≫ 

Skrivene opasnosti: Evo šta je sve iz mamine torbe gotovo smrtonosno za decu

Da biste sačuvali zdravlje svoje dece, neohodno je da iz ručne torbe izbacite neke stvari

  • 1

Verovatno o tome nikada niste razmišljali, ali pojedini sadržaj vaše torbe može da predstavlja veliki rizik za zdravlje vaše male dece. Evo šta ih najviše ugroževa.

Za mnoge mame, torba je ključna stvar kada izvode decu iz kuće, jer se u njoj krije baš sve što mališanima treba.

Uprkos tome, u torbama se nalazi mnogo opasnih stvari koje mogu i da ugroze zdravlje pogotovo male dece, a samo neke od njih su tablete protiv bolova i ključevi.

Foto: Profimedia

Postoji čak opasnost od svake stvari koju nosite u ručnoj torbi.

- Mnoge sitnice koje ubacujete u svoju torbu mogu da budu smrtonosne za malu decu, ukoliko ne gledate baš uvek kada vam kopaju po torbi - kaže ekspert za zdravlje dece Rejčel Vaja.

Kada je analizirana prosečna torba jedne od majki pronađeno je čak 16 predmeta koji mogu da naude detetu, a među njima su i četka za kosu i gel za izbeljivanje zuba.

Izgubljeni novčići predstavljaju najveću opasnost, jer su pre svega izvor ogromne zaraze, a i njima deca mogu da se uguše ukoliko ih strpaju usta.

Foto: pixabay.com

Gelovi za čireve, šminka i slični predmeti mogu da dovedu minimum do trovanja organizma vašeg deteta, pa to nikada ne bi trebalo da držite u torbi.

Širenje bakterija po sitnicama koje nosite je nezamislivo i stoga se može zaključiti da je svaka stvar koju nosite zarazna.

Slušalice za mobilni i punjači takođe predstavljaju vewliku opasnost po zdrvalje vaše dece, što zbog kablova koje mogu da obmotaju oko vrata, što zbog delova koje će gotovo sigurno gurnuti u usta i na taj način navući bakterijsku infekciju.

Foto: pixabay.com

Ono što je pravo iznenađenje, a istraživači su potvrdili, jedna od opasnijih stvari iz ručne torbe je čokolada. Od ustajale čokolade deca mogu da zapadnu u anafilaktički šok i to, verujte nije retka pojava. Naime, u vašoj torbi se može naći slatkiš koji sadrži alergen, a ovaj opet može da ugrozi i život deteta.

- Žvakaće gume su, takođe, problem, jer dete ne bira šta će staviti u usta. Ako je proguta, onda možda i ne dođe do većeg problema, ali ako mu se zaglavi u grlu može doći do gušenja, pa i smrti - kaže Rejčel.

Zbog toga u torbi nosite samo nužne stvari koje su velike dovoljno da se ne mogu progutati, a ako imate sitnice, smestite ih sve zajedno u veći neseser koji se teže otkopčava. Tako kupujete vreme da stignete da s eokrenete na vreme prema detetu i da uspete pravilno da odreagujete. Takođe, ne bi bilo loše da redovno dezinfikujete predmete koje nosite sa sobom.

VIDEO: Tužna priča porno glumice (18) kojoj je kolega (45) preneo HIV

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA