Kako deliti troškove sa partnerom? Ovo su najbolji saveti za svaku fazu veze

"Sve se vrti oko novca", je nažalost tačna tvrdnja, svidelo se to vama ili ne

  • 3

Finansije su najčešći uzrok neslaganja u braku, i veoma rano, još na samom početku zajedničkog života se može naslutiti da li će ovo biti problem ili ne.

Ivin dečko je odlučio da neće da plaća svoju polovinu troškova, pitala je internet za savet - a svi su joj jednoglasno odgovorili istu stvar!

Najgluplji razlozi za ulazak u brak

Oko 17 % muškaraca i žena, smatra da treba svako od njih da odvojeno raspolaže novcem. Dok ostali smatraju da je jedini način da zajednički život uspe - da imaju zajedničku blagajnu.

Ovo su najčešće vrste organizacija na polju finansija.

Princip "svako za sebe"

Na ovaj način svako od partnera raspolaže svojom platom, osim kada plaćaju račune, kada zajednički učestvuju u plaćanju. Ovakva organizacija je dobra ako partneri imaju slična primanja, a naročito ako nisu još u braku.

Pravedan pristup

Sličan je predhodnom, samo što partneri ne odvajaju isti iznos za račune, hranu i izlaske, već onaj koji zarađuje više, doprinosi više. Ovaj pristup je takođe pogodan za ljude koji još nisu u braku, ali žive zajedno.

Sve ću ja platiti

Odnosi se na pristup u kojem jedan partner uglavnom sam plaća sve. Ovde nije reč o partneru koji zarađuje više ili drugi partner ne radi, već o tome da jednom partneru ne predstavlja problem da sam snosi troškove zajedničkog života.

Nije preporučljivo na duge staze, jer potreba za drugom platom nikada nije potpuno isključena.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ko pre računu, taj ga i plaća

Ovde je sve stvar dogovora. Partneri se međusobno dogovaraju ko će da plati ovaj mesec, a ko sledeći. Ovo ne znači da je u pitanju pravedan pristup, izgleda tako, ali ne mora da znači. On savšeno odgovara parovima koji imaju isti odnos prema finansijama.

To je sve naš novac

Pod ovim se podrazumeva da se sav novac drži na jednom mestu i da je jednako dostupan i jednom i drugom partneru. Dobro se pokazao za one koji si u braku, ali kada imaju slična primanja.

Kada nastaje problem

Do problema dolazi kada jedan od partnera počinje da udovoljava jedino i isključivo sebi, ne razmišljajući šta će da ostane u zajedničkoj kasi. On je siguran da će njegov partner pokriti sve troškove i ne opterećuje se zbog rasipanja.

Problem samo može da postane još veći, ne ignorišite takav pristup, već budite oprezni. Naravno i odlazak u drugu krajnost, u škrtičarenje nije dobra ideja.

Najbolja varijanta je da se na početku zajedničkog života dogovorite oko plaćanja računa i ostalih zajedničkih troškova. Izbegavaje odnose u kojima jedan partner glumi roditelja, u finansijskom smislu, a drugi dete. Odredite limite, i pri uzimanju kredita, napravite dugoročan plan.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eh sad

    15. septembar 2017 | 18:31

    Ako je prava veza ili brak onda je sve zajednicko i .

  • Marija

    15. septembar 2017 | 18:17

    Do problema dolazi kad je plata mala . Pojavi se neko treci koji u takvoj situaciji dovede u zabludu partnerku i napravi im haos od zivota zauvek .

  • Sindi

    15. septembar 2017 | 20:39

    Znas po sebi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA