i sira, a poparu pravite od starog hleba i vode.

- Nekada je narod rano ustajao, još ranom zorom pre svitanja odlazili smo na njivu i po ceo dan smo znali da ostajemo - priča nam baba Jela. Od voća nisi mogao da živiš, nosili smo pite, proje, kuruze, pogače, slaninu, sir i luk - priseća se ova živahna baka.

Jednostavno se pravi, i mlade domaćice to mogu da probaju; Foto: Telegraf

Pored posla u kuhinji, baka Jela sve radi u svom domaćinstvu, kopa baštu, hrani stoku, a stigne i da šije na svojoj staroj "singerici". Ove godine uspela je da špajz napuni novom zimnicom, kupusa je stavila preko 200 kilograma.

Na astalu svakoga dana ima kolača, pite, nešto umesi ili razvuče, vremena za predah nema, dan je kratak, a kako kaže najveća nagrada su joj žive i zdrave ćerke i unučad.

Daljinac

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • BEOGRAD

    19. novembar 2017. | 19:24

    Sve je to lepo,ali ovo sa kupusom od prošle godine je ozbiljna glupost!!!!

    Podelite komentar

  • Milka R.

    19. novembar 2017. | 22:59

    Bravo ponosni smo na stara sirotinjska jela koja su i zdrava i ja ih pripremam i moja porodica obozava stara jela!!

    Podelite komentar

  • M.K.

    19. novembar 2017. | 16:35

    svaka cast za babu💕 ima dovoljno kulinarsko Iskustvo 👍 svako jelo koje se sprema na smederevac tj.drva ima bolji ukus i drugi aroma pogotovo stare rezepte nikad ne izumiru iz moje familije svi obozavamo ovakav nacin spremanja i nismo siromašni 😆 , proja podvarak još domaci mladi sir mhhhhh😌... zbog ovog clanka mi se jede kupus sad haha .

    Podelite komentar