≫ 

8 saveta za odgajanje dece kojih su se pridržavale naše majke i bake - a danas ne smeju da se primenjuju

Svaka nova generacija roditelja ima neka nova pravila za odgoj i vaspitanje dece

  • 1

Većinu roditelja bombarduju različitim informacijama, priručnicima i instrukcijama o tome kako treba podizati dete pre nego se ono uopšte rodi, prohoda i progovori.

Stručnjaci sa Harvarda poručuju roditeljima: Evo kako da podignete dobro i brižno dete u 7 koraka

Trudnicama često prilaze mnogi dobronamerni ljudi sa savetima kako treba da rade ovo ili ono "sutra kada dete stasa za vaspitavanja". Rođenje deteta je radostan i veoma važan događaj, ali su roditelji pod velikim stresom kako bi na pravi način vaspitaju svoju prinovu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Saveti koje roditelji dobijaju danas u mnogome se razlikuju od onih kojih su se pridržavali naši roditelji.

Zanimljivo je koliko su se obrasci vaspitanja promenili poslednjih godina,a nastavljaju da se menajju iz godine u godinu. Neki saveti i pravila kojih su se pridržavale naše majke više nema, a ovo su saveti kojih su se mame nekada pridržavale dok danas nailaze na podsmeh modernih majki.

Pirinač u flašici pomoći će bebi da brže i lakše zaspi

Ovaj savet je bio popularan do pre osam godina, dok većina mama danas zna da ne treba dodavati ništa u flašicu iz koje beba pije mleko.

Viski utrljan u desni kako bi smanjio muke pri izrastanju zuba

Ovo je bio veoma popularan lek za bol kod izrastanja zuba, ali danas na svu sreću postoje razni preparati koji olakšavaju bebi.

Bebe treba da spavaju krenute na stomak

Foto: Pixabay.com/Iz zdravstvenih razloga deca ne smeju da spavaju okrenuta na stomak.

Neke žene tvrde da su im ranije u bolnicama savetovali da ovako okreću bebu. Danas, bebe uglavnom spavaju na leđima ili boku. Kampanja za promovisanje spavanja na leđima započela je devedesetih godina u cilju smanjenja riziak od Sindroma iznenadne smrti deteta.

Prazan tanjir kao uslov za dezert

Nekada se znalo: mora sve da se pojede iz tanjira, pa onda sledi slatkiš. Danas većina roditelja odustaje od svađa i mnogo toga dopušta deci uz malo otpora.

Novorođenčetu treba davati obilnu vodu

Neke bake daju bebama vodu kako bi bile hidrirane, ali sve je popularniji stav da je bebama potrebno majčino mleko ili prehrana kako bi bile hidrirane pa nema potrebe za običnom vodom jer će ih ona ispuniti bez bilo kakvog hranljivog sastojka.

Sedišta za auto, poseban položaj u autu i nema odlaska iz bolnice sa bebom samo u naručju

Foto: Profimedia/Danas su obavezna auto sedišta za decu u kolima.

Nekada su mame izlazile iz porodilišta sa bebama u naručju koje su mogle da drže tokom cele vožnje do kuće. Danas su obavezna sedišta za auto i posebne nosiljke.

Za svaki slučaj, stavite zaštitu na krevetac kako se beba ne bi povredila

Mnoge bebe se zaglave između rešetka i onda dozivaju u pomoć, piše Pop Sugar. Pošto su dodatna ćebad i prekrivači potencijalna opasnost za bebe, pobrinite se da vaš krevetac ima zaštitnu ogradu.

Hranite bebu mlekom u koje ste stavili malo karanfilića ili kima

Ovo može da pomogne bebi kod opstipacije, jer kim i karanfilić utiču da stolica bude mekša i utiču na pražnjenje koje je ovako mnogo zdravije.

Sve majke dobijaju savete pedijatara i babica, a oni se razlikuju iz generacije u generaciju. Obratite se pedijatru ukoliko imate neka pitanja vezana za odgajanje vašeg deteta, psoebno za ona koja se tiču ishrane i navika u spavanju.

VIDEO: Ova beba voli pseću hranu

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    3. maj 2018 | 18:13

    Za bebe je najbolje da spavaju na boku da bi im se lepo oblikovala lobanja. Starija generacija ima zatupljene glave zbog polozaja na ledjima. Steta bi bila da opet svi budu tupoglavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA