≫ 

Kako se ženske grudi menjaju u dvadesetim, kako u tridesetim, a kako u četrdesetim godinama?

Neke od ovih promena mogu biti jako bolne, ali nisu razlog za paniku

  • 5

Starenjem se menja čitav organizam, pa tako i ženske grudi. Promene se rangiraju od njihove pojave, izgleda, i sveukupnog osećaja prema njima. Veliki broj žena nije upoznat sa činjenicama o konkretnim promenama koje donose različite decenije u životu.

Najbizarniji trend ikad: Žene trljaju pastu za zube u grudi kao lude, a razlog je samo jedan

Kako se ženske grudi menjaju u dvadesetim, tridesetim, a kako u četrdesetim godinama?

Dvadesete: gomila promena

- Veličina vaših grudi u ovoj deceniji može varirati zbog raznih promena. Grudi će se promeniti u veličini, ako dobijate ili gubite na težini. - objašnjava Lisa Džejkobs, profesor hirurgije na Univerzitetu Džon Hopkins. Naglašava i kako će u svojim 20-ima veliki broj žena zatrudneti, a to donosi i povećanje grudi, gojenje i promene vezane za dojenje

Kvržice

Fibrocistične promene su čest uslov za pojavu benignih kvržica u jednoj ili obe dojke. Često se javljaju kod žena u 20-im godinama. Žene u toj dobi se ponekad bore sa menstrualnim ciklusom, što utiče na promenu u hormonima kao što je estrogen. To u dojkama može izazvati natečene kvržice, što je potpuno normalno. Ako osetite kvržice koje bole, ali ih ima dosta i u drugoj dojci, najčešće su to fibrocistične promene koje nisu zabrinjavajuće (kvržice povezane sa rakom obično nisu bolne). Ipak sve promene koje primetite treba da proverite sa lekarom.

Foto: Pixabay.com/ Odlazak kod lekara obavezan je ako se uz svrab pojave osip, crvenilo ili otok

Tridesete: rastezanje

Ukoliko je žena imala više prođaja, koža dojki može početi da se rasteže zbog kilaže koju je žena dobijala i gubila. U tim godinama dolazi i do strija i opuštenih grudi. To posebno važi za žene koje su imale značajne razlike u težini pre i nakon trudnoća. Tako da se ne iznenadite ako se strije pojave na grudima, a jako vole i kožu na trbuhu.

Četrdesete: sve je malo mekše

U četrdesetima, menopauza dovodi do više promena na dojkama, jer jajnici proizvode manje estrogena. Mastopatija je dobroćudna promena u dojkama i smatra se najčešćom prmenom. Radi se o povećanoj količini masnog tkiva. Ona obuhvata široku skupinu promena u dojkama. Ovaj naziv za lekare objašnjava skup različitih poremećaja, koji su najčešće praćeni bolnim, ponekad natečenim dojkama, posebno predmenstrualno, ili u određenim ciklusima kod žena u menopauzi ili nakon operacije materice i jajnika.

Smatra se da su tome uzrok hormonske oscilacije ženskih polnih hormona i hormona stresa. Doktor Džejkobs preporučuje česte samopreglede kako bi se promene mogle uočiti što pre i javiti se lekaru.

Mastopatija je dobroćudna promena u dojkama i smatra se najčešćom prmenom Foto: Pixabay.com

Smanjenje gustine

S godinama telo smanjuje stvaranje kolagena i elastina (dve supstance koje daju koži čvrstinu i elastičnost). Kod mladih osoba je koža čvrsta, meka, nije naborana. Kako osoba stari, gubitak kolagena i elastina izaziva da koža postaje opuštena i manje elastična. U isto vreme, masne ćelije koje se nalaze ispod kože počinju da nestaju. Tako i grudi postaju manje guste. 

Samo letimičan pogleda na ovaj video otkriće koliko ste perverzni:

(Telegraf.rs / Izvor: zdravakrava.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    13. avgust 2018 | 11:31

    Sa 20 godina je medaljon izmedju grudi a sa 40 pupak

  • 911

    13. avgust 2018 | 13:39

    Sad kosta oko tri hiljade evra da budu cvrste i lepe i u cetrdesetim...

  • 5

    13. avgust 2018 | 14:19

    Mislim da cvrstina grudi zavisi dosta od naslednog faktora a i brushaltera koji pocinju da se nose od pocetka. Meni od trudnoce i dojenja nisu se ni opustile ni smanjile a jaka trojka. Tako da je sve individualno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA