≫ 

Na svetu postoji čak 12 tipova kose: Otkrijte koja je vaša i koja vam frizura najboje stoji (FOTO)

Kožu negujete prema tome da li je masna, suva ili osetljiva, a kako se brinete o kosi?

  • 0

Verovatno znate kakav tip kože imate, bilo da je masna, suva ili osetljiva, prema tome znate i kakva joj nega treba i koji su proizvodi odgovarajući za nju. Da li ste se ikada zapitali - A šta je onda sa kosom? Kosa je napravljena od proteina koji se naziva keratin, ali tu prestaje svaka sličnost između kose različitih osoba. Većina ljudi koristi generičke šampone i regenaratore, ali tu greše, jer ne odgovara svakoj kosi isto.

Bliži nam se godišnje doba kada kosa najbrže raste - a ako uradite jednu stvar bukvalno će bujati

Umesto toga, trebalo bi da proverite kakvu kosu imate i da je na osnovu toga negujete. Tekstura guste i kovrdžave kose je potpuno drugačija od one koja je ravna i tanka, pa je logično da im treba drugačija nega.Tu se ne radi samo o proizvodima koje koristite, već i o načinu na koji je perete, češljate i sušite.

- Postoje četiri osnovna tipa kose, Tip 1 je ravna, Tip 2 je talasasta, Tip 3 je kovrdžava, i Tip 4 je loknasta kosa- kaže David Felsted, direktor klinike "Daniel Galvin Hair Clinic"

Vodič iz 1938. savetuje ženama kako da ulove muškarca - evo šta nikako ne smete da radite ako želite da ga "upecate"

Iako umete da razlikujete kovrdžavu od ravne kose, teško da možete da razlikujete kojoj potkategoriji pripada. Zvuči komplikovano, ali nega prema vašem tipu kose je može učiniti svilenkastom i sjajnom, ma kom tipu da pripada.

via GIPHY

1. Ravna kosa

Oblik kose zavisi od folikula dlake (malih pora na skalpu odakle raste kosa), folikul je taj od koga zavisi da li će vam kosa biti kovrdžava ili ravna. Ravna kosa znači da imate savršeno kružne folikule. Što je fočlikul ovalniji, to će kosa biti kovrdžavija.

Rava kosa generalno ima debelu dlaku, otpornija je na oštećenja i sjajna. Njene podgrupe su:

A: Veoma fina i tanka

B: Srednje gustine

C: Gusta i gruba

Da otkrijete kakva je tačno vaša dlaka, isecite jednu dlaku pri vrhu i uoredite je sa dlakama na fotografiji. Dlaku ne čupajte jer će to promeniti njen oblik.

Foto: Telegraf

Kako da je šišate?

Probajte jedan deblji i jači sloj, a na njega dodajte manje. Tip A može izgledati pljosnato, pa su mu potrebni slojevi. Što više slojeva ima, izgledaće bujnije. Razdvajanje sa strane će joj dati volumen. Ako imate kratku kosu ovog tipa, trebalo bi da je šišate na svake četiri nedelje. Tip B i C bi trebalo da se skraćuju na svakih osam nedelja. Tip B može lako da se oblikuje, ali tip C može biti težak za oblikovanje, pa su mu potrebni slojevi da pokriju greške pri stilizovanju.

Kako da je stilizujete?

Ravna kosa je lepša uz malo dodatnog volumena. Ovo možete učiniti tako što ćete je češljati od vrhova ka korenu, ili tako što ćete je sušiti duvajući fenom ka korenu. Ovaj tip kose ima tendenciju da se brzo masti.

via GIPHY

Za tip A treba da pronađete šampon i regenerator koji će je ostaviti mekom, ali da ga ne vuče na dole. Tip A ne sme da se izlaže prekomernoj toploti, jer je može oštetiti. Mnogo sprava za kovrdžanje i oblikovanje kose dostižu temperaturu do 220 stepeni, zato je potrebno da im smanjite temperaturu na najnižu tačku. Proizvodi koji su dizajnirani da čine ksou sjajnom, samo će otežati vašu kposu.

Tip B je savršen za stilizovanje jer je sjajan i ima volumen. Izgleda jako lepo kada se skupi u konjski rep. Možete da je kovrdžate različitim spravama za stilizovanje kose je r dobro posnosi toplotu.

Pixabay

2. Loknasta kosa

Loknasta kosa ima jako naglašene ovalne folikule, a tako ovalni folikuli formiraju lokne sa rastom kose. Ona je sklona tome da bude suva, jer se prirodna ulja koja se nalaze na skalpu ne mogu spustiti do krajeva dlake, zbog čega ona ostaje tako suva.

Loknasta kosa je osetljiva na toplotu i vlagu. Njene potkategorije su:

A: Velike opuštene lokne

B: Elastične lokne

C: Lokne u obliku opuge

Foto: Telegraf

Kako da je šišate?

Suvoj, loknastoj kosi treba mnogo nege, bez pravilnog šišanja ona postaje krhka i lako puca. Što je ovakva kosa kraća, to će lokne više prirodno odskakati i izgledati lepše jer će imati manje težine. Teško je imati kratku, loknastu kosu, a da ne izgleda kao kugla. Ako ne volite kratku kosu, isprobajte srednju dužinu. Za dugačku, loknastu kosu treba dosta slojeva, da bi pravili kaskadni efekat i da bi držale volumen pod kontrolom. Ovo se najlakše postiže sa tipom A loknaste kose.

via GIPHY

Kako da je stilizujete?

Što je gušća i kovrdžavija to je potreba za njenim pranjem ređa, pranje kose samo razbija kovrdže. Mnogo kovrdžavih žena pere kosu samo jednom nedeljno, a takva kosa izgleda najbolje treći ili četvrti dan od pranja. Najveći neprijatelj ovakve ksoe je mogućnost da se umrsi, zato je dobro koristiti zagrejano maslinovo ulje pre pranja i to za tipove B i C. Ako imate tip C i želite da vam kosa izgleda glatko, koristite keratin kada sušite kosu jer će je učiniti ravnijom.

Pixabay

3. Talasasta kosa

Osnova za ksou je ovalna, što čini da kosa izgleda talasasto. Može biti slabija od ravne kose jer su proteini u njoj neravnomerno raspoređeni (zbog toga je talasasta).

Tri potkategorije talasaste kose su:

A: Glatka sa slobodnim talasima u "S" obliku

B: Srednje glatka sa više oblikovanih "S" kovrdža

C: Gruba sa definisanim talasima - skoro kovrdžava

Foto: Telegraf

Kako da je šišate?

Talasasta kosa često izgleda ravno u korenu8 i nakrivljena od ušiju na dole, to se dešava zbog težine kose. Meki slojevi poržavaju prirodne talase, ali zadržavaju određenu dužinu da se talasi ne bi izgubili. Najjednostavniji tip kose može da se oblikuje tako da izgleda ili ravno ili kovrdžavo. Ako je šišate na kratko, talasi će vam jvizuelno joiš više skratiti frizuru, posebno tipovima B i C.

via GIPHY

Kako da je stilizujete:

Talasasta kosa je obično suvlja od ravne kose, a za Tip A je potrebna i dodatna hidratacija koja je neće otežati i povući dole. Talasasta kosa je sklona mršenju, pogotovo tipovi B i C, pa bi trebalo da se pere ređe i da se hidratantna maska koristi na svake dve nedelje. Za sušenje korsitite difuzer, i rukama oblikujte talase. Talasastu kosu je lako stilizovati, ali treba koristiti zaštitu za tolotu. Ako žeite više sjaja koristite serum koji sadrži silikon.

Pixabay

4. Kovrdžava kosa

Ovaj tip kose ima volumen, teksturu i kovrdže, ali može lako da se ošteti, osebno kada je dugačka.

Njene potkategorije su :

A: Opuštene kovrdže, pramenovi su u obliku "S"

B: Guste kovrdže, pramenovi su u obliku "Z"

C: Guste kovrdže: koje neamju definisan oblik

Foto: Telegraf

Kako da je šišate?

Ekspert za afro frizure, Randolf Graj kaže - Ako je ovakva dlaka hemijski ispravljana, onda se može šišati i oblikovati kao bilo koja druga dlaka. Dugačka, prirodna afro kosa može biti i fenom isšravljena da izgleda ravnije. Ako je karća treba da je skraćuje specijalista za Afro frizure, koji može da je ošiša bez upotzrebe šnala. Dugačka kosa je sjajna za oblikovanje pletenica koje mogu trajati bar nedelju dana.

via GIPHY

Kao da je stilizujete?

Nakon pranja iscedite vodu iz nje, tek onda je umotajte u peškir i pustite da se ostatak cvoe upije, jer ovakva kosa upija vodu kao sunđer. Co- pranje je veliki trend , možete da korsitite posrebno dizajniran regenerator za pranje umesto šampona. On sadrži surfaktante, moćne čestice za čišćenje, ovaj regeneratorr moće da ukloni nečistoću iz kose, a nežniji je za nju od većine šampona.

Pixabay

Bar jednom u dve nedelje bi trebalo da korsitite tretmane za dubinsku negu kose da joj tako poboljšate vlažnost. Koristite bademovo ulje za tip A, da bi osa bile svilenkastija treba joj više ulja. Tip B i C će nahraniti arganovo ulje.

Daljinac

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA