Pazite da ne oćelavite: 5 razloga zašto vam mnogo opada kosa i kako da to sprečite

Čak i vaša frizura može da utiče na to da li ćete početi da ćelavite, zato pazite šta radite sa svojom kosom

  • 0

Ako ste primetili da vaše kose ima svuda, u odvodima, po zidovima, podu, pločicama, znači da je ona počela da pojačano opada. Svakoj osobi prosečno opadne 60 do 100 dlaka dnevno, kaže triholog (stručnjak za kosu i jeme) Anabel Kingsli, ali ako osetite da vam sve više kose opada, ovo bi mogli da budu uzroci.

Osećate metalni ukus u ustima? 9 razloga zašto se on javlja

5 razloga zašto vam mnogo opada kosa i kako da to sprečite

1. Frizura vam uništava kosu

Ako prečesto koristite prese za ispravljanje ili uvijanje kose, ako koristite jake farbe i slične tretmane, oni mogu da oštete vašu kosu. To izaziva pucanje kose, a može se primetiti po pokidanim vlasima oko korena dlaka. Da biste sprečili oštećenja kose, probajte da se farbate u što približnije nijanse vašoj prirodnoj boji.  Uvek koristite nežnije šampone bez sulfata koji čiste teme bez isušivanja kose i izbegavajte frizure u kojima se kosa previše zateže (poput repa ili punđe).

Koristite nežnije šampone bez sulfata Foto: Pixabay.com

2. Problemi sa tiroidnom žlezdom

I hipotireoza (nedovoljna aktivnost štitne žlezde) i hipertireoza (preterana aktivnost štitne žlezde) mogu izazvati iznenadni gubitak kose koji možete primetiti i na drugim "dlakavim" područjima poput obrva. To se događa zbog poremećaja hormona koji je odgovoran za rast kose. Što znači da kosa ispada kao i uobičajeno, ali ne raste ponovo. Kada rešite problem sa štitnom žlezdom, ovaj problem bi trebao da nestane. Kako bi što pre izrasla, treba da jedete više namirnica koje su pune proteina poput piletine, tofua, grčkog jogurta i orašastih plodova.

Kosa opada zbog poremećaja hormona, odnosno ona opaka kao i uobičajeno, ali ne raste ponovo Foto-ilustracija: Profimedia

3. Preterani stres

Bez obzira da li vas muči posao ili ste raskinuli dugačku vezu, pojačani stres utiče na stanje vaše kose (lat. telogen effluvium). Pre nego što kosa počne ponovo da vam raste, mora da prođe nekoliko meseci. Ključ je u tome da se stres mora izlečiti kako bi opadanje prestalo, pa tek onda očekivati novi rast. Morate pronaći sopstveni način kako da se prebacite u "zen mode". Ako to ne možete sami, potražite pomoć stručnjaka.

Pojačani stres utiče na stanje vaše kose (lat. telogen effluvium) Foto: Pixabay.com

4. Nedavno ste se porodili

Zahvaljujući svim hormonskim promenama, nove mame često imaju problema s kosom. Dok ste trudni, nivo estrogena u telu vrtoglavo raste, što dovodi do rasta kose. Ali, ti nivoi se počnu snižavati nekoliko meseci nakon porođaja, što vodi do opadanja kose.

Nakon porođaja nivo estrogene počinje da opada, što vodi do opadanja kose Foto: Pixabay.com

5. Sindrom policističnih jajnika

Kao i u nekim prethodno spominjanim stanjima, hormoni su krivci za opadanje kose. Zbog sindroma policističnih jajnika rastu nivoi hormona testosterona. Drugi simptomi sindroma su i gojenje, akne, izostanak menstruacije, problemi sa začećem i preterana dlakavost po telu. Ako sumnjate da bolujete od njega, trebalo bi da posetite lekara kako bi vam prepisao hormonsku terapiju i druge načine lečenja. To bi trebalo da stavi rast kose u normalu.

Zbog sindroma policističnih jajnika rastu nivoi hormona testosterona koji vode do opadanja kose Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: zdravakrava.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA