9

Bojan je posetio Island, čija ga je priroda opčinila: Obišao sam celo ostrvo, spavao u kampu, popeo se na glečer pored vulkana i saznao da ovde živi dosta Srba (FOTO)

"Tamo ljudi žive u harmoniji sa prirodom, a ne u borbi protiv nje. Narod se adaptirao na pirodu, i ne pokušava da se bori protiv nje"

Mladi fotograf Bojan Stekić ne može da zamisli svoj život bez putovanja. Već je obišao popriličan broj zemalja ali dalje naumorno planira nove avanture. Sa svakom novom pokušava da bolje upozna sebe i da pronađe ono što oseća da mu nedostaje.

Uglavnom putuje autostopom i to je upravo način putovanja koji najviše voli. Tako ima priliku da bolje upozna nove ljude i predele kroz koje se kreće. Ne plaši se da putuje sam i smatra da to ima više prednosti nego mana.

Ostvarila mu se želja da poseti Island Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Bojan (23) je stigao sam do Kine i Rusije, a sada kreće ka Iranu: Otkrio nam je trikove stopiranja i kako da otputujemo sa 35 evra (FOTO)

Pošto se bavi fotografijom, tokom svojih putovanja stalno traga za mestima i ljudima koje će ovekovečiti. Najviše voli da posmata svet kroz objektiv svog fotoaparata.

Ovoga puta je posetio Island, a na ovu avanturu je krenuo sa svojim bratom. Island je zemlja koju je Bojan oduvek želeo da poseti, ali mu se uvek činila jako daleka i skupa.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

#iceland #icelandtravel

Објава коју дели Bojan Stekić (@bojanstekic) дана

Samo za Telegraf.rs je Bojan je ispričao kako je proteklo još jedno njegovo putovanje.

- Ono što je još otežavalo mogućnost odlaska bilo je to što nije moguće stopirati do tamo, već bih morao da kupim avionsku kartu. Zbog toga je uvek stajao na listi želja, i odatle se do skoro nije pomerio.

Kada je video povoljnu cenu avionskih karata, odmah je sa bratom organizovao putovanje Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Onda sam jedno veče razgovarao sa bratom o nekom zajedničkom kratkom putovanju, i nekako mi je više iz zezanja palo na pamet da proverimo cene karte do Rejkjavika. Našli smo kartu za 188 evra iz Budimpešte, pa smo ih odmah kupili. Tako da smo slučajno i završili na Islandu - rekao je on.

Tamo mu je najveću pažnju privukla predivna priroda i Bojan smatra da je to upravo i glavni razlog zašto turisti idu tamo.

Najviše mu se svidela priroda Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Island je jedna od najčistijih, najuređenijih i najhladnijih zemalja koje sam ja posetio. Većina ljudi zna za Island sa savršenih fotografija pejzaža, i bio sam svestan da ljudi koji me poznaju očekuju da vide sve fotografije kada se vratim.

Sibir je isto priroda. Nezavisna od čoveka, surova i nepredvidiva, ali čini mi se da je Island ipak drugačiji. Tamo ljudi žive u harmoniji sa prirodom, a ne u borbi protiv nje. Narod se adaptirao na pirodu, i ne pokušava da se bori protiv nje.

Ono što me iznenadilo jeste broj Srba koji tamo živi. Čim smo sleteli upoznali smo čoveka koji nas je pitao odakle smo. Kada smo rekli da smo iz Srbije, rekao nam je da poznaje dosta naših ljudi koji tamo žive. Nakon par dana moj brat je stupio u kontakt sa svojom drugaricom iz škole, koja sada tamo živi. Posetili smo je, i iznenadili smo se njenim rečima da u Hofnu, gradu od 1.500 stanovnika živi 40 ljudi koji su došli iz Srbije - kaže Bojan.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Bojan Stekić (@bojanstekic) дана

Prva stvar koju je primetio na Islandu je način života.

- Ogromni prozori, oštra klima (čak i u avgustu), jakne, kućice različitih boja. Jezik je mnogo drugačiji od svega na šta smo navikli, neke reči se jako teško izgovaraju, ali svi govore perfektno engleski. S obzirom na njihov mali broj stanovnika, čini mi se da više vidite turista nego lokalaca. Mnogo vole da se šale i provode.

Vikendima svi izlaze, i stari i mladi, i žurke traju do jutra (ili podneva). Svi poštuju propise, cene su jako visoke, ali i plate, pa to onda i nije toliko bitno (bar za njih) - ističe on.

Obišao je brojne lokacije koje oduzimaju dah Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Poštoje na Islandu boravio svega šest dana, jer je sedmog već leteo nazad, nije imao puno prilika da prisustvuje nekim posebnim događajima.

- Da smo sleteli na vreme, i da nismo čekali automobil u agenciji, stigli bismo u grad za vreme gej parade, ali dok smo mi stigli, sve je već bilo gotovo, izuzev nekolicine ljudi koji su tako odeveni i dalje išli ulicama - dodaje on.

Tokom svog boravka tamo nije imao nijednu neprijatnu situaciju.

- Mislim da je Island dovoljno uređen da bi se nepredvidive situacije dešavale. Takođe, smatram da su Islanđani i dovoljno razumni i srdačni, i da bi bilo teško stvoriti takvu situaciju - kaže on.

Kaže da su ljudi na Islandu naučili da žive u skladu sa prirodom Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Svi ljudi iz njegovog okruženja žele da znaju koliko ga je koštala ova avantura i kako je izgledao put do ove predivne zemlje.

- Island je jako skup, pogotovo za naše standarde, i toga treba biti svestan pri kupovini karte, i ne treba biti brzoplet kao što smo moj brat i ja bili. Ja sam potrošio oko 1.100 evra, ali tu je uključena cena rent a car-a, koja je iznosila 485 evra, plus oko 70 evra za dodatnog vozača, zatim gorivo za skoro dve hiljade kilometara koje smo tamo obišli (vozili smo na smenu), plaćanje mesta u kampu (10-20 evra po osobi za noć), ulazak u Plavu lagunu smo platili po 78 evra, zatim u Myvatn banju 45 evra, avion 188 evra, dodatna torba 60 evra u jednom pravcu, iznajmljivanje šatora, vreće za spavanje i podloge, hrana, i niz drugih stvari koje su nam bile potrebne - ističe Bojan.

Uslikao je zanimljive predele Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Bojan je stopirao čak do Irana: Kada je carinik video moj pasoš, počeo je da viče "Srbistan, Srbistan" i svi su dotrčali! (FOTO)

Bojan ističe da je kampovanje na Islandu je prilično uobičajeno. Većina turista kampuje, i stalno se mogu videti kamp vozila na putu.

Island je pun prirodnih lepota Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Kamp naselja postoje u svakom mestu, i cena prenoćišta po osobi za jednu noc iznosi 10-20 evra. Ono sto je nekada predstavljalo problem, bio je vetar. Nekada bi bilo teško zadržati platno šatora dok se svi klinovi ne ubodu u zemlju i sprečiti šator sa odleti. Unutra nije bilo hladno, ali često se glasno čulo lupanje vetra o platnene zidove šatora, koje je proizvodilo zvuk sličan onome kada tresete tepih. I to me je često budilo iz sna - kaže on.

Bojan je tokom svog boravka na Islandu spavao u šatoru Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Što se tiče njihove hrane, Bojan nije jeo ništa specijalno osim regularne hrane iz supermarketa koju su on i njegov brat nosili sa sobom po kampovima.

- Za razliku od nas, Islandjani jedu mnogo više ribe, i peku čak i pafine, ptice zaštićene vrste koje imaju izrazito šaren kljun. Postoji neko tradicionalno jelo na Islandu, gde se ovčija glava zakopava u zemlju, zatim otkopava i jede polu trula, ali to više ne praktikuju - dodaje on.

Obišao je celo ostrvo, odnosno ceo krug oko njega. Svaki dan je posećivao po nekoliko zanimljivih mesta.

Na Islandu živi veliki broj Srba Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Ono što mi je ostalo najupečatljivije su vodopadi Skogafoss i Seljandafoss, tu je i penjanje na glečer pored vulkana, kao i Myvstn spa, obilazak fjorda na severu, Plava laguna...

Island je dovoljno veliki da bi se obilazio dve nedelje, ali je moguće to uraditi i za sedam dana. Lokacija za razgledanje ima i previše, ali na nama je bilo da napravim kompromis i izbacimo pojedine znamenitosti ne bi li se uklopili sa vremenom - kaže Bojan.

On smatra da bi svi trebali da posete ovu predivnu evropsku zemlju, a posebno naglašava jedan razlog.

Vodopad koji ostavlja bez daha Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Za ljude sa Balkana mislim da ako je ne posete sada, u narednom periodu će verovatno biti sve teže zbog rasta njihove, a propadanja naše ekonomije. Međutim, ako to ostavimo po strani, Island je stvarno posebna zemlja koja izgleda daleko, negde između kontinenata, ali je zapravo bliža ,,Svetu'' nego mnoge svetske sile.

Gej parada na Islandu Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Otvoreniji je od nekih centralnoevropskih zemalja koje dele granice sa mnogobrojnim komšijama. Čini mi se da je jedina sporna i kontroverzna stvar u vezi Islanda lov na kitove. Iako je zvanično zabranjen, Island s vremena na vreme učestvuje u velikom lovu na kitove pravdajući to naučnim svrhama, i tražeči rupe u zakonima što nailazi na gnev ljudi čitavog sveta - dodaje on.

Pošto voli da putuje, Bojan se već sprema za svoju narednu avanturu. Ima veliku želju da poseti Siriju i nada se da će to u skorije vreme i ostvariti.

Bojan kaže da tamo gotovo svi govore engleski jezik Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Damask i Sirija su bili u planu, još dosta pre Islanda, ali i dalje čekam odgovar za vizu u Sirijskoj ambasadi.

Iako sam aplicirao još u maju, i u roku od tri nedelje je trebalo da saznam da li su je odobrili ili ne, još uvek se ne zna odgovor. U novembru planiram da idem u Liban, ako do tada dobijem sirijsku vizu, ići ću i u Damask, ako ne, onda ći samo da posetim Liban.

Što se tiče razloga, to nisam siguran. Mislim da ne treba da postoje razlozi da bi ljudi putovali, dovoljna je samo želja - kaže Bojan.

Bojan planira da uskoro optutuje u Liban Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Sve Bojanove fotografije možete pogledati na njegovom Instagram profilu.

VIDEO: Na Islandu se nalazi hotel sa najlepšim pogledom na svetu 

(A.Tašković - a.taskovic@telegraf.rs)

Tagovi: Avion, Bojan Stekić, Brat, Damask, Fotograf, Fotografija, Island, kamp, Liban, novac, pećina, putovanja, Putovanje, Sirija, Smeštaj, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
  • J
    Ja

    Nee bi ziveo gde je hladno nikad

  • M
    miki

    Malo smo ljubomorni ha....:)

  • M
    Marko

    Zivim na islandu vec 20 godina i drzava jeste nestvarna i lepa ali za turiste... ja jedva cekam da se vratim u nasu Srbiju!

Samo u Travelland-u: Tokom septembra grčki hoteli dostupni i po duplo nižim cenama!

Istorijska presuda suda: Zbog pisanja lažnih recenzija na TripAdvisoru 9 meseci zatvora i pozamašna finansijska kazna

Sa Travelland-om egzotične destinacije nikad bliže (FOTO)

Ova zemlja ima najmoćniji pasoš na svetu: Pogledajte na kom mestu se nalazi Srbija, a gde su naše komšije

Šta ako vam neko kaže da let traje 53 sekunde? Ovo su ubedljivo najkraći letovi na svetu

Ovaj par ide na put oko sveta godinu dana i to potpuno besplatno, ovo je njihov trik

Ovo su najkraći letovi na svetu i vožnja traje manje od minut

Fantastična akcija Kon Tikija za kraj leta: Ne za jedno, već za dvoje a samo za 399 evra (FOTO)

Ponuda Kon Tikija za leto u septembru na grčkom ostrvu Kos

Pažnja turisti: Ako jedete sendvič na ulicama ovog grada bićete kažnjeni sa 500 evra

Kanadska planina izgleda kao naslikana: Tajnu Crne kljove kriju pradavna prošlost i priroda njenih stena

U ovim glamuroznim hotelima Venecije večeras uživaju svetske zvezde! I ne pitaju koliko košta

Želite da doživite duboku starost? Ovo je najboljih pet mesta za dugovečan život (VIDEO)

Dubai, Doha, Bali, Zanzibar – Egzotične destinacije dostupne svima već od 289€

Dubai, Doha, Bali, Zanzibar - Egzotične destinacije dostupne svima već od 289€!

Najluđa prevara ikada: Uspeo je da proda aerodrom koji ne postoji i da zaradi preko 200 miliona dolara

Samo u Travelland-u: Last minute ponude koje se ne propuštaju!

Halkidiki čeka turiste: Avgust i septembar idealni za odmor, biće lepo i sunčano vreme!

Slikao je more u Hrvatskoj i ostavio komentar koji je napravio pravu pometnju na internetu (FOTO)

Samo u Travelland-u: Last minute ponude koje se ne propuštaju! Zbog velikog interesovanja, Travelland radi i danas, 26. avgusta!

Gradovi Evrope koje možete da posetite za male pare: Evo gde je najjeftiniji smeštaj, a gde je provod za pamćenje (INFOGRAFIKA)

Naša Ana je zaronila i naletela na kit-ajkulu: Ogromno čudo od 5 metara je išlo pravo ka njoj, a ljudi su vrištali i skakali u vodu (VIDEO)

Hit leta! Samo u Travelland-u: Hoteli po ceni apartmana!

Muškarcima je zabranjen ulaz na ovo ostrvo, ali žene plaćaju paprenu cenu da bi u njemu uživale (VIDEO)

Dubai, Doha, Bali: Egzotične destinacije dostupne svima već od 259 evra

Samo u Travellandu: Letujte povoljno u najboljim hotelima Grčke uz gratis avio kartu za dete do 11 godina

Sjajna prilika da leto s Kontikijem provedete u egejskoj Turskoj (FOTO)

Skriveni raj na zemlji: Za ovo grčko ostrvo je malo ko čuo, a ono je čarobno (VIDEO)

Poslednja šansa za najpovoljnije letovanje: Popust do 370 evra po osobi

Letujte u luksuznim hotelima Grčke tokom avgusta i septembra uz popust i do 57%

Najskrivenija plaža na svetu će vas oduvati svojom lepotom: Do nje se stiže podzemnim tunelom, a sunce prodire kroz neobičan otvor (FOTO) (VIDEO)

Ovako izgleda najluksuzniji hotel na svetu: Nije u Dubaiju, a o cenama za smeštaj ne sme ni da se govori (FOTO) (VIDEO)

10 tajni koje influenseri za putovanja ne bi želeli da znate

17 najpoželjnijih destinacija za medeni mesec: Grčka je jedna od najlepših, a evo na kom mestu se nalazi Hrvatska (FOTO) (VIDEO)

Letujte u luksuznim hotelima Grčke tokom avgusta i septembra u pola cene! Rezervišite odmah i ostvarite popust i do 57%!

Šok akcija u Travellendu: Popusti na letovanje u luksuznim hotelima i do 57%!

Nakon sedam godina, Beč je zaustavio dominaciju Melburna: Proglašen je za najpogodniji grad za život i rad

Omiljeno srpsko letovalište na Sitoniji krije bolnu i dugu istoriju: Niko ne zna šta se dešavalo u kućama koje su sada turistička atrakcija

ŠOK AKCIJA U TRAVELLANDU: Popusti na letovanje u luksuznim hotelima i do 57%

Sjajna ponuda Kontikija za letovanje: Ušteda preko 200 evra (FOTO)

Letujte u luksuznim Grčkim hotelima po povoljnim cenama

Zabava, rum i romantika: Barbados je idealno mesto za odmor za parove (FOTO)