≫ 

Ako hoćete na odmor u ovu zemlju morate da platite 250 dolara po danu, a razlog za to će vas ostaviti bez teksta

Glavni grad je Timbu, najstrožije su zabranjene plastične kese, televizija je uvedena tek 1999. godine i definitivno je jedina zemlja na svetu koja nema semafore

  • 4

Nema mnogo zemalja koje naplaćuju boravišnu taksu za turiste, ali oni koji je naplaćuju znaju zašto to rade. Možda vam se čini mnogo, ali vredi svakog dinara... Ali ipak, da prvo krenemo od početka...

Lekari tvrde da je moguće povratiti vid potpuno prirodno - evo i kako

Butan ili službeno Kraljevina Butan je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Nalazi se u planinskom lancu Himalaja, na severu se graniči sa Kinom, a na jugu sa Indijom. Prva asocijacija na Butan će vam možda biti istoimeni gas, ali ironično u ovoj zemlji ga uopšte nema. Glavna religija je budizam, zemlja je izolovana od spoljašnjeg sveta i strancima je dopušten pristup samo u pojedine delove zemlje.

22 godine nije ostarila ni dan! Kineska voditeljka ostavila svet u čudu - viđaju je svaki dan, a niko nije primetio da se ne menja (FOTO)

Foto: Pixabay.com

Zašto posetiti Butan?

Zemlja obiluje prirodnim bogatstvima kakvih apsolutno nigde drugo nema, na sve strane se nalaze retke životinje i biljke koje su zakonima strogo zaštićene. Osim toga deo stanovništa i dalje nosi narodne nošnje, međutim to važi samo za službenike u javnim delatnostima. Boravkom u ovoj zemlji dobićete pravi odmor koji objedinjuje i relaksaciju i svakodnevno razgledanje najređih prirodnih čuda, uključujući je više nego retkog bengalskog tigra.

Foto: Pixabay.com

Postoji mala začkoljica, za sve turiste se naplaćuje taksa od 250 dolara po danu, što znači da bi vam za deset dana boravka trebalo 2500 dolara. Ali, to nije sve - za taj novac vi dobijate smeštaj i vodiča čiji je zadatak da vas detaljno upozna sa kulturom i znamenitostima Butana. Novac koji se uplaćuje za turističke takse odlazi u najhumanije svrhe za koji ste ikada čuli, od njega se finansiraju škole, ordinacije i gradnja solarnih panela u udaljenim područjima.

Iako u Butanu postoji struja u većim gradovima (imajte na umu da je takvih malo) ostala naseljena mesta se električnom energijom snabdevaju preko solarnih panela. Za razliku od svih zemalja za koje ste čuli da ih koriste, stanovnici Butana dobijaju ove panele besplatno. Možda će vam zvučati čudno, ali sa takvim stanjem po pitanju električne energije, Butan izvozi čak 40 procenata svoje proizvodnje.

Foto: Pixabay.com

U zemlji je najstrožije zabranjeno pušene cigareta i korišćenje plastičnih kesa, ukoliko ih imate sa sobom možete platiti ogromnu kaznu ili čak završiti u zatvoru, a kasnije biti deportovani. Ni ne pokušavajte da krenete u lov ili da prokrijumčarite jednu od mnogih retkih životinja jer se to najstrožije kontroliše. Čitava priroda zemlje je potpuno netaknuta, a klima mnogo varira u zavisnosti od dela zemlje. Ako rešite da malo proputujete zemljom možete osetiti i toplo leto, paklene vrućine i jezive zime, sve u nekoliko dana, zavisi samo gde se uputite.

Ako vam je sve ovo čudno, ovo će vam biti još čudnije, Butan nije imao televiziju sve do 1999. godine, a internet do 2000, godine. Iako je televizija relativno kasno uvedena nema nikakvih restrikcija po pitanju programa, pa stanovništvo može da gleda koji god svetski kanal želi. Postoje samo dve nacionalne televizije BBS-1 i BBS-2, a obe TV stanice pružaju raznolik program, od zabavnih do informativnih emisija. To su jedine dve TV stanice na Zonga jeziku koji je i zvaničan jezik zemlje.

Foto: Pixabay.com

Butan je jedina zemlja na svetu koja nema semafore, a saobraćaj kontrolišu saobraćajci. Ono što je još čudnije je to da zakon o semaforima nije nametnut, već slobodno izabran.

Butan je monarhija, ali od pre dvadeset godina "narod" ima pravo da učestvuje u donošenju odluka. Postoji takozvana skupština u kojoj se glasa o predlozima. Sadašnji monarh, Jigme Khesar, je dobio presto nakon što je njegov otac abdicirao, a on i njegova supruga kraljica Jetsun Pema su zvanično najatraktivniji (najlepši) kraljevski par na Planeti.

Foto: Pixabay.com

Bonus informacija:

Zastava Butana je dijagonalno podeljena na narandžasti i žuti trougao, a u sredini se nalazi beli zmaj koji u sve četiri nogice nosi bisere. Žuta boja na zastavi predstavlja narodnu tradiciju i privremenu valast kralja. Narandžasta predstavlja Budizam. Zmaj se zove Druk (zmaj groma), beli je jer simboliše čistoću misli, a bisere nosi kao simbol zaštite i blagostanja čitave zemlje.

Daljinac

(Telegraf.rs / Dragana Vulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    14. mart 2018 | 09:50

    То ће да потраје док се западни душебрижници не забрину за људска права у тој држави и онда на сцену наступају умерени опозиционари и опсерваторија са седиштем у Лондону. Шалу на страну али и СФРЈ је била дивна земља као и Сирија, Либија, Ирак, Авганистан...

  • Zoran

    14. mart 2018 | 09:28

    Placas nesto a neznas dali ces se ziv vratiti

  • Dekika

    14. mart 2018 | 10:14

    Zmajovi nemaju nogice nego kandze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA