≫ 

Ne nasedajte! Jeftina putovanja vas mogu koštati duplo, obratite pažnju na ove stvari pre uplaćivanja odmora

Velika je razlik između polu pansiona i "all inclusive" aranžmana, iako vam se jedan čini mnogo jeftinije, stavite na papir i izračunajte pravu razliku

  • 1

Danas je otvoren sajam turizma i putovanja, čime je zvanično otpočela sezona razmišljanja i planiranja odmora. Brojne agencije nude velike popuste na rane rezervacije, a kao i obično najatraktivnije su Grčka, Bugarska i Crna Gora. Kada na vreme isplanirate svoj odmor, možete ga platiti znatno jeftinije. Ali, budite oprezni, nije uvek sve onako jeftino kao što izgleda.

Ako stjuardesa izgovori ovu reč - to znači da je avion u velikoj opasnosti, a nije mej-dej

Mnoge ponude osim cene smeštaja, ne uključuju cene putovanja i brojnih taksi, tako da vas jeftinije putovanje može koštati više od regularne cene polu ili punog pansiona. Kada računate šta vm je povoljnije, obavezno stavite na papir sve dodatne stavke koju jeftinije ponude ne uključuju. Imajte na umu da su trenutno i  cene punih pansiona i "all inclusive"  aranžmana sasvim pristojne i dostupne isto kao i polu pansioni ili samo rezervacije apartmana.

Amerikanci otkrivaju šta im je bilo najčudnije dok su putovali Evropom

via GIPHY

Kada odlučite gde ćete i počnete sa rezervacijom svog odmora, obratite pažnju na ove stvari:

1. Da li aranžman obuhvata prevoz od / do aerodroma

Uvek pitajte da li ponuda uključuje prevoz od / do aerodroma, brojne agencije nude samo osnovne stvari kao što je smeštaj i putovanje do mesta gde ćete provesti odmor, ali ništa van toga. Ukoliko agencija ne nudi prevoz do smeštaja, računajte da će vam trebati minimum 10 eura (često i mnogo više) za prevoz do vašeg smeštaja.

2. Ulazne i izlazne takse

Pre puta, u agenciji obavezno proverete da li je ulazna / izlazna taksa uračunata u cenu putovanja. Mnoge zemlje zahtevaju plaćanje ove takse već na aerodromu, a cene mogu da variraju od dužine boravka u zemlji.

Pixabay

3. Parking i putarine (za one koji putuju svojim kolima)

Mnogo ljudi, zbog uštede, rezerviše samo smeštaj, a putuje svojim kolima. Često se u tu računicu izračuna samo cena goriva, a treba obratiti pažnju i na cenu putarina i vinjeta, kao i parkinga ukoliko ne odsedate u hotelu koji ima svoj parking. Često može biti jeftinija varijanta da platite više rezervaciju odmora i da uzmete "rent a car" kada vam je to potrebno dok ste na odmoru.

4. Hrana

Ko želi da ode na odmor jeftinije, uglavnom rezerviše apartman, bez hrane. To može da bude dobra opcija samo ako nemate nameru da štedite na odmoru. Hrana u restoranima u turističkim mestima nije ni malo jeftina, tako da će vam se uz povremene obroke u restoranima na kraju uhvatiti skuplje, nego da ste na vreme rezervisali polu ili pun pansion. Najpamenije je rezervisati "all inclusive" jer su vam tako i hrana i piće dostupni u bilo koje doba dana i noći. Osim uvek dostupnih hrane i pića, nećete imati ni dodatnih troškova za iznajmljivanje suncobrana i ležaljki na plaži.

via GIPHY

5. Suncobrani i ležaljke na plaži

U cene aranžmana najčešće nisu uključene cene leželjki i suncobrana, na to posebno obratite pažnju jer njihovo iznajmljivanje na samim plažama može biti jako skupo. Ako niste rezervisali hotel koji ima svoju plažu ili "all inclusive" obavezno ponesite svu prateću opremu sa sobom.

6. Hitni slučajevi, putno osiguranje 

Hitne slučajeve, ne možete predvideti, a cene lekarskih usluga u inostranstvu su skupe, osim ako nemate međunarodno zdravstveno osiguranje. Obavezno proverite da li cena aranžmana obuhvata i putno osiguranje, ukoliko ne obuhvata ili ga tražite ili ga uplatite odvojeno. Imajte na umu da ukoliko putujete sa decom, može doći do toga da vam bude potreban neki lagani lekarski pregled, ako dete dobije sunčanicu, zgazi morskoj ježa ili se ogrebe na kamenje. Iako ovi pregledi nisu zahtevni, mogu biti jako skupi ako nemate osiguranje.

Pixabay

7. Boravišne takse i drugi hotelski troškovi

Ukoliko ste smešteni u hotelu, a nemate "all inclusive", ne dirajte ništa iz frižidera ili mini bara. Sve što uzmete morate da platite, a iako su flašice pića i pakovanja grickalica, naizgled, jako male, mogu vas puno koštati. Obratite pažnju i na to da se korišćenje klima uređaja u nekim hotelima i apartmanima dodatno plaća, zato prilikom rezervacije aranžmana uvek pitajte da li su svi troškovi smeštaja uključeni u cenu samog aranžmana.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    23. februar 2018 | 09:55

    Moja CG je ljepsa od ovih destinacija..hiljade divljih plaza uvala...bokokotorski zaliv jedinstven...ada bojana biser jadrana jedinstvena...u svijetu...velika plaza 12 km pjescanih carobno..ulcinj stari grad pirata servantesovo zatocenistvo...sv stefan prirodna ljepota ...stari grad budva...luka bar ..porto tivat jedna od najboljih marina u svijetu itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA