KRF - OSTRVO JEDNAKO FASCINANTNE ISTORIJE I LEPOTE: Tamo je Posejdon milovao Kerkiru (FOTO)

Krf je jedno od najlepših ostrva zemlje sa krajnjeg juga Balkana

  • 0

Posle Kefalonije, Krf je drugo ostrvo po veličini Jonskog arhipelaga, koji Grci zovu još i Sedmoostrvlje (Eftanistija).

Najveći i glavni grad je Krf (grč. – Kerkira; engl. – Corfu) sa oko 40.000 stanovnika. Prema legendi, grad i ostrvo nazvani su po nimfi Kerkiri, iz čije je veze sa bogom mora Posejdonom rođen Feak, praotac drevnih Feačana, predaka stanovnika ovog ostrva. Ovaj mitski narod ugostio je Argonaute i Homerovog junaka Odiseja, koji je odavde, prema poznatom epu, najzad stigao do svoje Itake.

Povoljan geografski položaj, izuzetni klimatski uslovi i atraktivne plaže svrstavaju Krf u grupu visoko cenjenih turističkih odredišta.

Grčki doseljenici iz Eretrije kod Korinta naselili su Krf u 8. veku p.n.e., ali se Kerkirani oslobađaju njihove vlasti i postepeno izrastaju u moćnu pomorsku silu. Rimski osvajački pohodi i rat protiv ilirske kraljice Teute, doveli su do novih izmena na istorijskoj karti ostrva. Krf postaje prva rimska provincija u Grčkoj. U 3. veku Krfljani primaju hrišćanstvo. Burnu prošlost ostrva obeležila je i vladavina Saraćana, Normana i epirskih despota, zatim kraljevine Napulj i Republike Venecije. Početkom 19. veka preuzimaju ga Francuzi, a potom njime upravlja britanska administracija. U sastav Grčke konačno je ušlo 1864. godine.

Foto: Promo/ GNTO Archive

Krf leži u Jonskom moru, na severozapadu Grčke, udaljen tri kilometra od albanske obale i 15 km od obala Epira. Ostrvo ima specifičan izdužen oblik, koji podseća na srp ili latinično slovo "f". Pretežno brdovitim krajolikom preovladavaju bogate četinarske šume, vinogradi i preko 4 miliona maslinovih stabala. Najviši vrh ostrva je Pantokrator (906 metara). Razuđena južna obala poznata je po brojnim zalivima i poluostrvima, čistom moru i lepim plažama.

Klima je sredozemna, sa toplim ali ne i previše vrelim letima. Zime su blage i sa temeperaturama koje se retko spustaju ispod 10 stepeni Celzijusa. U poređenju sa ostalim grčkim ostrvima, Krf ima nešto veću vlažnost pa je prepoznatljiv i po nešto bujnijoj vegetaciji.

Grad Krf jedan je od najlepših ostrvskih gradova ovog regiona. Ne ubraja se u tipične grčke gradove jer je uticaj Venecije, pod čijom je vlašću bio vekovima, ostavio prepoznatljiv trag.

Foto: Promo/ Giannakouros

Današnji grad smešten je nešto severnije i okružen je tvrđavama Forteca Vekija i Forteca Nuova. U 15. veku, pod mletačkom upravom, naseljeni deo se proširio i izvan utvrđenih zidina. Centralnim delom grada dominira trg Esplanada, najveći trg na Balkanskom poluostrvu.

Pored ulice Liston nalazi se i Crkva svetog Spiridona, zaštitnika ostrva, jedna od znamenitosti Krfa. Ovo sveto zdanje iz 16. veka oslikano je vizantijskim ikonama neprocenjive vrednosti. Posebnu pažnju turista privlači izložen srebrni sarkofag sveca.

Gradska kuća (1663) primer je savršenstva venecijanske kulture, koja je vidljiva i u starom jezgru grada. Takođe, vrlo interesantna su jevrejska naselja, a iznad grada nalazi se mesto Kanoni, sa pogledom na malu crkvicu Vhaherna i poznato ostrvo Pontikonisi.

Foto: Promo/ GNTO Archive

Ahilion je palata austrijske princeze Elizabete, koja je rado provodila vreme na Krfu. Ova neoklasična građevina udaljena je 10 kilometara od grada. Okružena je prelepim vrtom u kojem je statua ranjenog Ahila (Umirući Ahil), po kojoj je palata nazvana Ahilion.

Na ostrvu Vido, udaljenom kilometar od glavne luke grada Krfa, nalazi se Mauzolej-kosturnica. Sagrađena je 1938. godine po projektu arhitekte Nikole Krasnova. Na mermernim zidinama smeštene su 1.232 kasete sa kostima srpskih vojnika koji su bili sahranjeni na grobljima Krfa. Posmrtni ostaci 1.532 nepoznata vojnika položeni su u takozvane bunkere, levo i desno od ulaza u kosturnicu. U vreme Prvog svetskog rata (1916. i 1917.) na Krfu se nalazilo sedište srpske vlade u progonstvu. "Krfskim paktom", iz 1917. godine, zaključeno je stvaranje Jugoslavije. Posle prelaska Albanije, na Krfu je boravio i veliki broj srpskih vojnika i civila (151.828) iscrpljenih bolešću i glađu. Posledice masovnog egzodusa odnele su mnoge živote. Oni koji nisu sahranjeni na dva kilometra udaljenom ostrvcetu Vido, spuštani su u vode Jonskog mora. Ovo područje se naziva "Plava grobnica" po istoimenoj potresnoj pesmi Milutina Bojića.

U mestu Paleokastrica, 16 kilometara udaljenom od prestonice, nalazi se manastir Bogorodice Marije osnovan 1228. godine, a svuda okolo nalaze se prelepe plaže i restorani.

Dok ste na Krfu, vredi da posetite divnu plažu Agios Gordios na zapadnoj strani, Ljubavni kanal (Canal d’ amour) koji se nalazi na severnom delu ostrva, blizu Sigarija, Corfu Aqua Land koji se nalazi u samom centru i jedan je od najvećih aqua parkova Evrope. Ne zaboravite da posetite selo Kasiopi pored mora, sa puno zelenila i lepih restorana gde možete probati tradicionalne specijalitete.

Foto: Promo/ GNTO/D. Rozaki

Međunarodni aerodrom Krf, koji je imenovan po prvom guverneru savremene Grčke Ioanisa Kapodistrijasa, udaljen je samo tri kilometra od grada Krfa. Sa po nekoliko polazaka dnevno, odavde saobraćaju redovne avio-linije do Atine i Soluna.

Gradski i međugradski autobuski saobraćaj izuzetno je dobro organizovan. Centralna autobuska stanica grada Krfa, u neposrednoj blizini luke, polazna je stanica za sve pravce. Taksi služba radi danonoćno. Veliki broj rentakar agencija nudi uslugu iznajmljivanja automobila i skutera, što je među turistima veoma popularan vid obilaženja ostrva. Izuzetno je razvijen i pomorski saobraćaj. Iz velike gradske luke svakodnevno saobraćaju trajekti koji povezuje Krf i Igumenicu, dok se redovnim brodskim linijama stiže do ostrva ekzotične karibijske lepote, zelenila i pećina Paksi i Antipaksi, Lefkade, Kefalonije i Zakintosa. Ekspresnom brodskom linijom uspostavljena je veza i sa Patrom na Peloponezu. Veliki broj brodova plovi i ka italijanskim lukama Bari, Brindizi, Taranto, Peskara, Rimini i Venecija.

Od davnina privlačan za brojne posetioce, Krf je danas moderan turistički centar, grad i ostrvo komfornih hotela i niza atrakcija. Tradicionalno gostoljubivo lokalno stanovništvo najviše koristi engleski jezik, mada je moguće i sporazumevanje na nemačkom, čak i srpskom jeziku.

Krf je i grad festivala. Izdvajaju se festival "Svetlost i zvuci", Kriket festival i Festival u čast svetog Spiridona. Manifestacije se održavaju uglavnom u letnjim mesecima, na gradskim ulicama i trgovima.

U tom i takvom okruženju Kon Tiki je rezervisao za svoje putnike i sledeće hotele:

Corfu Senses 3* je hotel s sopstvenom peščano-šljunkovitom plažom u okruženju zelenila i samo četiri kilometra daleko od šarmantnog gradića Benitsesa. Usluga je na bazi punog pansiona, polazak 23.08., cena po osobi 699 evra.

Scheria Beach 2* je mali hotel u porodičnom vlasništvu, renoviran tokom 2016. i 2017. godine.  Nalazi se u mirnoj ulici u turističkom mestu Dassia na samoj plaži (kombinacija pesak-šljunak). Od centra mesta je udaljen oko 200 metara, dok je od glavnog grada Krfa, aerodroma i luke udaljen oko 13 kilometara.

Usluga je na bazi noćenja sa doručkom, polazak 23.08., cena po osobi 549 evra.

Livadi Nafsika je hotel u mirnom delu mesta Dasia. Od aerodroma i grada Krfa udaljen je oko 12 kilometara, a od peščano šljunkovite plaže samo 300 metara. Usluga je na bazi polu-pansiona, polazak 23.08., cena po osobi 649 evra.

Podsećamo da do Krfa Kon Tiki ima direktan čarter let tokom cele sezone, a da biste dobili inspiraciju da posetite Krf i da doživite nezaboravne trenutke vašeg odmora u Grčkoj, posetite zvaničnu web stranicu grčke nacionale turističke organizacije www.visitgreece.gr.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA