3 jasna pokazatelja koji govore da je vaš mališan nadaren i veoma inteligentan

Zahvaljujući standradnim testovima lako može da se utvrdi da li je neko dete talentovano ili ne

  • 3
roditelji, porodica, dete, family Foto: Pixabay.com / Psiholog otkriva 3-minutno pravilo koje bi svi roditelji trebalo da slede

Radoznali roditelji se često muče i trude da "provale" da li je njihovo dete nadareno, a za to postoji nekoliko načina koje može da primeni svaki roditelj kako bi utvrdio kakvo mu je dete.

10 stvari koje svaki novopečeni roditelj mora da zna da radi

Jedna majka rekla je da je kod sina primetila da je veoma radoznao, da ima bogat vokabular i postavlja mnogo pitanja, ali ona ne može stvarno da ga uporedi sa decom njegovih godina jer on još uvek ne ide u školu. Ovoj i drugim majkama može da pomogne dobra procena na osnovu tri jasna znaka da li je dete nadareno.

Vaše dete lako i brzo uči jezike

Pomozite vašem detetu da razvija svoje talente i proširuje znanje. Foto: Pixabay.com

Jedan od jasnih pokazatelja da je vaše dete nadareno jeste to što je sposobno da brzo nauči slova i reči.

- Prva reč moje ćerke bila je slon (elephant) nedugo nakon što je napunila tri meseca. Sa šest meseci je pričala u rečenicama, a sa 18 meseci njen govor bio je jednak deteetu od 5 godina. Pored toga znala je sve boje, oblike, slova, brojeve i strane još od druge godine, ispričala je Debora.

Vaše dete voli da uči

Nadarena deca su ponekad isfrustrirana kada ne uče. Alisa je ispričala da dok ona sa ostatkom porodice gleda TV i opušta se, njen nadareni sin gleda YouTube snimke o tome kako se pišu slova na hebrejskom ili kako da broji na japanskom. Po njenom mišljenju, deca koja su nadarena nisu srećna kada ništa ne uče. Deca su u mlađem uzrastu kao sunđeri za znanje.

Vaše dete pokazuje druge talente

Podstičite radoznalost i talente kod vaše dece. Foto: Pixabay.com

Čak i ukoliko vaše dete u predškolskom uzrastu ne pokazuje neke akademske talente, to ne znači da nije talentovano. Možda vaše dete još uvek ne zna da čita i piše, ali možda lepo crta ili recituje. Dajte mu vremena da pokaže svoje talente i ohrabrite ga da ih neguje.

Bilo da je vaše dete nadareno ili ne, nema potrebe da ga vaspitavate ili tretirate drugačije. Talenti dolaze u različitim oblicima. Pošaljite dete u predškolsko sa vršnjacima, a ukoliko je talentovano to će vaspitači i učitelji moći da prepoznaju. Ukoliko vaše dete ne pokazuje nikakav talenat ili IQ iznad proseka nemojte da ga podcenjujete, već volite vaše dete onakvo kakvo jeste.

(Telegraf.rs/popsugar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    22. jun 2018 | 14:44

    Vaspitaci i ucitelji ???!! Da li se vi to salite ? To je nekada bilo , pa i onda . Danas se samo gleda kad ce radno vreme proci . Ako se roditelji budu oslanjali na vaspitacice (vaspitace) , da njihovu decu shvate i nauce necemu , onda se grdno varaju. Bolje bi bilo da se majke , ali i ocevi , vise posvete u uzgoju svoje dece , umesto sto se prepiru «ko je gazda u kuci» nego sto se oslanjaju na ucitelje i vaspitace . Danas su druga pravila , u skoli se uci a kuci se vaspitava , dok je nekada bilo sve u skoli. Ravnopravravnost polova je dovela do ovoga , zasto ?! . Nekada su ocevi radili i cela familija je mogla ziveti ,tu i tamo , korektno , dok danas ...oboje MORAJU raditi i opet se ne moze sastaviti kraj sa krajem . Zasto ? Voleo bi da mi neko da pravi odgovor , bez macizma i feminizma .

  • Rj38

    22. jun 2018 | 14:50

    Dete treba da bude samo dete,i kad to preraste,ako ste ga dobro naucili,samo treba da to i nastavite! Stvorice se odlican mlad covek ili devojka! Nikad ne odustajte od svog deteta,ma koliko imalo godina,uvek je dete odraz svog roditelja!

  • Ljubica

    23. jun 2018 | 13:41

    Pa sta Vam je,danas decu vaspitavaju i odgajaju babe i dede!Kod mene je ovako,,deciji otac odvede mladje dete u 7 u vrtic,starije dete u 7i 30 odlazi u skolu,a majka u 8 i 30 odlazi na posao.Deda mora kolima da doveze starje dete iz skole u 11i 30,a ja baba kupim mladje dete iz vrtica oko 14i 30.Dok roditelji dodju deca moraju da rucaju vec spremljen rucak,otac dolazi oko 16h a majka oko 17i30.posle rucka malo odmora,ajde na engleski svaki dan po jedno deteod 18i30h i gde su oni.Odu kuci da prespavaju zajedno!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA