≫ 

Na ovom prelepom ostrvu nećete smeti da koristite kremu za sunčanje

Naša planeta je veoma zagađena zbog čega trebamo da uradimo sve kako bismo je zaštitili dodatnog zagađenja

  • 1

Havaji su postali prvo turističko mesto koje je usvojilo zabranu krema za sunčanje koje sadrže dve specifične hemikalije kako bi zaštitili ugrožene korale i sprečili dalje zagađenje.

Sve istine i laži o kremi za sunčanje na jednom mestu: Otkrijte da li je pravilno koristite? (VIDEO)

- Nadam se da ćemo kroz 20 godina moći da pogledamo unazad i vidimo ovaj period kao kraj zagađenja, rekao je senator Majk Gabard.

Ovaj raj an Zemlji se mora sačuvati od zagađenja. Foto: Pixabay.com

Guverner Havaja Dejvid Ige potpisao je naređenje koje zabranjuje prodaju i distribuciju losiona za sunčanje koji sadrže oksibenzon i oktinoksat, hemikalije za koje istraživači tvrde da su povezane sa velikim oštećenjem koralnih grebena.

Bogat podvodni svet zaslužuje svaku zaštitu. Foto: Pixabay.com

Ige je rekao da je ovo bio prvi korak u zaštiti osetljivog morskog ekosistema koji se prostire oko obale Amerike.

- Mi smo na Havajima bladoslovljeni sa nekim od najlepših vrsta na planeti, ali naša priroda je osetljiva i naš uticaj na planetu može da ima dugoročni uticaj. Ovo je samo mali korak kako bismo svetu pokazali da stvarno brinemo o koralima i grebenima onako kako niko u svetu nije brinuo, rekao je Ige.

Korali moraju da se zaštite jer su dom mnogih vrsta. Foto: Pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da oko 6.000 tona kreme za sunčanje završi u koralnim grebenima kao što su ovi na Havajima, gde ljudi obožavaju da plivaju i rone. Sa druge strane, Asocijacija proizvoda za negu zdravlja ističe da su dve zabranjene hemikalije bezbedne i da se njihovom zabranom rizikuje zdravlje i sigurnost ljudi.

Zaštita vode je jako važna jer oko 6.000 tona krema za sunčanje godišnje završi u vodi. Foto: Pixabay.com

Senator Majk Gabard, koji je objavio odluku, ističe da je industrija zabrinuta zato što postoji veliki broj proizvoda na tržištu koji sadrže ove sastojke. Ove godine proslavićemo treću internacionalnu Godinu korala. Koralni grebeni se opisuju kao podvodne šume zbog njihove proizvodnje kiseonika. Pored toga što predstavljaju stanište za svaku četvrtu vrstu na ostrvu, oni su veoma bitnu barijeru u zaštiti obale od pune snage oluja.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    16. jul 2018 | 11:50

    Kad god koristim kreme za sunčanje dobijem neki osip po koži. Više to ne mažem na sebe i ništa mi nije već 5 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA