Ovih 7 velikih svetskih gradova su najugroženiji od prirodnih katastrofa

Ali u savremenom svetu uvek postoji rizik od slične prirodne katastrofe koji može da obriše grad s karte

  • 0

Mnogi gradovi su ugroženi od poplava što je posledica katastrofalnih zemljotresa. Ipak, nekima u svetu prete ozbiljne prirodne katastrofe.

Poplave u SAD dvaput češće nego pre 30 godina: Sa porastom nivoa mora biće još gore (FOTO)

Vekovima su teoretičari zavere bili opsednuti legendom o Atlantidi, mitskom gradu koji tone ispod okeana usled misterizoniog apokaliptičnog događaja. Brojni istraživači su se dali u potragu za ovim gradovima, amnogi pravi onlajn istraživači tvrde da su našli dokaz o Atlantidi na Google maps i Google earth-u.

Ali u savremenom svetu uvek postoji rizik od slične prirodne katastrofe koji može da obriše grad s karte i to je stvarnost za milione ljudi koji žive u rizičnim gradovima u svetu, piše dailystar.co.uk.

Atlantida Foto: National Geographic

Ako se uzme u obzir rizik od zemljotresa, cunamija i poplave koje izaziva globalno zagrevanje - možda ćete želeti da razmislite dva puta pre negon što posetite ove velike gradove:

Tokio - Tokio je na glavnoj liniji raseda (blok, ploča) smrtonosnog Pacifika (Vatreni krug) zbog kog je više od tri četvrtine svog stanovništva ozbiljno izloženo velikom zemljotresu u svakom trenutku. Takođe im preti katastrofalni cunami, poput onog koji je pogodio japanski grad Fukušimu 2011. godine. Povrh svega, Tokio je nizak - izgrađen na više reka - što znači da je glavni kandidat za sledeću Atlantidu.

Los Anđeles - "Grad anđela" leži direktno duž raseda San Andreas, čineći ga jednim od mesta na kome najbrže može doći do zemljotresa. Njegova nestabilna tektonska lokacija i pomeranje obale Pacifika dovode do toga da je 13,4 miliona stanovnika u najvećem riziku od cunamija i poplava.

Kolkata (Kalkuta) u Indiji

Šangaj

Hong Kong

Istanbul

London - Čak i London, koji je dugo smatran zaštićenim od prirodnih nepogoda, sada je pod pretnjom od zemljotresa.

Ranije ovog meseca, tim sa Imperijal koledža u Londonu otkrio je da je glavni grad izgrađen na dva glavna raseda - jednom koji se nalazi ispod centra grada i drugim ispod finansijskog okruga Kanari Varf.

Oluja u Londonu Foto: Tanjug/AP

Ovi rasedi se pomeraju od 1 do 2 mm godišnje i mogu izazvati pet zemljotresa veličine koja bi uništila strukturu grada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA