U Grčkoj će vam uz meso i ribu UVEK servirati i ovaj "ružan" prilog - ne izbegavajte ga jer nemate pojma koliko je zdrav

Možda ne izgleda prelepo u tanjiru, ali čini čuda za zdravlje

  • 1

Motar (Crithmum maritimum) je biljka koja raste na primorskom kamenjaru i vrlo često se nalazi na tanjirima Grka zbog svojih pozitivnih svojstava po naše zdravlje.

NIKAKO IH NE PODGREVAJTE - ove namirnice je najbolje jesti hladne

Nedelju dana sam se tuširao SAMO LEDENO hladnom vodom i desile su mi se 3 stvari koje nisam mogao ni da zamislim

Raširena je po celom obalnom pojasu Evrope, pogotovo u Grčkoj. Pomorci su motar u prošlosti nosili uronjene u sirćena svoje plovidbe kao sredstvo protiv skorbuta. Jedu se sočni i mesnati listovi, slanog ukusa, koji su bogati vitaminom C i karotinom. Koriste se u salatama, kao začin, kisele se kao krastavci i uvek su nezaobilazan prilog jelima od mesa i ribe u Grčkoj.

Foto: Pixabay

Zbog sadržaja eteričnog ulja snažnog su mirisa koji nekima nije drag pa ih je poželjno pre kiseljenja ili druge pripreme ostaviti koji dan da malo uvenu kako bi deo eteričnih ulja izvetrio.

U antičkim mitovima motar je hrana bogova, a u narodnoj medicini koristi se kao diuretik i za ublažavanje probavnih tegoba. Odličan je za čišćenje organizma, a olakšava i mršavljenje.

Tradicionalno se motar kiseli u mešavini vode i sirćeta. Ukiseljeni motar dodaje se u salate s plodovima mora, a dobro se slaže i s ribom, pečenim ili kuvanim mesom, krompirom i različitim drugim povrćem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA