Postporođajna depresija ne počinje nakon porođaja, već tokom trudnoće: Ako se ne leči na vreme, ima opasne posledice po decu

Glavni okidač porasta trudničke depresije je to što trudnice sada moraju da usklade svoje porodične i poslovne obveze, a tu su i pritisak društvenih mreža i Interneta

  • 0

Današnje trudnice imaju veće šanse da obole od depresije u odnosu na svoje majke, pokazalo je novo britansko istraživanje. Stres modernog sveta je možda pokretač toga porasta, kaže organizator istraživanja Rebeka Pirson, stručnjak za psihijatrijsku epidemiologiju sa Univerziteta Bristol u Britaniji.

Postoji 12 vrsta gladi, a svaka od njih može da se kontroliše na različite načine

- Naši podaci pokazuju da se simptomi koji su povezani sa porastom broja depresije odnose na stres, osećaj zasićenja i anksioznost, a ne na osećaj nemotivisanosti ili potonulosti. To podupire teorije da je moguće da se radi o posledici ubrzanog modernog sveta.- kaže dr Pirson.

Dok je postporođajna depresija dobro poznati problem, poslednjih decenija se više pažnje posvećuje simptomima koji se pojavljuju pre rođenja deteta, naglašava dr Prija Gopalan, psihijatar iz bolnice za ženske bolesti "Magee" iz Pitsburga.

Foto - Ilutstracija: Profimedia, Wavebreak / Današnje trudnice imaju veće šanse da obole od depresije

- Ono što smo tradicionalno nazivali postporođajnom depresijom zapravo počinje u trećem tromesečju. Ta promena je pomogla u uklanjanju mitova da je trudnoća najsrećnije vreme za sve majke. - kaže dr Gopalan.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu "JAMA Network Open", naučni tim je uporedio 2390 žena koje su se porodile početkom 1990-ih sa 180 žena sledeće generacije koje su bile ili kćeri ili snahe majki iz prve grupe. Prosečna dob žena u obe grupe je bila između 22 i 23 godine. Među starijom generacijom 17 procenata majki je imalo simptome depresije tokom trudnoće, dok je 25 procenata trudnica mlađe generacije patilo od depresije.

Ćerke žena koje su patile od trudničke depresije su imale posebno visok rizik od razvoja prenatalne depresije. Istraživanje je pokazalo da su te žene imale tri puta veće šanse da razviju simptome depresije u odnosnu na trudnice čije majke nisu patile od depresije tokom svoje trudnoće.

Foto: Pixabay.com / Poslednjih decenija se više pažnje posvećuje simptomima depresije koji se pojavljuju pre porođaja

Prema dr Pirson, glavni pokretač porasta stope trudničke depresije je to što je sve više trudnica koje rade i moraju da usklade svoje porodične i poslovne obveze, a tu su i pritisak društvenih mreža i Interneta koji podstiču na poređenje. Među ostalim faktorima tu su i finansijski pritisak, potreba osiguranja dve plate za pristojan život, zatim nedostatak porodične i društvene potpore za trudnice i sve veći pritisak za intimne partnerske odnose. Gopalan i drugi stručnjaci kažu da je potrebno lečiti trudnice koje razvijaju simptome depresije, ako je potrebno i medikamentima, kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje i zdravlje deteta.

Gopalan kaže kako se deca čije su majke lečile depresiju tokom trudnoće bolje razvijaju. "Depresivne majke bez lečenja ne povezuju se sa svojim bebama kao što bi one koje ne pate od depresije".

Foto: Pixabay.com / Okidač trudničke depresije leži u tome što žene moraju da usklade svoje porodične i poslovne obveze

(Telegraf.rs / Izvor: vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA