Ukoliko vaša beba nije prohodala do ovih godina - trebalo bi da pričate sa lekarom

Prvi koraci koje vaše dete napravi su toliko slatki da tope svačije srce

  • 1

Roditelji se trude da zabeleže svaki slatki trenutak sa njihovom bebom: kada se ona prvi put sama okrene, počne da puzi, sedi i napravi prvi korak koji je najvažniji momenat u detetovom životu do tada.

Grip može da bude fatalan po vaše dete ako ignorišete ove simptome

Dok čekate da se taj korak desi sigurno se pitate kada je pravi trenutak da se taj korak desi, šta je normalno i u koje doba trebate da se zabrinete i potražite pomoć lekara.

-Sve to je mučilo mene i mog muža jer naša ćerka nije prohodala sve do 18 meseci. U njenom vrtiću nisu blagonaklono gledali na to jer se činilo da zaostaje za drugom decom. Nakon gomile pregleda i testova otkrili smo istinu. Onda smo kada je došla beba broj dva koja je ponovila sestrinu priču bili spremni na tako nešto, kaže Sara Bet Mur.

Foto: Profimedia

Većina beba prohoda u periodu od 9 do 12 meseci starosti i dobro hodaju oko 14 i 15 meseci starosti. Ali ako vašem detetu treba malo više vremena, nemojte da brinete. Neka savršeno normalna i zdrava deca prohodaju sa 16 i 17 meseci. Trebate da se zabrinete ako ne bude hodala sa 18 meseci, ne pre, piše Pop Sugar.

Ako ste zabrinuti što vaša beba ne hoda ili želite da ubrzate proces jer ste previše uzbuđeni možete to da uradite uz pomoć sledećih trikova:

1. vežbajte hodanje sa vašom bebom dok je držite uspravno;

2. obezbedite bezbednu okolinu za vašu bebu kako bi se ona slobodno kretala;

Foto: Pixabay

3. stavite bebu da stoji i pratite kako ona održava ravnotežu, ali joj obavezno obezbedite bezbednu površinu na koju može da padne;

4. napravite od hodanja igru u kojoj ćete ponuditi nagradu za uspeh;

5. ohrabrite vašu bebu da hoda tako što ćete je položiti na stomak umesto da je stavite da sedi.

Budite strpljivi, ljubazni, blagi i napravite od svega toga zabavu i vaša beba će biti spremna da stane na svoje nožice onda kada se za to bude osećala najspremnijom i najsigurnijom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    20. januar 2018 | 20:37

    ako vam dete ne zna azbuku sa 3 godine posetite kafanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA