SKOPELOS ILI MESTO GDE SE RAĐA VINO: Čarolija uz zvuke "rebetika" (FOTO)

U jednoj rečenici može se predstaviti i kao: veoma zeleno, veoma grčko i veoma smireno

  • 4

Skopelos je netipično egejsko ostrvo s obiljem vode i zelenila čiji nestvarni mir mogu da poremete jedino zvona sa ogrlica brojnih koza.

U jednoj rečenici može se predstaviti i kao: veoma zeleno, veoma grčko i veoma smireno. Spada u najzelenije ostrvo Grčke čija su brda prekrivena gustim borovim šumama i maslinjacima, a njegova prva naselja datiraju još iz praistorije. U vreme Vizantije, Skopelos je bio znan kao "mesto izgnanstva", a danas je jedna od omiljenijih turističkih destinacija čijoj je lepoti teško odoleti.

Skopelos je i ostrvo sa 360 crkava. Ipak, njegov najveći ukras su predivne plaže (Stafilos, Panormos, Milia, Kastoni i mnoge druge) s obiljem sunca koje se ogleda u nestvarnom plavetnilu čistog mora. Grad Skopelos, glavni grad ostrva, nudi ljubav na prvi pogled. Uske ulice "grada zanatlija i bakalnica" samo su delić šarma ovog mediteranskog prostora u kome je svaki ugao doživljaj.

"Usidren" je u severnom delu Egejskog mora koje pripada grupi Severnih Sporada. Prostire se na površini od 95 kvadratnih kilometara dok je dužina obalske linije 67 kilometara. Po legendi ostrvo Skopelos stvorio je Dionisov sin Stafilos, a na Mediteranu ostrvo je poznato i kao "mesto gde se rađa vino". Skopelos je ostrvo gotovo sasvim bez vetra, s bezbroj zaliva, uvala, pećina i okomitih stena koje ga čine prepoznatljivim. Takođe je i ostrvo crkava i manastira. Ima ih više od 300 i gotovo svaka je mala riznica freski i starih ikona. Najatraktivniji posetiocima su: manastir Evangelistrija, Preobraženski manastir, Episkopi i manastir Svetog Regina.

Foto: Promo/ Kontos- Maurogennis

Najveće naselje i glavni grad je Hora, smeštena u severnom delu ostrva. Jedan je od najlepših gradova na Egejskom moru s osobenom arhitekturom. Okružen zelenilom, građen je u obliku amfiteatra s belim kućama prekrivenim crvenim crepom, što ga čini različitim od ostalih primorskih gradova u ovom delu Mediterana. Zanimljiv podatak je i taj što Hora ima više od 100 crkava, odnosno tačno 123. Najpoznatije su: crkva Hrista, Arhanđela Mihaila i Svetog Atanasija.

Ono što Skopelos čini posebno atraktivnim jeste činjenica da ima više od 20 plaža, počev od peščanih preko šljunkovitih i onih s predznakom "divlje". More je idealno čisto i kao stvoreno za ronjenje i jedrenje. Sve plaže su mirne i izolovane jelama, borovima i kedrovima koji daju prijatnu prirodnu hladovinu. Najpopularnija ostrvska plaža je Panarmos, smeštena u živopisnom zalivu i udaljena 12 kilometara od Hore. Duga je 500, a široka 30 metara i cela je prekrivena šljunkom. Na obali uz plažu su mnogobrojni restorani i kafići. Jednako popularne su i plaže: Adriana, Stafilos i Vellania.

Otprilike 8 kilometara i 10 minuta kolima od Hore (Grada Skopelosa), nalazi se Agnodas, mala luka ribara, na kojoj su vezani čamci koji svako veče kreću ka otvorenom moru da bi ribari ulovili ribe i lignje i druge morske plodove, koje vi možete probati u jednom od brojnih ribljih restorana na ostrvu.

Foto: Promo/ Y Skoulas

Po obliku Skopelos liči na saksofon. Postoji šaljivo verovanje da je oblik ostrva bio inspiracija za stvaranje čuvenog muzičkog stila "rebetiko" poznatijeg u svetu kao "grčki bluz". Na Skopelosu su snimljeni i kadrovi filma" Mama Mia" koji je naslov dobio po čuvenoj pesmi još čuvenije švedske grupe "ABBA". Sve se događalo 2008. godine i od tada je Skopelos želja mnogih parova koji se baš na ovom ostrvu činom venčanja zaklinju na večnu ljubav.

Da biste dobili inspiraciju da posetite Skopelos i da doživite nezaboravne trenutke vašeg odmora u Grčkoj, posetite zvaničnu web stranicu grčke nacionale turističke organizacije (www.visitgreece.gr)

Na ovom prelepom ostrvu Big Blue je za svoje goste, između ostalog, rezervisao i ova dva po mnogo čemu zanimljiva smeštajna objekta.

Hotel Elios Holidays 3*  je jedan od najprodavanijih u gotovo svakoj sezoni. Uz željeni komfor na bazi polupansiona u varijanti porodičnog odmora takođe nudi ležaljke i suncobane na plaži Elios, besplatne za goste hotela.

Foto: Promo/ Y Skoulas

Uživaćete i u Alexios Studiu u mestu Neo Klima. Ovi apartmani su više nego idealna pozicija za uživanje u istraživanju lepota ostrava s predzankom smeštajnog kapaciteta i sa prefiksom doborg odnosa cene i kvaliteta.

Hotel Aeolos 3*, lociran na par koraka od plaže u gradu Skopelosu, smeštajana je jedinica koju u Big Blue-u najčešće preporučuju parovima. Uz dobru plažu i komfor hotela, odnosno aranžman u varijanti noćenja s doručkom, gostima se pruža i prilika da šetnjom upoznaju grad i odaberu mesta za ručak ili večeru po meri ličnog senzibiliteta. Uživanje je nešto što se unapred može garantovati.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    18. avgust 2017 | 15:33

    Skopelos je predivno ostrvo ali nemojte da lazete ljude da su mu plaze jača strana. Plaže su poslednja stvar zbog čega bi neko otišao na Skopelos jer u tom pogledu je ispodprosečan sem ako ste ludi za sljunkovitim plažama. Ima i previse drugih dobrih razloga da se i ode na njega ali ako vam je prioritet peščana plaža onda zaobidjite Skopelos.

  • Goran

    18. avgust 2017 | 17:00

    Ove godine sam bio sa porodicom na odmoru na ostrvu Skopelos tacnije u mestu Panormos Vila Mara bilo ja super.

  • Pomozimo mesancima

    18. avgust 2017 | 17:30

    Ljubav na prvi pogled!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA