KRIT JE ODUVEK BIO MAGNET ZA AVANTURISTE I TURISTE: Sledite mudrost grčkih bogova (FOTO)

Krit je poseban iz mnogo razloga

  • 1

Najsunčanije je, nudi veliki dijapazon pejzaža, bezbrojne plaže, ravnice, klisure, tekuće vode, aktivnosti na plažama ili u unutrašnjosti ostrva, gradovi sa istorijom koja se širi veokovima, jedinstvena arhitektura, živopisna sela, tradicionalni restorani (taverne) sa dobrom hranom i pićem, provod, kultura, muzička tradicija, verska naklonost, spokoj i izolacija, gostoprimstvo, tradicionalni ali i savremeni način života… sve što poželite naći ćete na Kritu.

Krit ima dve klimatske zone: sredozemnu i severnoafričku. Najranije prisustvo čoveka na Kritu vezuje se za period neolita, između 6.000. i 5.000. godine pre naše ere.

Tokom dugog perioda neolita, na ostrvu počela je slavna Minoanska era, čije ime potiče od mitskog kralja Minosa, vladara kraljevstva. Mnogo spomenika je sačuvano od tog perioda, najpoznatija i najimpresivnija od kojih je palata Knosos, gde je postojala mreža za vodosnabdevanje i kanalizaciju i koja je bila bolja od bilo koje druge izgrađene u Evropi, sve do rimske ere. Zidovi su bili ukrašeni raznovrsnim, živopisnim freskama, od kojih su mnoge očuvane do danas i u kojima su Minojci izgledali kao srećni i mirni ljudi koji su živeli u skladu sa prirodom, imali dar za ples i voleli velike javne proslave i sportska takmičenja.

Haotična i kompleksna struktura palate Knosos možda je bila početak legendarnog rođenja mita poznatog Lavirinta. S površinom kopna od 8.300 kvadratnih kilometara i dužinom oblaske linije od 1.040 kilometara, najveće je grčko ostrvo i peto po veličini ostrvo u Mediteranu, u najjužnijem delu Grčke. Krit kao strateška tačka u istočnom Mediteranu predstavljao je izazov za mnoge osvajače. Pored plemena Grka, Rimljana, Vizantijaca, Arapa, Venecijanci i Turci su ostavili svoje tragove na ovom ostrvu.

Ponuda za odmor na ovom ostrvu jednako je bogata kao i sam Krit. Iraklion, najveći grad i prestonica Krita, tržni centar sa najvećom lukom i aerodromom je haotičnan savremen grad sa velikom istorijom i znamenitostima, kao što su džinovske mletačke zidine (najveće na Mediteranu), uspomena na Veliki Handakasov zamak, istorijski centru, Venecijanska luka sa impozantnom tvrđavom Koules , Arheološkim muzejom i drugim muzejima i izuzetnim crkvama.

Foto: GNTO/ Y Skoulas final

Grobnica Nikosa Kazantzakisa (1883-1957) nalazi se na najvišem delu zidina grada Herakliona, bastiona Martinengo, sa panoramskim pogledom na grad. Muzej, posvećen ovom važnom grčkom piscu, filozofu i putopiscu, smešten je u mestu njegovog porekla, selu Mirtia.

Hanja, drugi po veličini grad Krita posle Irakliona, izgrađen na mestu drevnog Kidoniosa, prelep je i čuva stari grad, Venecijanska luka je skoro netaknuta i daje gradu poseban venecijanski lik jedinstven za Mediteran. Prođite kroz uske, živopisne ulice starog grada, venecijanske luke sa impozantnim svetionikom, posetite muzeje i verske spomenike grada.

Retimno je treći po velčini grad na Kritu, izgrađen na mestu antičkog Ritimna (4-5 vek pne). Stari grad Retimno, sa živopisnim uskim ulicama i prelepim spomenicima, jedan je od najlepših znamenitosti za posetioce koji imaju priliku da lutaju po prošlosti. U blizini starog grada sa slikovitim uskim ulicama, njihovim baštama i mirisima, posetilac bi trebalo da obiđe najveću tvrđavu na Kritu, veličanstvenu Fortezzu, kao i da u uživaju u kupanju na ogromnoj peščanoj plaži koja počinje istočno od luke Retimno.

Ajos Nikolaos, kosmopolitski glavni grad Lasitija, je lep mali grad, izgrađen na zapadnoj strani zaliva Mirabelo. Obeležje Svetog Nikole je živopisno jezero Vuljagmeni, mala laguna u centru grada za koju je vezano na desetine legendi koje su zbog veoma dubokih vodaa. Znamenitosti Ajos Nikolaosa su neoklasične zgrade, ostrvce Ajon Pandon sa zaštićenim kritskim divljim kozama, šetalište sa kafićima i bezbrojim stepenicama koje su gotovo svuda jer grad je izgrađen u oblasti sa veoma strmim nagibima.

Foto: GNTO/ Y Skoulas final

Sitija, dom pesnika Vincenzosa Kornarosa (1553-1613), koji je na jedinstven način pripovedao priču dvoje mladih Erotokritosa i Aretusa poseban je, neizmenjiv, gostoprimljiv, kao i Irapetra koja se nalazi na najjuznijom delu ostrvu su jos dva grada Kritu koja vredi posetiti.

Tokom rimskog i prvog Vizantijskog perioda, Krićani su došli u kontakt sa hrišćanstvom preko apostola Pavla, a prvu crkvu osnovali su njegov učenik i zaštitnik ostrva - Tito. U kritskim manastirima opstala je drevna monaška tradicija koja je kulminirala u Venecijanskom periodu kada je svoj procvat doživela i poznata Kritska škola ikonopisa. Većina manastira bili su centri slobode tokom teškog perioda Otomanske okupacije i postali čuvari hrišćanstva i vizantijske kulture. Mnogi manastiri imaju hramove sa izuzetno ukrašenim freskama, pokazatelj razvoja i težnje ka vizantijskom kritskom slikarstvu.

Od beskrajno mnogo manastira na Kritu, izdvajamo one koje zaista vredi posetiti tokom boravka na ostrvu. Manastir Arkadi u Retimnu, velelepne arhitekutre, verovatno je najpoznatiji manastir na Kritu a tome je doprineo holokaust 1866. godine. Manastir Toplu ili Bogorodica Akrotiriani u Lasitiju, severno od Paleokastra, jedan je od najimpozantnijih i bogatijih manastira na Kritu, izgrađen kao tvrđava kod rta Sideros,na jako maloj udaljenosti od plažaItanosiVai. Manastir Faneromeni ili Bogorodica Gurnja, sa fascinantnim položajem blizu zaliva Mirambelo, Manastir Svete Trojice na mestu Akrotiri u Haniji, jedan je od najznačanjijih uzoraka Kritske renesanse, Manastir Svetog Georgija Gorgolainisa u podnožju Psiloritisa I Manastir Preveli, 37 kilometara južno od Retimna.

Planinski masivi presecaju Krit od zapada ka istoku i čine tri celine. Bele planine (Lefka Ori) nalaze se na zapadu ostrva sa najvišim vrhom (Ida ili Psiloritis) od 2.452 metara. U centralnom delu dominira planinski lanac Ida sa najvišom tačkom od 2.456 metara, dok je Dikti ili Lasiti, planina koja je obeležje istoka Krita. Na svim planinama su zaravni sa plodnom zemljom i dovoljno vode. Geografiju Krita čini i nekoliko rečica, kao i manjih jezera.

Foto: GNTO/ Y Skoulas final

Veliki slikar Dominikos Theotokopoulos (1541 – 1614), u svetu poznat kao El Greko rođen je u Čandakasu (današnji Heraklion), a ne u Fodelosu, kako su ranije tvrdili. Proučavajući tradicionalne načine ikonopisa u Herakionu tokom Venecijanske ere, pridodao je svom slikarstvu karakteristike vizantijske umetnosti i Kritske škole ikonopisa, oblikovajući svoj poseban stil. Danas se El Greco smatra predhodnik savremene umetnosti i jednim od najvećih slikara svih vremena.

Krit je pretežno brdovit i veliki deo njegove površine pokriven je visokim planinama. Glavna planinska područja su planine Dikti u Lasitiju, Psiloritis na centralnom Kritu i Bele planine (Lefka Ori) u Haniji. Najviši vrh je Sveti Krst na Psiloritisu (2456m), dok je najveća planinska oblast impozantne Bele Planine. U centru Dikte na nadmorskoj visini od 650m oblikuje se najveća visiravan Krita, visoravan Lasiti, okružena sa mnogo manjih, bogatih biljnim i životinjskim svetom, obronci sa maslinama, voćnjaci i tradicionalno stočarstvo, uzgoj ovaca i koza.

Psiloritis nudi jedinstvene doživljaje za one koji je pokušaju bolje upoznati, jer se sa nje vide neki od najimpresivnijih divljih pejzaža. Sačinjavaju ga jednistvene pećine, duboki kanjoni, visoravni, šume, sela na ivici litice i gole alpske zone. U srcu planinskog područja Bele Planine, stvorena je planinska pustinja, lunarna planina sa više od pedeset golih vrhova viših od 2000m. To izgleda nalik na trougao, takozvani " sori ". To je najtajanstveniji i neobičaniji pejzaž koji se nailazi u Grčkoj i jedinstven je na celoj severnoj hemisferi.

Samarinska klisura je najveća Evropska klisura. Ako ste raspoloženi i imate fizičku kondiciju, daje Vam se mogućnost da prepešaćite 15 kilometara i zaronite u osvešavajuće morske vode kod Svete Roumeli. Prema grčkoj mitologiji, Zevs je rođen na Kritu. Dve pećine na kritskim planinama nose čast rođenja najvećeg boga drevne Grčke, Dikte Androsa na centralno-istočnom delu Krita i Ideosa Androsa na najvišoj planini Krita – Idi ili Psiloritis. Ne postoji pouzdana informacija gde je tačno rođen Zevs već svaka pećina ima svoje pristalice.

Istražujući ostrvo, doživljavate na stotine prekrasnih plaža, poznate po svojoj prirodnoj lepoti, čistim vodama i opuštenoj atmosferi. Organizovane ili ne, one nude mogućnosti za aktivnosti, vodene sportove ili samo opuštanje. Bez obzira na područje Krita koji posećujete, sigurno ćete imati sjajan izbor prekrasnih plaža za stvranje sopstvene liste želja. Posebno impresivne i popularne plaže u Hanji su plaže Balos i Elafonissi, gde prirodnim lepotama i egzotične vode, Falasarna i Frankokastelo koja se proteže ispred dvorca, u Lastiju plaža Vai jedinstvene lepote okružena sa 5000 palmi, plaža Istro sa zlatnim peskom i poznato letovalište Elounda, u prefekturi Retimno, Preveli, savrsene prirodne lepote, Rodakino i Plakias, u Heraklionu Matala poznata 60-ih i 70-ih godina kao mesto okupljanja hipika koji su živeli u pećinama unutar stane iznad plaže, Afiofarango, plaza koju vole nudist i Fodele u istoimenom selu.

Masline i maslinovo ulje, vino i sir sa ovog ostrva nadaleko su čuveni. Krićani su i vrhunski majstori nekih zanata. Tkanice i vez su prepoznatljivi, jednako kao i keramički i juvelirski proizvodi. Omiljeno piće Krićana, cikudija ili rakija, "voda koja gori" se pojavljuje u svakom aspektu kritskog društvenog života, ima ga svako domaćinstvo i funkcioniše kao sredstvo komunikacije između prijatelja i stranaca.

Avio-saobraćaj, kojim je ostrvo povezano sa Grčkom i ostatkom sveta, izuzetno je razvijen. Najvažniji i najveći aerodrom ostrva je "Nikos Kazancakis" u blizini Herakliona. Odrednicu međunarodnog imaju i aerodromi u blizini gradova Hanja i Sitija. Krit ima i tri velike morske luke, u Heraklionu, Hanji i Retimnu. Vožnja feribotom od Pireja do traje 8-9 sati. Mnoga naselja na ostrvu, posebno ona na jugu, povezana su međugradskim brodskim linijama.

Da biste dobili inspiraciju da posetite Kritu i da doživite nezaboravne trenutke vašeg odmora u Grčkoj, posetite zvaničnu web stranicu grčke nacionale turističke organizacije (www.visitgreece.gr). Na ovom prelepom ostrvu Kon Tiki je za svoje goste, između ostalog, rezervisao i ova tri po mnogo čemu zanimljiva smeštajna objekta:

Hotelski kompleks SANTA MARINA 3*, glavna i aneks zgrada, nalazi se u srcu Agios Nikolaosa, 600 metara od jezera i glavnog trga, odnosno 50 metara od peščane plaže Amos, obeležene plavom zastavom. Ležaljke i suncobrani obezbeđeni za goste uz doplatu. Cena po osobi za uslugu na bazi polupansiona je 999 evra ali za dve osobe.

FLISVOS BEACH 2* je prekoputa široke peščane gradske plaže u Retimnu. Od starog grada i tvrđave udaljen je oko 1,5 km i povezan je dugačkim šetalištem uz more.

Gostima su na raspolaganu  restoran, bar, spoljašnji bazen sa delom za decu… Ležaljke i suncobrani na plaži su besplatni za goste hotela uz konzumaciju pića sa bara. Cena po osobi za uslugu na bazi polupansiona iznosi 799 evra za dve osobe.

ERI BEACH & VILLAGE 3* je veliki hotelski kompleks sa nekoliko zgrada na stenovitom delu obale, tik pored kompleksa bazena i peščane plaže Star Beach na kojoj hotel obezbeđuje ležaljke i suncobrane za svoje goste (uz doplatu). Od centra Hersonissosa je udaljen 500 metara. Cena po osobi za uslugu na bazi all inclusive je 949 evra za dve osobe.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA