≫ 

Od istog oca i majke, a potpuno različita deca

Zbog čega se deca toliko razlikuju, a isti ih roditelji vaspitavaju?

  • 1

Polazeći od pretpostavke da su ih vaspitavali na isti način, roditelji se često pitaju zašto postoje razlike između starijeg i mlađeg deteta.

11 životnih lekcija koje svako dete treba da nauči do desete godine

Roditelji koji GOVORE DECI DA SU PAMETNA prave veliku grešku - evo i zašto

Smatrajući da su i jednom i drugom detetu pružili identično vaspitanje, roditelji zaključuju da su razlike nastale zahvaljujući nekom drugom faktoru, a da to nije u vezi sa samim vaspitanjem.

Smatra se da razlika potiče od osobina deteta, od urođenog temperamenta, genetike, sličnosti sa nekim daljim rođakom na koga je dete „povuklo”.

Detetove neželjene osobine roditelji mogu da shvate kao rezultat delovanja faktora na koje oni ne mogu da utiču, jer je to nešto njihovo lično, na šta se vaspitavanjem ne može uticati.

Međutim nekada roditelji i pogreše u proceni, pa za tu razliku krive osobine deteta, a u pitanju je propust u vaspitanju, koji možda ne žele da priznaju. Tada može da dođe do situacije koja se zove "propuštena prilika" da se ono što je promenjivo, ne popravi i pripiše detetu kao osobina.

Deca na svoj način primaju informacije i selektuju ih kao dobre ili loše, i na taj način se izgrađuju.

Foto: Profimedia/I love images

Za izgrađivanje detetove ličnosti važno je i nepostojanje ili postojanje brata ili sestre, kao i odnos koji međusobno uspostavljaju.

Za starije dete koje se tokom jednog dela svog razvoja formiralo kao jedinac, tipično je da rođenje mlađeg deteta doživi kao gubitak roditeljske ljubavi, zato što je prisiljeno da njihovu pažnju deli sa mlađim detetom.

Ova promena u statusu je dovoljan razlog da se dete usmeri na razvoj onih ponašanja i osobina za koje se nada da će da mu povrate status ljubimca: od preterane poslušnosti, pa do krajnje neposlušnosti.

Međusobni odnos obeležava i mlađe dete koje kasnije otkriva da je u senci naprednijeg i sposobnijeg starijeg deteta, zbog čega može da zaključi da je ono nesposobno i manje vredno.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    13. novembar 2017 | 05:49

    Правите мању временску разлику између два детета,неће бити љубоморни ни угрожени јер су са малим размаком недовољно угрожени да реагују негативно.Већ разлика од 4године је узрок ривалитета.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA