Telegraf na Onazisovom ostrvu: Prelepa Lefkada često zaseni pravi biser istorije i mediterana koji je nadomak njene obale (FOTO)

Grčkog brodovlasnika stizala tragedija za tragedijom, ostala mu samo unuka a ona zauvek napustila Grčku

  • 4

Ni posle 33 godine od smrti najpoznatijeg Grka savremenog doba Aristotela Onazisa ne jenjava interesovanje javnosti za njegovu životnu storiju, svojevrsno svedočanstvo o prolaznosti bogatstva, slave i moći. Grčki brodovlasnik koji je o sebi govorio da je „prljavo bogat“, pred kim su ničice padale najlepše žene sveta, koji je oženio najpoželjniju udovicu na planeti famoznu Džeki Onazis, život je završio kao slomljen čovek i tragičan primer da su sreća i nesreća ne prave razliku između bogatih i siromašnih.

Njegov život mogao bi da inspiriše oca grčke tragedije Eshila, jer se Onazis igrom sudbine sa vrha sveta strmoglavio u ponore očaja nakon što mu je sin jedinac u dvadesetpetoj godini stradao u avionskoj nesreći.

Posetili smo Ohrid, biser turizma bivše Jugoslavije: Na jeftinijem mestu, a da je inostranstvo, niste skoro bili (FOTO)

Kob Onazisa tu se nije završila jer mu drugo dete, ćerka Kristina umire u 38. godini nakon tužnog života koji su obeležili upotreba narkotika i četiri neuspela braka. Jedini potomak nekada najmoćnije grčke porodice, Kristinina ćeka Atina ostavila je zanavek domovinu predaka i sa suprugom se nastanila u Sao Paolu u Brazilu.

Aristotel Onazis; Foto: Telegraf

Turisti koji bi želeli da vide gde je Onazis proveo svoje najlepše dane a borave u zapadnoj Grčkoj, imaju mogućnost da odu na jedan od izleta koje organizuju tamošnje agencije a tokom kojih se obilazi i ostrvo Škorpiona gde je rezidencija porodice grčkog brodovlasnika. Novinar Telegrafa posetio je ovo mesto koje od 2013. godine pripada ruskom tajkunu Dmitriju Riboljovljevu jer ga je od Aristotelove unuke zakupio na 99 godina.

Jedino mesto dostupno turistima je plaža Džeki Onazis gde se udovica američkog predsednika Džona Kenedija često kupala nakon što se 1968. udala za bogatog Grka. Ostatak ostrva uključujući tri vile u kojima je Onazis primao najveće svetske državnike među kojima i Tita, heliodrom i pristanište za brodove jedva da se vide u gustoj šumi koju je posadio nakon što je 1962. godine za 3.5 miliona drahmi (oko 12.000 evra) kupio golu stenu u Jonskom moru.

Privatnost Onazisovih uvek je čuvalo obezbeđenje, što se nastavilo i kada je vlasnik Škorpiona postao bogati Rus. Na sve strane su obaveštenja da je na ostrvu zabranjeno pristajanje a u njegovoj blizini prilaz i kupanje što nam je do znanja stavio i ljubazni službenik koji nam je prišao i ponovio nam da osim plaže, ništa drugo ne pokušavamo da vidimo. Isto to kazao je i kapetan broda koji se strogo držao propisane zabrane ne želeći da rizikuje kaznu od čak 30.000 evra kolika je cena preteranog interesovanja za život Ribolovljevih.

Foto: Telegraf

Onazis rođen 1906. godine u Izmiru u Turskoj u porodici trgovca duvanom i vlasnika male trgovačke flote, početkom dvadesetog veka napušta domovinu i odlazi u Buenos Aires. Tamo započinje biznis sa uvozom turskog duvana jer je bio mekši od kubanskog a time prijemčiviji slabijem polu. Onazis se 1946. godine ženi Atinom Livanos, čije mu je porodično bogatsvo omogućilo da razvije biznis sa izgradnjom brodova. Ona mu rađa dvoje dece što mu nije smetalo da je vara bez prestanka i da 1959. godine započne ljubavnu priču sa operskom divom Marijom Kalas koja ga je koštala braka i trajala sve do njegove smrti.

Iako je ostavila supruga da bi bila sa njim, rodila mu dete koje je poživelo samo nekoliko sati, žrtvovala mu karijeru i očajnički ga obožavala, Onazis joj je okrenuo leđa da bi 1968. godine oženio Žaklinu Kenedi. Venčanje je obavljeno na Škorpionu, a zaljubljeni mladoženja je izgradio peščani sprud na koji je pristala mladina jahta gde je dočekao pre nego što je odveo u kapelu radi venčanja.

Foto: Telegraf

Spektakularna svadba nije značila ni srećan brak jer su ga i mlada i mladoženja zaključili iz interesa. Onazis opterećen željom da pripada svetskom džet setu bacio je oko na Kenedijevu udovicu iskoristivši pogibiju njenog devera Roberta koji je takođe imao ljubavne namere prema Žaklini. Šezdesetdvogodišnji Grk sa ćerkom otputovao je u posetu Džeki, koja je uzimajući u obzir njegove milione zažmurila pred činjenicom da je od nje stariji 23 godine i postala druga gospođa Onazis.

Marija Kalas je za njihovo venčanje saznala iz novina što joj je zadalo udarac od kojeg se nikada nije oporavila iako se samo godinu dana kasnije ispred njenog stana u Parizu čuo zvižduk od kojeg joj je ustreptala duša. Svoja vrata i svoje srce ponovo je otvorila Onazisu, koji je prema svedočenju njegovih prijatelja, tek na samrti 1975. godine Kalasovoj kazao:

- Voleo sam te, ne uvek dobro ali toliko koliko sam mogao. Samo dve godine kasnije junakinja tragične ljubavne priče krenula je za svojim Arijem preminuvši u 53. godini uz poslednju želju da njen pepeo bude prosut po Jonskom moru u čijem je srcu Škorpion i grobnica jedinog čoveka koga je volela.

Foto: Telegraf

Onazisova udovica poživela je do 1994. godine nasledivši popriličan deo njegovog dolarskog kolača. Život sa grčkim brodovlasnikom nije joj bio lak jer je Aristotel bio prek, prgav i osvetoljubiv. Verovao je da ga Žaklina vara sa prijateljem iz Amerike, a pobesneo je nakon što je saznao da ga je u jednom od svojih pisama opisala kao „prljavog starca, pirata i prevaranta“. Ubrzo nakon toga Žaklinina gola slika dok se sunčala na svojoj plaži na Škorpionu osvanula je na naslovnicama u svetskim medijima, a mnogi smatraju da je fotografije naručio Onazis u nameri da je osramoti.

Nedaleko od Škorpiona u gradiću Nidrija na Lefkadi podignuta je bista Aristotelu Onazisu na čijoj bočnoj strani stoji replika na engleskom jeziku : Svako je kovač svoje sudbine, ispod koje su njegovi inicijali A.S.O. (Aristotel Sokrates Onazis). Ove reči, bilo kao proročanstvo bilo kao kletva, Onazisu nisu donele sreću što je sam posvedočio kada je dobio vest da mu je poginuo jedini sin.

Njegove reči:

- Sve što sam imao, izgubio sam noćas – i dalje odzvanjaju kao potresna poruka svima onima koji misle da se novcem može kupiti sreća.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    8. jul 2018 | 17:11

    Новцем се не може све купити. Не може се купити оно најбитније за сваког човека, а то је ЗДРАВЉЕ И СРЕЋА. Новац је битан у нашим животима, али кад нема ова два поменута, ЏАБЕ новац. Здравље деце, ко их има, и лично здравље НАЈВЕЋЕ је богатство.

  • Dex

    8. jul 2018 | 18:12

    Bio sam tu u junu... Vodič je ispričao da se Džeki tu kupala gola i da je posle toga Onazis tu fotografiju platio skuplje nego ostrvo da ne bi došla u javnost... Preporuka za Lefkadu ...plaže Egremni, Porto Kaciki, Katizma, Agiofili ....ko nema kola može da iznajmi ili na izlete brodićima...ako Bog da idem opet u septembru ...

  • Nataša

    8. jul 2018 | 17:38

    Da je sve čudno u ovoj priči je i to da i Kenedijevi nisu bili srećna porodica.I Dzon Junior je poginuo u avionskoj nesreći.Kod nas nije toliko bila zapažena ova vest jer je to bilo 1999.god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA