≫ 

U sred zime letnja poslastica s popustom od 7% (FOTO)

Po grčkoj mitologiji, tamo gde se srpski turisti danas rado odmaraju u staro vreme su boravili Titani, deca bogova, sinovi i kćerke boga neba Urana i boginje zemlje Geje

  • 0
Foto: Promo/ KonTiki Travel

Postoji milion i jedan razlog zašto srpski turisti obožavaju Grčku i zašto baš na na Sitoniji, Halkidikiju ili Atosu provode leto ili decenijama unazad odlaze s osmehom na odmor u zemlju nestvarne istorije s milion mitova, odnosno zemlju u kojoj su i bogovi uživali.

Kad se svemu doda i fenomenalna klima, predivne uvale s još lepšim plažama, božanstveno okruženje i bezbroj drugih letnjih čarolija uz dobre cene, sjajnu hranu, vrhunsko vino i muziku za romantične duše, onda postaje jasno i zašto je Halkidiki, ili ovaj deo kontinentalne Grčke, nama jako blizu, toliko omiljen među srpskim turistima.

Po grčkoj mitologiji, tamo gde se srpski turisti danas rado odmaraju u staro vreme su boravili Titani, deca bogova, sinovi i kćerke boga neba Urana i boginje zemlje Geje. U velikom boju sa Titanima bog mora Posejdon je izgubio svoj trozubac. Na mestu gde se održala bitka, nastala su tri kraka, tri "prsta" Halkidikija - Kasandra, Sitonija i Atos ili Sveta gora.

Treći prst po svemu je poseban. I srpskim turistima posebno zanimljiv. Na Atosu je smeštena jedinstvena pravoslavna monaška republika koja već više od hiljadu godina živi po crkvenim kanonima i u duhu vizantijskog vremena. U manastirskim riznicama se čuva neprocenjivo bogatstvo, dragocenosti, ikone i rukopisi. Atos zovu i carstvo monaha. Praznik za ljudsko oko su mnogobrojni vizantijski manastiri tajanstveno ušuškani u listopadnim šumama, zalivima ili doslovno "obešeni" na nepristupačnim stenama. Do njega se najlakše stiže iz Uranopolisa.

Foto: Promo/ KonTiki Travel

Za mnoge Kasandra je raj na zemlji. Naselja na ovom prstu su sačuvala ekološku nit pa se ova zona, s pravom, smatra jednom od najboljih za odmor u Grčkoj. Najzapadniji je krak poluostrva i najbliža je Solunu. Njena očaravajuća priroda, velelepne peščane plaže, stene i useci prekriveni borovom šumom, privlače pažnju velikog broja turista. Živopisna naselja Afitos, Kriopigi, Polihrono, Hanioti, Pefkohori utapaju se u zelenilo oivičeno beskrajnim peščanim plažama...

Sitonija, srednji od tri kraka, za mnoge "park Halkidikija", jedinstveni je ugao zemlje sastavljen od visokih planina i zlatnih plaža, mnogovekovne istorije i savremenog života. Idelano je mesto za one koji na odmoru priželjkuju vrhunski smeštaj u okruženju nedirnute prirode. Peščane plaže, mali zalivi i svežina borovih šuma je ono što čeka turiste. I sve to na samo sat vožnje od Soluna. Ono što možda Sitoniju čini posebnom jeste istina da ima i najlepše plaže u ovom delu Grčke.

Foto: Promo/ KonTiki Travel

Izdvajaju se Oranž bič tj. Kavourotripes i Agios Ioanis. U velikoj decembarskoj akciji koja je počela 4.12. i trajaće do popune kapaciteta, KonTiki je u mogućnosti da svoje najvernije putnike obraduje neverovatnim popustom od 7% na već snižene cene za leto 2018. odnosno najtraženije hotele u Olimpskoj regiji i na Halkidikiju. U ponudi za 2018. je više od 100 hotela različitih kategorija sa kojima su napravljeni ugovori i za naredno leto, jedino i samo zato, jer su Kon Tikijevi gosti bili zadovoljni njihovom uslugom ionim što pružaju gostima.

Jedan od njih je, bez dileme, i Hotel Athos Palace 4* u Kalitei na Kasandri. Uz popuste tu je i dodatna priča, tj. 100% popusta za dvoje dece do 12 godina. Isto važi i za još jedan sjajan hotel - Pallini Beach 4* , dok hotel Portes Beach 4*, Nea Potidea, Kasandra ovu ponudu čini jednako zanimljivom s popustom od 100 % popusta ali za dete do 14 godina. Iz ponude se izdvajaju još dva hotela najviše zato jer je reč o smeštajnom kapacitetu sa potpuno novim konceptom i više nego atraktivnom ponudom. Reč je o hotelima Ikos Oceania 5*  i Sani Beach 5*, Kasandra .

Foto: Promo/ KonTiki Travel

Mnogi srpski turisti do Halkidikija putuju sopstvenim prevozom što znači da su u prilici da se već posle nekoliko sati vožnje brčakaju u čistom i toplom moru. I još jedan bitan podatak: u svim mestima na putu do letovališta postoje mnogobrojni marketi sa osnovnim potrebštinama. Takođe, u svim turističkim mestima u brojnim malim prodavnicama se može naći i odeća, obuća i oprema za plažu, kao i suveniri. Suveniri su ne samo dokaz gde ste bili na odmoru već i lep poklon.

U Grčkoj to su keramički predmeti, najčešće kopije muzejskih eksponata. Grčka je i zemlja dobrih trgovaca. U ovom delu veliki šoping centri su u Solunu. Ovo je i regija dobrog provoda i sjajnih restorana čije je radno vreme do ponoći ali po potrebi i duže, odnosno "dok poslednji gost ne ode". Od grčkih nacionalnih specijaliteta Srbi, utisak je, najviše cene giros. Onaj pravi, koji uz kvalitet daruje i dobru cenu, je giros kod Gerija u Hanijotiju.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA