≫ 

Jezive stvari koje se dešavaju organizmu kada prestanemo da pijemo alkohol

Odvikavanje od alkohola može da bude veoma opasno

  • 1

Sudeći po Američkom centru za odvikavanje, svaki pokušaj da naglo prestanemo da konzumiramo alkohol ili izvršimo detoksikaciju, može da obude rizičan, pa čak i opasan po život.

Litar piva dnevno povećava rizik od 5 opasnih bolesti

Osobe koje su počele da piju alkohol u ovim godinama imaju duplo veći rizik od prerane smrti

Do ekstremnih reakcija organizma dolazi kada osobe koje često piju naglo smanje unos alkohola.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

"Alkohol je otrovan po ljudsko telo, a njegovo konzumiranje može da dovede do promena u metabolizmu i centralnom nervnom sistemu. Vaše telo razvija homeostazu sa alkoholom. Kada prestnaete da ga pijete, remetite balans", tvrdi dr Robert Švarc za sajt Livescience.

Jednom kada telo naviknuto na alkohol prestane da ga dobija, dolazi do brojnih promena kao što su povišen krvni pritisak i naduvena jetra.

Takođe, može da dođe i do nervoze, razdražljivosti, povraćanja, dehidracije, drhtanja, pa čak i do halucinacija i napada.

Primera radi, mamurluk je oblik povlačenja alkohola iz organizma. Kada on funkcioniše kao sedativ i pomaže ljudima da se opuste, svako uskraćivanje čini suprotno.

Na svu sreću, prestanak konzumiranja alkohola ne mora da bude fatalan ako osobe koje piju previše pomoć potraže od stručnih lica i zdravstvenih ustanova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA