≫ 

Zašto Makedonija treba da bude vaša sledeća destinacija? (FOTO)

Različita jela pripremala su se i služila u različitim periodima kroz istoriju. Ali se jedno nešto nije promenilo više od hiljadu godina

  • 0

Makedonija je zemlja gurmana. Osetite paletu neverovatnih ukusa koji će uvećati vaš apetit još pri prvom zalogaju. Zemlja besprekornih vina iz vremena Aleksandra Makedonskog i vekovna tradicija ribljih specijaliteta, kao što je poznata endemska ohridska pastrmka.

Različita jela pripremala su se i služila u različitim periodima kroz istoriju. Ali se jedno nešto nije promenilo više od hiljadu godina. Najbolje domaće vino na Balkanu pravi se baš u Makedoniji! Živeli! Kada prođete autoput E75 kroz Skoplju, Veles, Stip, Kavadarci, Negotino, Demir Kapije i Dojran, posetite neku od 79 vinarija i u mirisu vina koje zri, zapišite tajne neotkrivene Makedonije.

Foto: Promo

Sa timom somelijera, na zabavan, neformalan i relaksirajući način možete pokušati različite vrste vina u kombinaciji sa različitim vrstama hrane.

Foto: Promo

Ostani još jedan dan, posetite Stobi

Stobi je bez sumnje jedan od najkarakterističnijih, najupečatljivijih i najpoznatijih antičkih gradova na teritoriji Makedonije, ovaj lokalitet je nezaobilazni deo za svakoga ko želi da se upusti u arheološku avanturu, da pogleda kulturne vrednosti antičkog sveta i da se nasiti predivnom pogledu na prirodu.

Foto: Promo

Veliki broj otkopanih spomenika, koji su jedinstveni po svojoj lepoti, predstavljaju tihe svedoke o životu u predistorijskom i u helenističkom periodu, a objekti i građevine u urbanom kompleksu ukazuju da je Stobi predstavljao značajan urbani, vojni, adminitrativni, trgovački i religiozni centar rimske i ranovizantijske imperije.

Foto: Promo

Zbog svog povoljnog geografskog položaja, u toku svog postojanja kroz vekove, Stobi je predstavljao raskršće antičkog sveta i zbog toga nije začuđujuće što tamo srećemo mnogo kulturnih uticaja koji su dolazili od juga ka severu i sa severa ka jugu.

Foto: Promo

U rimsko vreme, Stobi je prerastao u glavni grad provincije Macedonia Secunda, a imao je i vlastitu kovačnicu moneta. Kasnije je postao značajan hrišćanski centar i sedište episkopije. Episkopska bazilika, antički teatar, teodosijanska palata, kuća Poliharma, veliko kupatilo i mnogo drugih relikvija bogate istorijske prošlosti neće vas ostaviti ravnodušnim, baciće vas u naručje istorije i oduzeće vam dah svojom lepotom.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA