≫ 

7 načina na koje naša prva ljubav i dalje utiče na nas

Ona postaje neka vrsta šablona sa kojim se mere svi naši kasniji odnosi i od nje zavisi da li ćemo ostatak života provesti sa prvom ljubavlju ili ne

  • 1

Svi se, sa osmehom, sećamo prvih ljubavi u našim životima. Bilo je puno prvih stvari u našim životima, prvi dan škole, prvi dan na fakultetu, prvi dan na poslu, ali od svih prvih stvari ono što uvek čuvamo u glavama je naša prva ljubav.

Promeniće vam lični opis: Ovo je najbolja frizura za tanku i retku kosu (FOTO)

Ali, zašto je prva ljubav toliko velika stvar?

Prema Artu Aronu, profesoru psihologije na Državnom Univerzitetu u Njujorku, "naše prvo iskustvo nečega će se bolje pamtiti nego neko kasnije iskustvo". Verovatno zato što je u tom prvom iskustvu bilo više uzbuđenja, a početak ljubavi je najveće uzbuđenje koje  jedna osoba može da oseti. Prvo ljubavno iskustvo je uvećano u našim glavama, jer se mozak i telo prvi put susreću sa hemikalijama i ljubavnim hormonima.

- Sa biohemijske tačke gledišta, tokom prve ljubavi osećate određene hormone koje nikad ranije niste osećali, zato prva ljubav može biti fizička, emotivna, intelektualna, ili čak i duhovna za neke ljude. - objašnjava stručnjak za veze i psiholog Melani Šiling.

Naša prva ljubavna veza je "formativna" jer postaje osnova za to kako dalje definišemo ljubav. Postaje neka vrsta šablona sa kojim se mere svi naši kasniji odnosi. Da li ćemo ostatak života provesti sa našom prvom ljubavlju ili ne, zavisi samo od našeg prvog ljubavnog iskustva.

7 načina na koje naša prva ljubav i dalje utiče na nas:

1. Prva ljubav nam pokazuje da li smo povezani sa nekim na višem nivou

Naše prvo ljubavno iskustvo nam pokazuje da li smo povezani sa nekim na višem nivou i da li sa tom osobom delimo emotivnu podršku i intimnost. Bez obzira na to kako se veza završava, daje nam priliku da iskusimo čitav spektar lepih emocija koje podrazumeva ljubav.

2. Prva ljubav nas uči kako da stavimo druge ispred sebe

Naša prva ljubav nas uči da gledamo svet izvan nas i kako da počnemo da mislimo o drugima. Uči nas kako da počnemo da volimo nekoga bezuslovno. Ona nas uči i kako da stavimo svoj ego na stranu i da razmišljamo u paru. Ovo su neprocenjive lekcije koje nam pomažu u bilo kojoj kasnijoj vezi koju formiramo tokom života.

3. Učimo kako da komuniciramo i rešavamo probleme

Naša prva ljubav nas uči kako da razgovaramo i kako da zajednički sa nekim rešavamo probleme. Uči nas kako da stvorimo siguran prostor za zdravu komunikaciju.

4. Shvatamo šta želimo u vezi i šta su nam slabe tačke

Naš prvi odnos nam pomaže da istražimo i povećamo sopstvenu svesnost. Pomaže nam da otkrijemo želje i prioritete. To nas tera da shvatimo šta želimo u svom odnosu i koje su nam slabe tačke. Sva ova učenja nam pomažu da sledeći put pažljivo odaberemo naše partnere.

5. Inspiriše nas da budemo bolja osoba

Prva ljubav ima jak intenzitet i dečju nevinost. Čista čarolija prve ljubavi i druženja nas tera da verujemo u dobrotu sveta. Želimo da postanemo bolja osoba i da vratimo tu ljubav kasnijim partnerima.

6. Razumemo razliku između zaljubljenosti i zrele ljubavi

Naše prvo ljubavno iskustvo nas uči da razlikujemo zaljubljenosti od zrele ljubavi. Shvatamo da ljubav ne znači da svaki trenutak moramo da provodimo zajedno ili da budemo zavisni od nekoga. Uči nas da leptirići u stomaku nestaju i da stvarna ljubav zahteva rad na njoj. Prva ljubav nas uči da prihvatimo iskrenost i svoju sopstvenu ranjivost. Shvatamo da je zrela ljubav kada se dvoje ljudi međusobno podržavaju.

7. Shvatamo da možemo preživeti slamanje srca i ponovo voleti

Ne postoji poricanje činjenice da je slamanje srca naše prve ljubavi izuzetno bolno. Ali, naučimo kako da preživimo i kako da nastavimo dalje. Prva ljubav nas uči da ako možemo da zavolimo jednom, to možemo ponovo i sledeći put.

VIDEO: Crkva mu je birala žene: Najbizarniji detalji ljubavnog života Toma Kruza

(Telegraf.rs / Izvor: yourtango.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    19. jul 2018 | 15:54

    Ne utice ona samo na nas,utice ona i na druge oko nas,a to ne valja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA