≫ 

Supruga Vila Smita progovorila o zdravstvenom problemu koji svakoj ženi uliva strah u kosti

Izaziva depresiju i očaj

  • 1

Poznata glumica Žada Pinket Smit koja ima 46 godina ukazala je da se bori sa problemom gubitka kose kao i milioni žena širom sveta.

Izbegnite opadanje kose i ubrzajte njen rast uz pomoć jeftinog sastojka koji vam skuplja prašinu u kuhinji

Glumica je rekla da ne zna uzrok gubitka kose, ali da se sa time pomirila i skratila kosu u asimetričan paž. Možemo često da je vidimo i kako nosi prelepe turbane. Za većinu žena gubitak kose je jasan znak da stare i da se bliže menopauzi.

Објава коју дели Jada Pinkett Smith (@jadapinkettsmith) дана

Žada je bila poznata po bujnoj, tamnoj kosi koja joj je dosezala do struka, svom zaštitnom znaku. Otkako je primetila da joj je kosa tanja, ponekad bi izašla iz kade sa kosom punom otpalih dlaka, glumica je odsekla njenu kosu na kratko, a kasnije još više. Odlučila je da drži kosu pokrivenu turbanom i tako se zaštiti od radoznalih pogleda.

Sada je odlučila da otvoreno progovori o tome i pruži podršku svim ženama koje se bore sa istim problemom. Ona je u svom Facebook šou "Ćaskanje za crvenim stolom", koji vodi sa svojom majkom i 17 godina starom ćerkom Vilou Smit, otvoreno progovorila o problemu koji ima.

- Mnogi me pitaju zašto nosim turbane. Pa, ja imam probleme sa kosom, objasnila je.

Објава коју дели Jada Pinkett Smith (@jadapinkettsmith) дана

Ona nije sama jer se sa ovim problemom suočava na desetine miliona žena širom sveta. Više od polovina tih žena ima manje od 50 godina. Većina žena susreće se sa menopauzom između 45. i 55. godine života koju prati mnogo promena na telu. Proizvodnja polnih hormona se smanjuje, a progesteron i estrogen se manje stvaraju u telu. Ovi hormoni utiču na rast kose i usled njihovog smanjenja kosa postaje tanja i više opada.

Disbalans hormona može da dovede do opadanja kose, pa se dešava da neke žene i nakon trudnoće ostanu bez kose. 90 odsto naše kose je u procesu rasta, dok 10 se odsto nalazi na korak od opadanja.

- Bilo je užasno u početku. Bila sam ispod tuša kada sam shvatila da držim punu šaku kose, a onda i drugu. Pomislila sam kako ćelavim. To je bio jedan od onih dana kada sam se cela tresla od straha, ispričala je glumica.

Објава коју дели Jada Pinkett Smith (@jadapinkettsmith) дана

Postoje dve vrste alopecije. Jedna je alopecija areata koja je autoimuna bolest i dovodi do toga da telo samo napada folikule dlake. Oko 2 odsto populacije ima ovu alopeciju i mnogima se dešava da imaju pečate po glavi, ponekad čak od detinjstva. Androgena alopecija je mnogo češća i javlja se kao posledica disbalansa hormona. Alopecija nije uzrokovana anksioznošću, ali smanjenjem stresa dolazi do manjeg opadanja kose. Ženama u menopauzi preporučuje se hormonska terapija kako bi sprečile opadanje kose.

Za glumicu je najbolje rešenje bilo da prihvati bolest takvu kakva jeste i da se sa njome nosi sa stilom.

- Čak i u najgorem momentu pitala sam se zašto se osećam toliko loše zbog opadanja kose. Kada je moja kosa uvijena u turban osećam se kao kraljica. Volim kada je moja kosa uvijena, rekla je.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA